29 / 04 / 2024

Sururi Çorabatır: Antalya turizmi destek bekliyor!

Sururi Çorabatır: Antalya turizmi destek bekliyor!

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği ( AKTOB ) Başkanı Sururi Çorabatır, 3. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin açılış konuşmasını yaptı. Çorbatır, Antalya turizminin destek beklediğini belirtti...



Antalya’da başlayan 3. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde ev sahibi olarak açılış konuşmasını yapan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, Antalya’nın  yabancı ziyaretçi sayısında            6. sırada olduğuna belirterek, “Antalya tek başına Mısır ve Yunanistan gibi ülkeleri zorluyor. Antalya’nın Türk turizmindeki istihdam payı yüzde 58. Ekim sonu itibariyle 11 milyon, yıl sonu itibariyle 12 milyonu geçeceğimize inanıyorum” dedi. 2013’te Antalya’da 115 milyon geceleme gerçekleştiğini ifade eden Çorabatır, Antalya, Paris ve Londra gibi kentlere göre, ki buralarda ortalama gecelemeler 3 gündür, açık ara öndedir” diye konuştu. Antalya’da son yıllarda golf ve spor turizminin geliştiğine işaret eden Çorabatır, 53. ICCA Genel Kurulu 2013’te Antalya’da yapıldığını ve en iyi golf destinasyonu seçilen Belek’te her yıl 450-500 oyun oynandığını kaydetti.Çorabatır, “Salona baktığımızda, Nizamaettin Şen’in gözlerinde kış aylarında Antalya’ya destek lazım, Bahattin Yücel’in gözlerine baktığımda THY’nin direkt sefer desteği olmadan Antalya’nın ilerlemesinin zor olduğunu söylediğini, İlhan Kesici’nin gözünde de turizmin ekonomik olarak desteklenmesi gerektiği ifadesini hissediyorum” dedi.


Turizmciler olarak ihracatçılar kadar destek alamadıklarını söyleyen Çorabatır,  “Bizim imar ve benzeri sorunlarımızda artık kendi bakanlığımızın, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sorumlu olmasını istiyoruz. Daha fazla destek talep ediyoruz” şeklinde konuştu. Çorabatır, konuşmasının sonunda başta konuşmacılar olmak üzere katılımcılara teşekkür etti. 


Antalya Vali’si Öztürk: Antalya Turizmde Desteği Hakediyor

3. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde konuşan Antalya Valisi Öztürk, turizme daha fazla devlet desteği verilmesi gerektiğine işaret etti. Turizmin Antalya açısından önemine vurgu yapan Vali Sebahattin Öztürk, Antalya gibi büyük yatak kapasitesine sahip bir kentte kış turizminin mutlaka geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Antalya’ya turizmde destek verilmesi gerektiğini söyleyen Vali Öztürk, “Türkiye Cumhuriyeti geçen yıl turizme 20 milyar liralık yatırım yaptı. Ancak turizm ve Antalya gerçekten çok daha fazlasını hak ediyor” dedi. Kongre, spor gibi urizm çeşitlerinin kış turizmini canlandırmada önemli unsurlar olduğunu ifade eden Vali Öztürk, Antalya olarak turizmde kaliteden taviz verilmemesi gerektiğini belirtti. 



Tui CEO’su Peter Long: Turizmi Kış Ayında da Geliştirmelisiniz.

Antalya'da Lara-Kundu'daki Wow Kremlin Palace'ta başlayan 3. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde konuşan dünya turizm devi TUI’nin CEO’su Peter Long, Türk turizmcilere “Kalitenizi geliştirin. Mevcut sahil şeridinde yeni yatırımlar yapmaya devam edin” diye seslendikten sonra, “Sık sık kış turizminin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapılıyor. Biz de bu konu üzerinde duruyoruz. Turizmi kış aylarında da büyütmemiz gerekiyor. Bu zor olsa da bir gereklilik” dedi. 


Türkiye’de büyümek istediklerini ifade eden Long, “Mevcut partnerlerimize yenilerini ekleyerek ürün geliştirip önümüzdeki dönemde ülkenize  daha fazla odaklanacağız” diye konuştu. 

İnternetin önemine değinen Peter Long, teknolojinin sunduğu firsatları kullandıklarını ve sosyal ağların da kendilerine çok şey kattığını belirtti. Long, müşterilere iyi ve güzel bir tatil deneyimi yaşatılması halinde bunun sosyal ağlardaki paylaşımlarla turizmcilere artı olarak döneceğini ifade etti. Tatil paketlerinin değişik bileşenlerini internetten bir araya getirmenin mümkün olduğuna işaret eden Long, otelleri farklı kanallardan doldurmak için online’dan yararlandıklarını kaydetti. 200 kadar markaları olduğunu ifade eden Long, müşteri memnuniyetinin bazı itici güçleri olduğunu kaydeden Long, bulundukları pozisyonda TUI olarak güçlü olduklarını, her piyasada 1 numara olmak istediklerini söyledi. Çok büyük bir uzmanlığa sahip olduklarını ifade eden Long, bunun da işlerini en iyi biçimde yapmalarını beraberinde getirdiğini belirterek “Müşteri memnuniyeti sistemlerinin temelini oluşturuyor. Farklı konseptlere büyük önem veriyoruz. Dijital ortamlar önemli hale geldi. Akıllı telefonların sayısı giderek artıyor. Turistler rezervasyonu yaptıkları andan itibaren tatili düşünmeye başlıyorlar. Tam da bu noktada onları yakalamamız gerekiyor. Müşteri ile bu noktadan itibaren iletişim halinde olmak çok önemli. Bu yeni teknolojiler de bunu kolaylaştırıyor” dedi. 


Farklı olmanın yolunun, müşterinin istediğini ona yaşatmaktan geçtiğinin altını çizen Long, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Farklı ürün ve konseptler geliştirerek müşteri sayısını arttırıyoruz. Bu durum erken rezervasyonu özendirdiği için son dakika satışların azalmasına yol açıyor. Yeni partnerler ve ortaklarla çalışmaya da önem veriyoruz. Yeni partnerlerle farklı konseptler geliştirip fark yaratıyoruz. Çünkü başarı yolunun buradan geçtiğine inanıyoruz. Turizmde artık sürdürülebilir bir konuma ulaştık. Başarıyı iyi ortaklıkların bir sonucu olarak görüyoruz.” dedi.


Hakan Ateş: DenizBank Genel Müdürü

Kongrede yaptığı konuşmada DenizBank'ın turizm sektörüne en fazla kredi kullandıran banka olduğuna dikkat çekti. Ateş, "Turizm sektöründeki 5 milyar TL'lik kredi hacmimizle en çok kredi kullandıran banka konumundayız ve bundan gurur duyuyoruz. Turizmi DenizBank olarak kredi dışında da her türlü finansal ürünle destekliyoruz. Ana hissedarımız Sberbank'la birlikte desteğimiz artarak sürecek. Şu anda her dört Rus turistten üçü Sberbank müşterisi. Türkiye'de turizm geliri, turist sayısı kadar artmıyor. Türkiye'nin sağlık, golf ve kongre gibi özel turizm alanlarında da çok büyük potansiyeli var. Bankacılık sektörü turizme katkısını artıracak. Cari açığımızın düşürülmesinde de turizm gelirleri ileride daha önemli rol oynayacak" dedi.




Geri Dön