Suudi prenslere 'Enerji Krizi' piyangosu vurdu! Tam 1.3 trilyon dolar!
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı savaş dünya enerji fiyatlarını zirveye taşırken, Körfez ülkeleri krizi fırsata çevirdi! Önümüzdeki süreçte 1.3 trilyon dolarlık ek gelir elde edecekler.Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere küresel ekonomide yükselen enerji fiyatları nedeniyle durgunluk korkuları büyürken, petrol zengini Körfez monarşileri gelirlerini hızla artırıyor
Ukrayna'daki savaşın ardından enerji fiyatları tarihi zirvelere ulaşırken, Körfez Arap ülkeleri durumdan en çok yararlananlar arasında yer alıyor. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere küresel ekonomide yükselen enerji fiyatları nedeniyle durgunluk korkuları büyürken, petrol zengini Körfez monarşileri gelirlerini hızla artırıyor.
Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre, enerji zengini Orta Doğu ülkeleri, savaş öncesi beklentilere kıyasla önümüzdeki dört yıl içinde toplam 1,3 trilyon dolar ek petrol ve gaz geliri elde edecek. İngiltere'den Financial Times (FT) ayrıca, böylesine büyük bir kaynağın, küresel varlık fiyatlarının düştüğü bir zamanda Körfez ülkelerinden gelen varlık fonlarının gücünü artıracağını söyledi.
DÜNYANIN EN BÜYÜK VARLIK FONLARI DA KÖRFEZ'DE
Karar Gazetesi'nde yer alan habere göre; dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticilerine ev sahipliği yapan Körfez, aynı zamanda dünyanın en büyük servet fonlarına da sahip. FT, Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu, Katar Yatırım Otoritesi, Abu Dabi Yatırım Otoritesi ve Kuveyt Yatırım Otoritesi dahil olmak üzere yatırım fonlarının dünyanın en büyükleri arasında olduğuna vurgu yapıyor.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman liderliğindeki Kamu Yatırım Fonu'ndan 620 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğunu hatırlatan FT, fonun Amazon, PayPal ve BlackRock dahil olmak üzere ABD'nin hisselerine 7,5 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını söyledi. BURADA KALDINNN!
BAŞTA ABD DIŞ ÜLKERE YATIRIM YAPIYORLAR
Körfez fonlarının 2009 küresel krizi ve 2020 pandemisi sırasında fırsatları değerlendirdiğini ve benzer şekilde Batılı şirketlere yatırım yaptığını hatırlatan FT, bu fonların teknoloji, sağlık, yaşam bilimleri ve temiz enerji gibi alanlara odaklandığına dikkat çekti.
Körfez ülkelerinin ekonomilerini çeşitlendirmeyi, yeni alanlara açılmayı ve bu yolla gelir elde etmeyi hedeflediklerini söyleyen FT, Azur'un şu sözlerini aktardı:
“Körfez ülkelerinin gelen parayı geleceğe yatırım için kullanmaları önemli” sözlerini aktardı.
Geleneksel olarak büyük ölçüde enerji gelirlerine dayanan Körfez ekonomileri, enerji fiyatları düştükçe ekonomik bir gerileme, bütçe açıkları ve artan rezervlerle karşı karşıya.
SUUDİLER REKOR BÜYÜYÜYEREK REKOR BÜTÇE FAZLASI VERECEK
Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın, artan petrol fiyatları sayesinde bu yıl milli gelirin yüzde 5,5'lik rekor bütçe fazlası vermesi bekleniyor. Bu, Körfez'in en büyük ekonomisi olan Suudi Arabistan'ın 2013'ten sonraki ilk bütçe fazlası olacak. Ekonomik büyüme oranının yüzde 7,6 ile 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşması bekleniyor.
IMF tahminine göre Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Bahreyn, Katar ve Umman'ı içeren Körfez İşbirliği Konseyi bölgesinde ekonomik büyüme bu yıl yüzde 6'ya ulaşacak. Bu oran 2021 yılında yüzde 2,7 olarak kaydedilmişti.
DÖVİZ SORUNU YAŞAYAN TÜRKİYE DE KÖRFEZ’DEN PARA BEKLİYOR
Yüksek cari açığı ve düşük rezervleri nedeniyle döviz sıkıntısı çeken Türkiye, Körfez'den yatırım bekleyen ülkelerden biri. Katar ile yakın bağları bulunan Ankara, bu amaçla son dönemde Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile olan bağlarını genişletti.
Yakın zamanda, IHC Abu Dhabi, yenilenebilir enerji üretim faaliyetleri yürüten Kalyon Energy'nin yüzde 50 hissesini 1,8 milyar dirheme (490 milyon dolar) satın almıştı.
Seçim öncesi Rusya'dan büyük miktarda Akkuyu yatırımı çeken hükümet, Körfez ülkelerinden de döviz girişi bekliyor.