08 / 07 / 2024

Sütaş, Romanya'da fabrika alıp çiftlik kuracak!

 Sütaş, Romanya'da fabrika alıp çiftlik kuracak!

Türkiye'nin 67'nci büyük sanayi kuruluşu olan Sütaş'ın Bursa Karacabey ve Aksaray'da iki büyük fabrikası var. Şirket üçüncü büyük yatırımıysa teşvikte altıncı bölge olarak bilinen doğuya yapacak





Sütaş, 1.4 milyar TL'lik cirosuyla sektörünün lideri konumunda. 1975 yılında kurulan süt ve süt ürünleri, 37 yılı geride bıraktı.


Türkiye'nin 67'nci büyük sanayi kuruluşu olan Sütaş'ın Bursa Karacabey ve Aksaray'da iki büyük fabrikası var. Şirket üçüncü büyük yatırımıysa teşvikte altıncı bölge olarak bilinen doğuya yapacak. 70 - 80 milyon TL'lik yatırımın Bingöl veya Muş'ta yapılması bekleniyor. Sütaş yurtiçinde büyümesini sürdürürken yurtdışında da ayrı bir atılım içinde. Haziran ayında Moldova'da bir fabrika satın alınmıştı. Sütaş ikinci yurtdışı hamlesiniyse Romanya'da yapıyor. Bu operasyonla direkt Avrupa pazarını hedef almış durumda. Malum Avrupa ülkelerine Türkiye'den süt ürünleri ihracatı yapılamıyor. Bu yatırımla Avrupa pazarlarının kapısı da aralanmış olacak.


Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Romanya operasyonuyla bizzat ilgileniyormuş. 2013 ortasına kadar Romanya operasyonunu tamamlamak istediği söyleniyor. Söz Muharrem Yılmaz'dan açılmışken hemen belirtelim... Yılmaz, ocak ayında yapılacak genel kurulda TÜSİAD başkanlığına gelecek. Dolayısıyla şirketlerine daha az zaman ayıracak. Bu nedenle şirkette yeniden yapılandırma yaptığını da not düşelim. Hatta birim müdürleri ve bölge müdürlerinin birçoğu değiştirilmiş. Daha dinamik ve genç bir ekip oluşturulmuş.


Söz sütten açılmışken bir başka kulisi de sektörün diğer devi Pınar Süt'ten verelim... Türkiye'nin 106'ncı büyük şirketi Pınar Süt de Şanlıurfa'da 100 milyon TL'lik devasa bir yatırım yapmaya hazırlanıyor. Pınar Süt'ün bu yatırımı  İzmir  ve Eskişehir'den sonra üçüncü fabrikası olacak. Fabrika yatırımı Şanlıurfa OSB'de yapılacakmış. Bu yatırımla özellikle Ortadoğu pazarı hedef alınmış. Hatta Erbil'de temsilcilik açılmış. Yatırım tamamlandıktan sonra Pınar, Ortadoğu pazarının lideri olmayı hedefliyormuş.

Para Dergisi


Geri Dön