28 / 04 / 2024

Suudi Arabistan'a Türk seramiği

Suudi Arabistan'a Türk seramiği

Uşak Seramik, yaptığı anlaşma ile Suudi Arabistan'a yıllık 6 milyon dolarlık seramik karo ihraç edecek



Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Tanış, iç pazarda karları düşüren üretim maliyetlerini ihracatla telafi ettiklerini söyledi. 

Uşak Seramik bünyesindeki Tanışlar Grup'un Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Tanış, seramik sektöründe artan enerji maliyetlerinin ancak ihracat ile telafi edebileceğini söyledi. Doların bulunduğu seviyeyi bir süre koruması ile ihracatçı firmaların eski zararlarını karşılayabileceklerini anlatan Tanış, şimdi ise enerji maliyetlerinin sektörü zora soktuğunu söyledi. 


KRİZİ İHRACATLA AŞTIK

Üretimde en büyük maliyet kalemleri arasında doğalgazın bulunduğunu kaydeden Durmuş Tanış şunları söyledi: "Doğalgazın fiyatı dünya genelinde düşerken, ülkemizde neredeyse iki katına çıktı. Doğalgaz, üretim maliyetlerimiz içinde yüzde 30 yer tuttuğu için maliyetlerimiz arttı. Ancak inşaat sektörünün bulunduğu dar boğaz yüzünden fiyatlarımıza bu artışı yansıtamadık. İç pazarda neredeyse karsız satış yapmaya başladık. Neyse ki, geçtiğimiz yıllarda ihracatımıza yaptığımız yatırım sayesinde durumu lehimize çevirebildik."


100 TRİLYON TL HEDEFİ

Uşak Seramik'i 2004 yılında aldıklarında yıllık üretimin 3 milyon 500 metrekare olduğuna anlatan Tanış, "2005 ve 2006'da yaptığımız tevzi yatırımları sonucu üretimimizi 13 milyon metrekareye çıkardık. Bu yıl 13 milyon metrekare üretmeyi planlıyoruz. Ürettiğimizin yüzde 40'ını 27 ülkeye ihraç ediyoruz. İhracat yaptığımız ülkeler arasında Almanya, İngiltere, İtalya, Kanada, Dubai, Azerbaycan ve Türkmenistan ilk sıralarda geliyor" dedi. 


EN BÜYÜK İHRACAT ANLAŞMASI

Bir yıl önce Almanya'nın en büyük yapı marketlerinden biriyle anlaştıklarını belirten Tanış, şimdi ise son olarak Suudi Arabistan'a yıllık 800 bin metrekare olmak üzere 6 milyon dolarlık ihracat anlaşması imzaladıkları açıkladı. Tanış şöyle devam etti: "Suudi Arabistan'ın en büyük inşaat malzemesi dağıtıcılarından `Sara Abdullah El Ramil' firması ile yapılan anlaşma çerçevesinde Türk seramikleri Riyad, Mekke ve Medine'de yeni inşa edilmekte olan otellerde ve bazı villa projelerinde iç mekan ve bahçe mekanlarında kullanılacak. Bu ülkede ürünlerimizden Arizona, Eda ve Sena serileri tercih ediliyor. Bu prestijli projelerde Türk seramiğinin kullanılması ülkemiz adına gurur vericidir. Bu anlaşmayla da ihracatımız yıllık 5 milyon metrekareyi geçecek." 


ARAPLAR ÇİN'DEN VAZGEÇİYOR

Arap ülkelerinin bugüne kadar ağırlıklı olarak Çin'den seramik aldığını ancak şimdi Türkiye'yi tercih etmeye başladıklarını anlatan Durmuş Tanış, "Türk seramiği hem kapasite hem de kalite olarak dünyada ilk üç ülke içinde. Türk ürünlerinin kalitesini gören Arap ülkeleri artık Türkiye'den mal alıyorlar. Dubai'de kendimize partner arıyoruz. Afrika ülkeleri de aç pazarlar arasında. Önümüzdeki dönemde Afrika pazarına da açılacağız. Nijerya ve Güney Afrika'ya ekip göndereceğiz" dedi.


Yüzde 49'u halka açık olan Uşak Seramik'in yıllık ciro hedefi hakkında da bilgi veren Durmuş Tanış, geçen yıl 80 trilyon TL olan cirolarının bu yıl ihracattaki paylarının artışı dikkate alınarak 100 trilyon TL'yi bulabilecekleri ifade etti.


TANIŞLAR GRUP ŞİRKETLERİ 


UŞAK SERAMİK
1972 yılında yurtdışında çalışan işçiler tarafından kurulan Uşak Seramik, Türkiye'de kurulan ikinci seramik fabrikasıdır. Uşak Seramik, 2004 yılında Kalkınma Bankası'ndan hisselerinin Tanışlar Grup tarafından satın alınmasıyla birlikte grup bünyesine katıldı. Tanışlar, şirketin yıllık üretim kapasitesini üç milyon 200 bin m2'den 13 milyon m2'ye çıkardı. Şirket; 600'e yakın çalışanı ve 27 ülkeye yaptığı ihracatlar ile ülke ekonomisine önemli bir katma değer sağlamaya devam ediyor.


Albinno Mutfak Banyo
2000 yılında Tanışlar Grup bünyesinde kurulan şirket ağırlıklı olarak mutfak, banyo ve kapı üretimi gerçekleştiriyor. 2004 yılında gelen talepleri karşılamak amacıyla Afyon Sandıklı'daki yeni fabrika binasına taşınan Albinno Mutfak Banyo, 2008 yılında müşteri talep ve beklentilerine daha hızlı cevap verebilmek amacıyla İstanbul'da bulunan yeni bir fabrikaya taşındı. 


Tanışlar Yapı Malzemeleri A.Ş (SeramikPark)
1992 yılında kurulan Tanışlar Yapı Malzemeleri, 2009 yılına kadar Tanışlar Yapı Marketleri olarak hizmet verdi. İstanbul'da üç mağazaya sahip olan Tanışlar Yapı Marketleri, 2009 yılı Ocak ayından itibaren SeramikPark ismi ile sektördeki yerini aldı. 


Marmara Uşak Seramik Pazarlama A.Ş

Toptan satış ve pazarlama faaliyetlerini tek bir çatı altında yürütebilmek amacıyla Tanışlar bünyesinde kurulan Marmara Uşak Seramik Pazarlama A.Ş, 2005 yılında faaliyete geçti. 


Tanser Seramik (Granitta Favoritta)

Granit sektöründeki talep üzerine Granitta Favoritta markasını 2008 yılında hayata geçiren Tanser Seramik, yaptığı yatırımlar ile yıllık 2,5 milyon m2 teknik granit üretim ve pazarlamasına başladı.


 


Geri Dön