29 / 04 / 2024

Suudiler 2010'da GAP'a gelerek yatırım yapacak

Suudiler 2010'da GAP'a gelerek yatırım yapacak

Yılda 10 milyar dolarlık gıda ithalatı yapan Arap ülkelerinin gözü Türkiye'de. Suudi Planet Food World 2010'da 20 milyar dolarlık yatırıma başlayacak



Organik tarım üzerinde yoğunlaşan Arap firmaları tarım ve tarım ürünleri işleme tesisleriyle GAP'a geliyor. Bu kervana son eklenen firmalar Suudi sermayeli Planet Food World ve Tabuk. Kilis'te yatırım yapacak olan Planet Food, 20 milyar doları gözden çıkardı. 5 yılda 20 bin modüler organik çiftlik kurulması planlanıyor. Şirket GAP bölgesinin avantajlarını kullanmayı hedefliyor. Ortadoğu'nun 25 yıllık en büyük tarım firmalarından biri olan Tabuk da bölgede yer arıyor. Ankara'nın bu konudaki politikalarını beklediklerini belirten firmanın Chief Resource Officer'ı (CRO) Saeed Salem Al-Omer, "Hükümetin prosedürlerinin nasıl olacağını bekliyoruz. Ayrıca ithalat ve ihracat koşullarına bakıyoruz. Yer arıyoruz. Fizibilite çalışmaları devam ediyor" diye konuştu. Suudi tarım şirketi Planet Food World'ün Türkiye Genel Müdürü Mete Mutluoğlu yatırıma 2010'da başlayacaklarını ve ayrı bir şirket kurarak tüm dünyaya pazarlayacaklarını söyledi. Yem endüstrisi üzerinde de bir yatırım planladıklarını söyleyen Mutluoğlu, balık çiftlikleri, büyük ve küçük baş hayvan üretim tesisleri kuracaklarını da belirtti.

'GENÇLER KÖYLERİNE GERİ DÖNECEK'
TÜRKİYE genelinde birçok yerde tarım ve hayvancılık yapacaklarını söyleyen Planet Food Türkiye Genel Müdürü Mete Mutluoğlu, endüstriyel üretim yapacakları için bir çok nitelikli gence de ihtiyaçları olacağını söyledi. Şu anda Trakya Üniversitesi ile dört adet bir hektarlık arazi üzerinde prototip tarım yaptıklarını belirten Mutluoğlu, gençlere ev tahsis ettiklerini ve maaş bağladıklarını da söyledi. Mutluoğlu ayrıca üretim yatırımlarının ardından mutlaka işleme tesislerinin de kurulacağını vurguladı.

"GELİN CİDDE'DE OTEL YAPIN"
HER yıl dünya genelinde milyonlarca insanın hac ve umre için gittiği Suudi Arabistan otel inşat talebini karşılayamadığı için Türkiye'den yardım talep ediyor. Suud- Türk İş Konseyi Başkanı Hasan Ahmed El-Süleyman Suudi müteahhitlik firmaların otel ve ev konusunda talepleri karşılayamadığını belirterek özellikle otel inşaatı konusunda Türk yatırımcıları bu alanda faaliyet göstermeye çağırdı. Cidde'ye 2008'de 12 milyon turist geldiğini söyleyen El-Süleyman, daha fazla otele ihtiyaç olduğunu da ifade etti. El Süleyman, "Suudi Krallığı inşaat sektöründe büyük atılım yapmaktadır. Bu pazar çok büyük bir pazardır. Emlak konusu ile ilgili yasa bu yıl sonunda çıkarılmış olacak. Suudi Arabistan'da konut edinme oranı çok düşük. 2014 yılına kadar 1 milyon adet yeni konut ihtiyacı var'' diye konuştu.
Barış ERGİN/Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Suudiler `mayınlı araziye' geliyor

Suudi tarım şirketi Planet Food World'ün Başkanı Fahad Hamad el-Nafi, "Planet Food World olarak Türkiye'de 20 milyar dolar yatırımla 5 yılda 20 bin modüler organik çiftlik kuracağız. Tarım, balıkçılık, tavukçuluk ve hayvancılık olmak üzere 4 ayrı konuda ihtisaslaşmış tesisler olacak. Her bir çiftlik birer hektar üzerine kurulacak" dedi

Türkiye'nin Ortadoğu'nun gıda deposu olduğuna dikkat çeken el-Nafi şunları söyledi: "Çok verimli araziler var. Mayınlı arazilerle ilgili tasarının geçtiğini duyduk. Suriye sınırıyla ilgiliyiz. Orada mayınların temizlenmesi durumunda hayvancılığa uygun olur, biz de ilgilenebiliriz."

Planet Food World ayrıca Türkiye'nin iştirakiyle Etiyopya'da hayvancılık yatırımı yapıyor.
Türk-Suud İş Konseyi 9. ortak toplantısı dün İstanbul'da yapıldı. Türk-Suud İş Konseyi Başkanı Ali Bayramoğlu, "Suudi Arabistan'da veya Türkiye'de yatırım yapmak isteyenlere fiili yol gösteren ve danışmanlık yapan bir şirket olacak. Bu şirketi yüzde 50-50 ortaklıkla kuruyoruz" diye konuştu.
Milliyet

Suudiler 80 milyar $'lık proje için geldi

Arap sermayesi Türkiye'de 20 bin çiftlik kuracak. 80 milyar dolarlık fırsat Türk işadamlarını bekliyor

Türkiye, son dönemde Arap iş dünyası için en cazip ülkelerden biri oldu. Öyle ki, 2002 yılında 11 milyar dolar olan Arap ülkeleriyle toplam dış ticaret hacmi, geçen yıl 62 milyar doları buldu. Son 7 yılda Arap ülkelerinden Türkiye'ye gelen yatırımın tutarı 30 milyara dolara ulaştı. Bu rakamı daha yükseğe çıkartmayı hedefleyen Arap ve Türk işadamları, yeni projeler ve ortaklıkları görüşmek için Türk-Suud İş Konseyi toplantısında buluştu. Arap sermayesi ayrıca Türkiye'de 20 bin çiftlik kurmayı hedeflerken, 80 milyar dolarlık fırsat Türk işadamlarını bekliyor.

80 MİLYAR DOLARLIK PROJE
Türk-Suud İş Konseyi Eşbaşkanı Ali Bayramoğlu, Türk işadamlarının Suudi Arabistan'daki projelere yakın ilgi duyduklarını dile getirerek açıklamasını şöyle sürdürdü: "Cidde-Damman arasındaki demiryolu projeleri, Kral Abdullah Ekonomi Şehri, Bilim, Jizan ve Prens Abdülaziz Ekonomi Şehirleri, Jubail ve Yanbu Sanayi Şehirleri, yeni finans bölgeleri başta olmak üzere son yıllarda Suudi Arabistan ekonomisindeki gelişmeleri takip ediyoruz." Bayramoğlu, 2006-2020 dönemi için otoyollar, enerji santralleri, dört milyon konut olmak üzere altyapı yenileme ve genişletme çalışmasının sürdürülmesinin öngörüldüğünü kaydetti. Dünya petrol rezervinin yüzde 22'sini barındıran Suudi Arabistan'ın Türkiye ile ilişkisinde artışlar yaşanıyor. Bayramoğlu, 2008 yılında Arabistan'a yapılan ihracatın bir önceki yıla oranla yüzde 47 artış gösterdiği ve dış ticaret hacminin 5,5 milyar doları bulduğunu vurguladı.

Türk işçileri için iş sahası çok
Türk-Suud İş Konseyi Eşbaşkanı Ghassan Al-Sulaiman ise "Türkiye bizim için her zaman özel bir ülke olacak. Biz, burada bazı yatırım olanaklarını inceleyeceğiz ama Suudi Arabistan'da da Türk işadamları için inşaat ve emlak alanlarında geniş yatırım olanakları var" dedi. Yurt dışı yatırım ajansı program yardımcısı Mehmet Göktay, ise krizle beraber petrol gelirinin 100 dolara düştüğünü hatırlatarak bunun Arabistan'ı olumsuz yönde etkilediğini ve buna rağmen petrol fiyatlarının 25 dolara bile inse, Arabistan'ın bunun altından kalkabilecegini, belirtti.
Fahri SARRAFOĞLU/Yenişafak

Topraktan 20 milyar dolar çıkarılacak

Suudi tarım şirketi Planet Food World, Türkiye'de 20 milyar dolar yatırımla 5 yılda 20 bin modüler organik çiflik kuracak. Şirket 200 bin tarım işçisi istihdam edecek

İstanbul'da yapılan Türk-Suud İş Konseyi  9. ortak toplantısından Türkiye'ye yeni bir yatırım müjdesi çıktı. Suudi tarım şirketi Planet Food World'ün Başkanı Fahad Hamad el-Nafi 'Planet Food World olarak Türkiye'de 20 milyar dolar yatırmla 5 yılda 20 bin modüler organik çiftlik kuracağız. Tarım, balıkçılık, tavukçuluk ve hayvancılık olmak üzere 4 ayrı konuda ihtisaslaşmış tesisler olacak. Her bir çiftlik birer hektar üzerine kurulacak' dedi. Arazilerin satın almadıklarını belirten el-Nafi, 'Sadece çiftlikleri işleteceğiz. Dikmeleri gereken ürünü söyleyeceğiz ve çıkan ürünü şirketimiz aracılığıyla dünya pazarlarına ulaştıracağız' diye konuştu. Planet Food World, yatırımı kapsamında 5 yılda 200 bin tarım işçisi yetiştirecek. El-Nafi, 5 çiftlik için Tekirdağ üniversitesi'nin kendilerine yer tahsis ettiğini belirterek, 'Diğer üniversitelerle de görüşüyoruz. ODTÜ ile çalışmalar sürüyor' dedi.

Mayınlı Arazilerle İlgileniyoruz

Türkiye'nin Ortadoğu'nun gıda deposu olduğuna dikkat çeken el-Nafi şunları söyledi: 'Çok verimli araziler var. Mayınlı arazilerle ilgili tasarının geçtiğini duyduk. Suriye sınırıyla ilgiliyiz. Orada mayınların temizlenmesi durumunda hayvancılığa uygun olur, biz de ilgilenebiliriz '
Gazete Habertürk

Suudi Planet Food tarıma 20 milyar dolar yatıracak 

Suudi Arabistanlı Planet Food World şirketi Türkiye'ye 5 yılda 20 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. Üniversitelerle anlaşan şirket 20 bin adet çiftlik kuracak

İstanbul'da yapılan Türk-Suud İş Konseyi 9. ortak toplantısından Türkiye'ye yeni bir yatırım müjdesi çıktı. Suudi tarım şirketi Planet Food, 5 yılda 20 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını açıkladı. Suudi tarım şirketi Planet Food World'ün Başkanı Fahad Hamad el-Nafi `Planet Food World olarak Türkiye'de 20 milyar dolar yatırımla 5 yılda 20 bin modüler organik çiftlik kuracağız. Tarım, balıkçılık, tavukçuluk ve hayvancılık olmak üzere 4 ayrı konuda ihtisaslaşmış tesisler olacak. Her bir çiftlik bir hektar üzerine kurulacak' dedi. Arazileri satın almadıklarını belirten el-Nafi `Sadece çiftlikleri işleteceğiz; arazi sahiplerini eğiteceğiz. Dikmeleri gereken ürünü söyleyeceğiz ve çıkan ürünü şirketimiz aracılığıyla dünya pazarlarına ulaştıracağız' diye konuştu.

5 ÇİFTLİK HAZIR

Planet Food World, yatırımı kapsamında 5 yılda 200 bin tarım işçisi yetiştirecek. NTV'nin haberine göre El-Nafi, 5 çiftlik için Tekirdağ Üniversitesi'nin kendilerine yer tahsis ettiğini belirterek `Diğer üniversitelerle de görüşüyoruz. Ortadoğu Teknik Üniversitesi'yle çalışmalarımız sürüyor' dedi. Türkiye'nin Ortadoğu'nun gıda deposu olduğuna dikkat çeken el-Nafi şunları söyledi: `Çok verimli araziler var. Mayınlı arazilerle ilgili tasarının geçtiğini duyduk. Suriye sınırıyla ilgiliyiz. Orada mayınların temizlenmesi durumunda hayvancılığa uygun olur, biz de ilgilenebiliriz.' Planet Food World şirketi ayrıca Türkiye iştirakiyle Etiyopya'da da hayvancılık yatırımı yapıyor.

TÜRKİYE BİZİM İKİNCİ ÜLKEMİZ
Suud-Türk İş Konseyi Başkanı Hasan Ahmed El-Süleyman da ikinci ülke olarak gördükleri Türkiye'yi ziyaret etmekten dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. El-Süleyman, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin son yıllarda iyi düzeyde geliştiğini ve iki ülke arasındaki tarihi ilişkilerin iki ülkeyi birbirine bağladığını belirtti. Kurulan şirketle Türk ve Suudi iş adamlarının karşılıklı yatırım alanlarını inceleyeceklerini dile getiren El-Süleyman, böylelikle yatırım yapılacak alanların daha kolay belirlenebileceğini kaydetti.El-Süleyman, Suudi Arabistan'da inşaat ve emlak alanında Türk yatırımcıları için büyük fırsatlar olduğunu belirterek `Suudi Krallığı inşaat sektöründe büyük atılım yapmaktadır. Bu pazar büyük bir pazar. Emlak konusu ile ilgili yasa yıl sonunda çıkarılmış olacak. Suudi Arabistan'da konut edinme oranı çok düşük. 2014 yılına kadar 1 milyon adet yeni konut ihtiyacı var'dedi.

One minute ortaklığı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos Zirvesi'nde yaptığı `one minute' çıkışıyla Arap dünyasında Türkiye'ye karşı oluşan sempati meyvesini verdi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk Suud İş Konseyi'nin düzenlediği `Türk-Suud İş Konseyi 9. Ortak Toplantısı'nda Türk ve Suudi işadamlarının birbirlerinin ülkesindeki ticaret ve yatırım fırsatlarını araştıracak yeni bir danışmanlık şirketi kurulacağı açıklandı. Toplantının açılışında konuşan Türk-Suud İş Konseyi Başkanı Ali Bayramoğlu `Suudi Arabistan'da veya Türkiye'de yatırım yapmak isteyenlere fiili yol gösteren ve danışmanlık yapan bir şirket olacak. Bu şirketi yüzde 50-50 ortaklıkla kurduk' dedi.

80 MİLYARLIK PROJE VAR
Suudi işadamları Türkiye'ye gelirken çantalarında da 80 milyar dolarlık projeleri getirdi. Bu nedenle Liman Kenti, Endüstri Kenti, Sahil Kenti gibi isimlerle başlatılan 80 milyar dolar tutarındaki dev projelerin Türk firmaları tarafından değerlendirilmesi ve önemli yatırım fırsatlarının oluşturulması için değerlendirilmesi gereken platformlar olduğu ifade ediliyor.
Akşam

Suudiler Türkiye'de toprağa 20 milyar dolar yatıracak

Suudi tarım şirketi Planet Food World, Türkiye'de 20 milyar dolar yatırımla 5 yılda 20 bin modüler organik çiftlik kuracak. Şirket 200 bin tarım işçisi yetiştirecek. CNBC- e'nin haberine göre, İstanbul'da yapılan Türk-Suud İş Konseyi 9.ortak toplantısından Türkiye'ye yeni bir yatırım kararı çıktı. Suudi tarım şirketi Planet Food World'ün Başkanı Fahad Hamad el-Nafi,'Planet Food World olarak Türkiye'de 20 milyar dolar yatırımla 5 yılda 20 bin modüler organik çiftlik kuracağız. Tarım, balıkçılık, tavukçuluk ve hayvancılık olmak üzere 4 ayrı konuda ihtisaslaşmış tesisler olacak. Her bir çiftlik birer hektar üzerine kurulacak. Arazileri satın almadık, işleteceğiz' dedi. Planet Food World, yatırımı kapsamında 5 yılda 200 bin tarım işçisi yetiştirecek. El-Nafi, 5 çiftlik için Tekirdağ Üniversitesi'nin kendilerine yer tahsis  ettiğini belirterek ODTÜ ve diğer üniversitelerle de görüştüklerini aktardı. Öte yandan Planet Food World 2007'de Kilis'te gıda teknoparkı kurmak kurmak için de çalışma yürütmüştü. Şirketin Türkiye iştirakiyle de Etiyopya'da hayvancılık yatırımı yapıyor.

Cumhuriyet


Geri Dön