Sur’un inşasında Toledo ve Dubrovnik model alınacak!
Sur'un yeniden imarı için çalışmaları hızlandıran hükümet, Toledo ve Dubrovnik’e ekip gönderdi. Bakan Sarı, "Sur’u yöresel dokuyu bozmadan ayağa kaldıracağız. Alt yapıda ise en modern teknolojiyi kullanacağız" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Sur’un yeniden yapılmasında İspanya’nın Toledo, Hırvatistan’ın Dubrovnik şehrinin en önemli model olacağı açıklamalarını değerlendirdi. Bakan Sarı, Bakanlık ekiplerinin bu şehirlere teknik tecrübe için gönderildiğini belirterek, “Bu oraların taşını, dokusunu aynı mimarisini Sur’a yapacağımız anlamına gelmiyor. Sur’daki dokuyu, mimariyi, yöresel ve geleneksel özelliklere göre yapacağız. Ama alt yapı konusunda en modern teknolojiyi kullanmamız lazım. Teknolojiyle tarihi nasıl birleştiririz ona bakacağız” dedi. Diyarbakır Sur’da hasar tespit çalışmaları dün başladı. Birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapan Sur’un inşaasında Toledo ve Dubrovnik’in model alınıp alınmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, şöyle konuştu:
TECRÜBE PAYLAŞIMI
“Bunların hepsi birer örnek. Dubrovnik’in kendine ait bir mimari dokusu, tarihi var. Toledo’nun da öyle. Dubrovnik’e, Toledo’ya, Viyana’ya gidilmesinin sebebi oradaki yapının, oluşumun birebir aynısını Sur’a yapmak için değil. Biz burada bir çalışma yapacağız. Binlerce yıllık tarihi olan yerleşim yerinden bahsediyoruz. Bu tarihi dokunun hayata geçirilmesindeki tecrübeleri öğrenmek için.
Mimari geleneksel olacak
Bakan Fatma Güldemet Sarı, "Tarihi bölgeyi restore etmek zordur. Bizim tecrübe sahibi olan yerlerle konuşup, bilgi almamız lazım. Sur’un alt yapısını en modern teknolojide yapmamız şart. Buradaki yaşamı 40 sene önceki elektrik, kanalizasyon sistemiyle yapamayız. Teknolojiyle tarihi nasıl birleştiririz ona bakıyoruz. Tescilli binalar için değil, diğer konut alanları için konuşuyoruz. Tarihle bağımızı kopartmak için yakıp yıkılan o eserler insanı çok üzüyor.”
Yatırımların önünü kesme gayretleri
Kanal İstanbul'la ilgili soruları da yanıtlayan Bakan Sarı, "Yatırımların önünü kesmek için her yatırımda çevre argümanını bir kalkan gibi kullanıyorlar. Gezi olayları sırasında ‘Biz 3. boğaz köprüsünü, 3. havalimanını istemiyoruz’ demişlerdi. 3. köprünün son tabyasının kaynağı yapıldı. Trafiği hafifletecek bir alternatif güzergah olacak" dedi.
Kanal İstanbul için son hazırlık
Kanal İstanbul'la ilgili tepkileri de yorumlayan Bakan Sarı, "Çevreye rağmen bir iş yapmıyoruz ama çevreye olası bir zarar varsa bu zararı telafi edecek önlemler alıyoruz. Teknik raporların son halleri ortaya çıkmaya başlıyor, bunlar önümüze gelecek. Ulaştırma Bakanlığımızın başkanlığında biz de üzerimize düşeni yapacağız" diye konuştu.
Akşam