17 / 06 / 2024

Suriye'nin 4 aylık çimento ambargosu sona eriyor

Suriye'nin 4 aylık çimento ambargosu sona eriyor

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Suriye'nin dört aydır süren çimento ambargosunu sonlandıracağını açıkladı



Yüzişadamı ile Makedonya ve Kosova'ya çıkarma yapan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah Dardari ile bir telefon görüşmesi yaptığını belirterek Suriye makamlarının çimento girişi ambargosunu kaldırdığını iletti. Çağlayan "Dört aydır süren bir ambargo vardı ve firmalarımız zor durumda kaldı"dedi. Suriye yıllık 150 milyon dolar ile Türkiye'nin çimento ihraç ettiği ülkeler arasında ilk sırada . Türkiye, önümüzdeki haftadan itibaren mal sevkiyatına başlayacak.

"ÇÖZÜME ULAŞTIK"
Çağlayan, Suriye pazarının yeniden açılması ile ilgili olarak Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah Dardari ile yaptığı telefon diplomasi hakkında şunları kaydetti: "Makedonya Başbakanı Vikola Gurievski ile görüşmem sırasında Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah Dardari cevaben aradı. Bu görüşme sonucunda çözüme ulaştık. Dardari, arz fazlası nedeniyle Türkiye'den ithalatı durdurduklarını gerekçe gösterdi. Ben de bunun fiyatları yükselteceğini anlatıp aramızdaki serbest ticaret anlaşmasına işaret ettim."

Üsküp' te turistler iki katlı Türk otobüsleriyle gezecek
Türk işadamlarının Makedonya ve Kosova çıkarmasında 10 firma ürünleri için mümesillik bağlantısı yaptı. Firmaların tekstil ve konfeksiyon sektöründe de ortak üretim ve satış bağlantısıyla ilgili temasları oldu. Makedonya Üsküp belediyesinin açmış olduğu otobüs ihalesinde en iyi teklifi veren Bursalı Güleryüz firmasının favori gösterildiği öğrenildi. Turistik amaçlı alınacak 330 adet çift katlı otobüs, Londra'dakiler gibi 1959'ların tasarımına sahip.

Türk firmaları Makedonya'yı üs yapıyor
Prefabrik konut üreten bir firma deprem bölgesi Kosova'da 5 milyon euroluk ortak üretim anlaşması imzaladı. 3 10 Türk firması Makedonya'da mümessillik anlaşması yaptı. 3 Makedonyalı bir emlak firması, 20 milyon euroluk bir alış veriş merkezi planlıyor. İnşaatı bir Türk firması yapacak. 3 Türk firmaları Makedonya'yı üs yaparak Balkanlar'a açılacak. 3 Makedonya ve Slovenya arasında ortak otobüs işletmeciliği yapılması için görüşmeler var. 3 Otobüs üreticisi Bursalı Güleryüz Üsküp Belediyesi'ne 330 adet otobüs satacak. 3 Türk firmalarının termik santral ve maden arama konusunda ciddi plan ve hedefleri var. 3 Priştine Havaalanı yaklaşık 100 milyon euro civarında bir yatırım. Yap işlet devret olacak.

'Merhaba Rumeli'
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Makedonya'da Atatürk Müzesi ve Atatürk Çeşmesi ile Elveda Rumeli dizisini ziyaret etti. Dizinin ana karakteri Erdal Özyağcılar, dizinin Türkiye'nin tanıtımına katkısı olduğunu ve Manastır'da yaşayan göçmenlerin yaşadığı sıkıntıları dile getirdiğini söyledi. Zafer Çağlayan ikili ilişkilerin arttığını belirterek dizi adının da 'Merhaba Rumeli' olması gerektiğini söyledi.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Çağlayan devreye girdi, Suriye çimento ambargosunu kaldırdı  
 
Suriye'nin Türk çimento üreticilerine şubat ayından bu yana uyguladığı ihracat ambargosu çözüldü. Çimentoculara müjdeyi, Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan verdi.  
  
Makedonya'nın ardından Kosova'da temaslarda bulunan Çağlayan, önceki gün Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah Dardari'yi aradığını ve bu görüşmeyle çimento krizinin aşıldığını açıkladı. Gelecek hafta ihracatın yeniden başlayacağını anlatan Çağlayan, artık ülkeler arasındaki sorunları yazışmayla değil, bizzat ziyaret yoluyla çözdüklerini ifade etti. Türkiye'nin Suriye'ye olan çimento ihracatı geçen yıl 150 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Suriye'nin ülkesindeki çimento sektörünü korumak için aldığı ambargo kararı sebebiyle de dört aylık dönemde 50 milyon dolarlık ihracat kaybı olmuştu.

Bakan Çağlayan'ın Kosova ziyareti sırasında ilginç bir olay yaşandı. Çağlayan'ın Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seyidu ile yaptığı ikili görüşme sırasında elektrikler kesildi. Bu fırsatı değerlendiren Çağlayan, Kosova'nın önümüzdeki günlerde ihale edeceği toplam 3,8 milyar Euro'luk termik santral ihalesine talip oldu. Bu talep, görüşme sırasında kesilen elektrik sebebiyle yaşanan sıkıntılı durumu yumuşattı. Öte yandan Çağlayan'a Kosova cumhurbaşkanı tarafından 'devlet başkanı' protokolü uygulandı. Çağlayan bu durumun Türkiye'ye verilen önemin göstergesi olduğunu ifade etti. Makedonya ve Kosova gezileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Çağlayan, KOBİ'lerin kriz sebebiyle iç pazarda yaşadıkları daralmayı ancak ihracat yoluyla aşabileceklerini söyledi. Çağlayan, döviz kurunun geldiği seviye sayesinde ara malı ithalatının bıçak gibi kesildiğini, firmaların artık ara malı ithal etmek yerine daha avantajlı hale gelen yerli malı kullanmaya başladığını kaydetti. Daha önce ara malı ithalatının döviz kurundan dolayı ciddi manada cazip hale geldiğini anlatan Çağlayan, "Türkiye katma değeri düşük bir yapıya dönüşmüştü bu sistemden dolayı. Gelmiş olduğumuz noktada artık ithal etmek yerine, ara malının tekrar Türkiye'de üretilmesi konusunda ciddi bir değişim ve dönüşüm var." dedi.

Çağlayan, Makedonya'da gerçekleştirilen İş Forumu toplantısının önemli fırsatlar doğurduğunu da anlattı. Çin'in özellikle tekstil konfeksiyon sektöründe Yunanistan'ı lojistik üst merkezi yaptığına işaret eden bakan, "Türkiye için de Makedonya'ya lojistik üs olabilir." şeklinde konuştu. Makedonya ile Slovenya arasında ortak otobüs işletmeciliği yapılması noktasında görüşmeler bulunduğum aktaran Çağlayan, bir Türk firmasının da Üsküp Belediyesi'nin açmış olduğu ihalede şu anda birinci durumda olduğunu söyledi. Otobüs üretiminde Türkiye'nin Avrupa'nın birincisi olduğunu hatırlatan Çağlayan, "Turistik amaçlı, çift katlı biraz nostaljik tasarımlı 350 otobüs alınacak. İhalede Türk firmasının rakibi Çin. Yetkililere, 'Otobüsün servisle ilgili bir sorun çıktığında, Türk firması ıslık çalsanız buraya gelir. Ama Çinli firmayı ne kadar zamanda buraya getireceğinizin hesabını varın siz yapın' dedim. Dolayısıyla Türk firması şu anda ihalede birinci durumda, oturup karar verecekler." bilgisini verdi.
İsa Yazar Priştine/Zaman

Çin yerine Türkiye'yi seçin ıslık çalsanız anında geliriz     
  
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Üsküp Belediyesi'nin 330 çift katlı otobüs ihalesinde Türk firması en iyi teklifi verdi. Bizi tercih ederseniz, teknik sorun anında ıslık çalsanız duyar geliriz" dedi.

İLK kez bir dış ticaret heyetine başkanlık eden Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Başbakan Erdoğan'ın başkanlık ettiği Azerbaycan ve Polonya seyahati ile Cumhurbaşkanı Gül'ün başkanlık ettiği Suriye seyahatinden sonra Makedonya ve Kosova'da ilk kez bir dış ticaret heyetine başkanlık ediyor. Makedonya'dan Kosova'nın başkenti Priştina'ya geçen Çağlayan, iki ülkedeki görüşmelerde önemli bağlantılar yapıldığını açıkladı.

Yap-İşlet-Devret projeleri

Bursa merkezli otobüs üreticisi Güleryüz firmasının Makedonya'da 330 adet çift katlı turistik otobüs alımı ihalesinde en iyi fiyatı verdiğini belirten Çağlayan, prefabrik konut yapan bir firmanın geçtiğimiz günlerde deprem yaşanan ve depreme dayanıklı konut açığı olan Makedonya'da önemli iş bağlantısı yaptığını söyledi. Makedon hükümetinin altyapı projelerinde de Türk firmalarının yap-işlet-devret yöntemi ile yer alabileceğini ifade eden Çağlayan, Makedonya ve Kosova'da, tekstil-hazır giyim, gıda, demir-çelik, madencilik, müteahhitlik ve enerji firmaları için ciddi iş potansiyeli olduğunu vurguladı. Bakan Çağlayan, "Ciddi iş bağlantıları yapıldı. Makedon Başbakanı, tüm programını 2 gün boyunca bize ayırdı. Oradan geçtiğimiz Kosova'da da Sayın Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiyu da, beni mevkidaşı gibi gördü ve o şekilde ağırladı. Bu çok önemli ve güzel bir olay" dedi.

Suriye ile çimento krizi

25 günde 5 ülkeye gittiğini hatırlatan Çağlayan, Suriye ve Makedonya gezilerini değerlendirirken, şöyle konuştu: "Suriye'de 2 ay önce ortaya çıkan çimento ihracatı sorunu nihayet aşılıyor. Ben Makedonya'da resmi temaslarda bulunurken, Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah Dardari beni aradı, önümüzdeki haftadan itibaren çimento ihracatına başlayabileceğimizi bildirdi. Suriye'ye yılda 150 milyon dolarlık çimento ihracatımız var. Küçümsememek lazım. Damlaya damlaya göl olur. 104 milyar dolarlık ihracat hedefini, krize rağmen yakalamak istiyoruz. Makedonya'da ciddi gelişmeler oldu. Üsküp Belediyesi'nin alacağı 330 turistik çift katlı otobüs ihalesinde, en iyi teklifi Türk firması Güleryüz şirketi verdi. Rakip Çinli, ancak, ben de konunun takipçisi oldum. 'Teknik sorun yaşarsanız, biz ıslık çalsanız bile duyar geliriz. Size o kadar yakınız' dedim. Bu ihale alınırsa servisi, yedek parcası ile büyük iş olacak."

Atatürk Müzesi'ni gezdi Sütçü Ramiz'i ziyaret etti

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, Makedonya'da Atatürk'ün askeri liseyi okuduğu Manastır şehrine de giderek halen müze olan eski Manastır Askeri İdadisi binasını gezdi. Anı defterini imzalayan Çağlayan, sergilenen eşyaları, tablo ve fotoğrafları ilgiyle inceledi. Manastır'da çekimleri süren Elveda Rumeli dizisinin setini de gezen Çağlayan, 19'uncu yüzyıl sonlarında Makedonya'da Bulgar çeteleri ile savaşan Türk köylülerinin mücadelesini anlatırken hem güldüren hem düşündüren dizinin oyuncuları ile sohbet etti. Sütçü Ramiz karakteriyle büyük övgü alan usta sanatçı Erdal Özyağcılar ve onun damadı rolündeki Tolga Sayışman ile sohbet eden Çağlayan'a Özyağcılar, filmin Türkiye gibi yayınlandığı Makedonya'da da ilgi gördüğünü belirterek, "Biz de ülkemizin tanıtımına katkı sağlıyoruz. Bu film sayesinde birçok Makedon vatandaşı da iş sahibi oldu" dedi. Seti ziyaret eden Türk asıllı Makedonya Bakanı Hadi Nezir, film ekibine büyük övgü yağdırırken, "Filmin adı keşke Elveda Rumeli değil, Merhaba Rumeli olsaydı" dedi.

Üsküp'e alışveriş merkezi yapacağız

PREFABRİK yapı işindeki bir firmanın Makedonya'da prefabrik ev yapacağını, bağlantıların gezide kurulduğunu aktaran Devlet Bakanı Zafer Çağlayan şunları söyledi: "Prefabrik konut yapabilmek için burada 5 milyon Euro'luk yatırım da gerekecek. Tekstil firmalarımıza 'Siz hammaddeyi gönderin, biz burada yapalım' deniyordu. O sorun da aşıldı. Çin, tekstilde Yunanistan'ı lojistik üs olarak seçti. Bizim için de Makedonya lojistik üs olabilir. Bir Makedon firması ile Türk firmaları 20 milyon dolarlık alışveriş merkezi işinde ortak olacak."

Kosova'da milyar dolarlık ihaleler açılacak

KOSOVA'nın yeniden inşaasında da Türk firmalarına önemli pay düşebileceğini bildiren Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Kosova, zengin linyit rezervine sahip. Termik santrallerine 300 milyon dolarlık yatırım yapacaklar. Priştina Havalimanı 100 milyon Euro'ya yeniden yapılacak, Üsküp-Tiran otoyolu 1.2 milyar Euro'luk yatırım" diye konuştu.

Türk işadamlarını kabul etti, 'turizm ve enerjiye gelin' dedi

MAKEDONYA'nın yeni Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve MÜSİAD Başkanı Cihad Vardan'ı makamında kabul etti. 12 Mayıs'ta görevi devralan Ivanov, iki ülke arasında enerji ve turizm konularındaki işbirliği imkánlarının mutlaka değerlendirilmesini itedi. Kabul sırasında Türk işadamlarının ticaret ve yatırımlarının önemini vurgulayan Cumhurbaşkanı Ivanoj şunları söyledi: "Avrupa Birliği ve NATO üyeliği için verilen desteğe de teşekkür ediyoruz. Ohri kentimizin turizm açısından taşıdığı değeri gözardı etmeyin. Kış turizmi de işbirliği yapabileceğimiz çok önemli bir alan."
Ali Öztürk/Hürriyet


Geri Dön