27 / 04 / 2024

Sütlüce gayrimenkulün yeni gözdesi oldu

Sütlüce gayrimenkulün yeni gözdesi oldu

İstanbul'un Haliç kıyısında yer alan tarihi Sütlüce bölgesi, son dönemlerde gayrimenkul yatırımcısını adeta mıknatıs gibi çekiyor



Bölgede 1984 yılına kadar faaliyet gösteren mezbaha nedeniyle, kimsenin geçmek dahi istemediği Sütlüce'nin çehresi bugün hızla değişiyor. Yapılan iş merkezler, rezidans, otel ve alışveriş merkezi yatırımları ile de bir anda gayrimenkul yatırımcılarının ilgi odağı haline geliyor.

Bunun en önemli göstergesi ise son dönemlerde bazı eski binaların el değiştirmesi, bunların yıkılarak yerine yenilerinin yapılması, bazılarının ise elden geçirilerek farklı bir çehreye büründürülmesi...

Bu arada birçok yerli ve yabancı grup, az da olsa bölgede elde kalan son arsaları  toplama gayreti içinde. Bölgede arsa toplayan gruplar arasında Koç, Demirören ve Ulusoy gibi devler de bulunuyor.

Sanat camiası da orada
Bölgenin cazibesine kapılanlar sadece bu gruplarla sınırlı değil elbet. Sanat camiasının ünlü isimlerinden İbrahim Tatlıses ve Hülya Avşar'ın da yatırım amacıyla bölgede arsa aldıkları ifade ediliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Haliç Kıyısı Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde bölgede düzenleme çalışmaları yapıyor.

Sütlüce'de yaşanan değişimde özellikle 1990'yi yılların başında faaliyete geçen Rahmi Koç Sanayi Müzesi ve Miniatürk projesinin etkisi büyük. Yine Sütlüce'nin değişiminde geçtiğimiz yıl hizmete açılan Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi ile 1955 yılında Sütlüce'de temeli atılan Arçelik'in genel merkezini Gebze Çayırova'dan yeniden buraya taşıması itici güç oldu. AKP ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) genel merkezleri de bölgenin gelişimine önemli katkılar sağladı. Yine TEM bağlantı yolu ve yeni devreye alınan tünel yolunun bölgedeki gelişmeyi tetiklediği ifade ediliyor.

Arsalar sınırlı sayıda
Özellikle Sütlüce Kongre Merkezi'nden Kağıthane'ye doğru uzanan Karaağaç Caddesi boyunca arka arkaya rezidans, otel ve iş merkezi inşaatlarının  başladığı görülüyor. Sütlüce'nin gayrimenkul açısından lokomotif bölgesi denebilir.

Karaağaç Caddesi'nin sağ tarafında inşaatı devam eden ya da tamamlanmış küçük çaplı iş merkezi ve konut projeleri göze çarpıyor. Bölgenin en büyük projeleri olarak, Hilton Garden Inn otel projesi, ARY Grup'un alışveriş merkezi ve rezidans projesi, Anda Gayrimenkul-Gürler İnşaat ortaklığının AG Plaza ofis projesi ve Aysir Turizm'in, Kazak ortağı ile birlikte yaptığı Sütlüce Ofis projesi cadde boyunca sıralanıyor.

Sütlüce sahilinin hemen arkamda yamaçlara doğru da hızlı bir inşaat faaliyetleri dikkat çekiyor. Buralarda yer alan eski binalar daha geniş arazi yaratma mantığı ile müteahhitler tarafından satın alınarak yıkılıyor. Bu araziler üzerinde bloktan oluşan butik tarzda konut projeleri yükseliyor.

Bölgede, Beyoğlu Belediyesi'ne ait önemli bir arsa bulunuyor. Belediye yönetimi, özellikle turizm yatırımcılarını dönük olarak uzun vadeli kiralamaya sundu sözünü ettiğimiz araziyi. Hemen hemen tüm önemli turizm yatırımcılarının ilgi gösterdiği araziye, Japon yatırımcıların da ziyarette bulunduğu dile getiriliyor.

Fiyatlar uçtu
Sınırlı  sayıda arsanın bulunduğu Sütlüce'de daha çok tek tek eski yapılar satın alınarak yeni arsalar üretilmeye çalışılıyor. Elde kalan sınırlı sayıdaki arsaların fiyatı ise dudak uçuklatacak cinsten. Sütlüce bölgesinde en değerli arazilerin yer aldığı Karaağaç Caddesi, metrekare fiyat bakımından adeta Büyükdere Caddesi ile yarışıyor.

Ağırlıklı  olarak ticari imarın yer aldığı Karaağaç Caddesi üzerinde yer alan arsaların metrekare fiyatının 10 bin liradan başladığı ifade ediliyor. Yamaçlara doğru konut imarlı arsaların metrekaresi ise 3 bin liradan başlayan fiyatlarla satılıyor.

Bölgede 40 yıldır müteahhidik yapan Recep Özaydın, Kağıthane'ye doğru uzanan Karaağaç Caddesi üzerinde yer alan ticari imarlı arsaların iki yıl öncesine kadar metrekaresi 3 bin liradan satıldığına işaret ediyor. Bugün aynı bölgede 670 metrekare büyüklüğündeki bir arsanın 6 milyon liraya satıldığını da ifade eden Özaydın, "Cadde üzerinde yer alan yeni bitmiş dükkanlar, metrekare bazında 3 bin ile 3 bin 500 dolar arasındaki rakamlara satılıyor" şeklinde bilgi veriyor.

Merkezi konum
"Sütlüce prim yapma potansiyeli olan bir bölge" diyen İstanbul Emlakçılar Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa da "Bölgede son dönemlerde ciddi bir yapılaşma var. Ev fiyatları yükselme eğiliminde. Önümüzdeki dönemde daha da artacak. Belediyenin bu bölgeye kentsel dönüşüm projesi de dahil olmak üzere özellikle sahil kesiminde ciddi çalışması var. Sosyal yönden hızla gelişen bir bölge" diyor.

Sütlüce'nin merkezi konumuna dikkat çeken Aşa, E-5 ve Haliç Köprüsü'ne çok yakın bağlantı yolları olması nedeniyle ulaşım imkanlarının kolaylığı ve evlerin büyük bir kısmının Haliç manzaralı oluşu gibi birçok avantajlı özelliğinin olduğunu dile getiriyor.

Aşa'ya göre, tüm bu olumlu yönlere rağmen, bölgenin yapılaşma alanının sınırlı olması ise önemli bir handikap.
Okhan Şentürk / Ekonomist


Geri Dön