29 / 04 / 2024

Süt alım fiyatına zam!

Süt alım fiyatına zam!

Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatının 1 Mayıs 2024 tarihinden geçerli olmak üzere üreticinin eline litre başına net 14,65 lira geçecek şekilde belirledi. Buna göre, USK, 22 Ocak'ta aldığı karar ile süt fiyatlarını 13,5 TL'ye çıkartmıştı.



Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatını üreticinin eline 14,65 lira geçecek şekilde belirledi. Konseyin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, çiğ süt tavsiye fiyatı 1 Mayıs 2024'ten geçerli olmak üzere tespit edildiği kaydedildi.

Öte yandan, yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış rakamı, çiğ süt desteği hariç üreticinin eline litre başına net 14,65 lira geçecek şekilde belirlendiği ifade edildi. Soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde, bu giderler üreticiye ilave ödenecek. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir 0,1'lik değişim için 22 kuruş fark uygulanacağı ifade edildi.

Yapılan duyuru kapsamında, bundan sonraki süreçte çiğ süt tavsiye fiyatı maliyetler çerçevesinde yeniden değerlendirilerek piyasa koşullarına göre güncellenebilecek.

 Süt alım fiyatına zam!

LİTRE BAŞINA ÜRETİCİ EN AZ 16-17 TL İSTİYORLAR

Ulusal Süt Konseyi (USK) çiğ süt tavsiye fiyatının 22 Ocak tarihinden geçerli olacak şekilde, üreticinin eline litre başına net 13,5 Türk Lirasını geçecek bir oranda belirlenmesine karar vermişti. Bu alınan karara tepki gösteren Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk ise, “Çiğ sütün alım fiyatı en az 16-17 Türk Lirası olmalı. Sütün bu fiyatların altında satılması üreticiyi kurtarmaz. Yılbaşından sonra her şeye en az yüzde 50 zam geldi ama çiğ süt fiyatındaki artış yüzde 20 bile değil.  Sanayicinin yeni yıl için üreticiden alacağı çiğ süt alım fiyatını açıklamasını da bekliyoruz. Sanayicinin açıklayacağı fiyat 14-15 Türk Lirası olursa birçok üretici hayvanlarını kesime götürür ve maalesef üretimden kaçarlar. Ayrıca çiğ süt fiyatı 20 Türk Lirası bile olsa maliyetler yerinde durmadığı sürece üretici bir şey kazanmaz. Mesela çiğ süte zam gelir gelmez yem fiyatları anında artıyor. Bu şekilde sürdürülebilir olmaz. Devletin bu noktada devreye girip, bir istikrar sağlaması gerekiyor.” diye konuştu.

DESTEKLER FAZLALAŞTIRILMALI

Kooperatif olarak bölgedeki en iyi fiyatları verdiklerini kaydeden Öztürk, yakın zamanda kendilerinin de üreticiden aldığı çiğ süt fiyatlarında güncelleme yapacaklarını ifade etti. Buna göre, Öztürk, “Tire Süt Kooperatifi olarak bölgemizdeki üreticilerin sütünü en uygun rakamlardan almaktayız. Ama bugünkü koşullarda bizim verdiğimiz fiyatlar da üreticiyi kurtarmaya yetmez. Üreticinin kazanması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Ankara'da ekmeğe zam yapıldı...

SON DAKİKA! İstanbul’da ekmeğe yüzde 23 oranında zam yapıldı

Yüzde 25 kira artışı kalkarsa zam oranı ne kadar olacak? Kira kontratı yüzde 70.9 oranıyla yenilenebilir! 

 

 

 


Geri Dön