Suyabatmaz Demirel Mimarlık Ofisi'ni tanıyalım!
Mar Yapı'nın Güneşli’de hayata geçireceği G Yoo projesini tasarlayan Suyabatmaz Demirel Mimarlık ofisinin temeli 1995'te Viyana’dan İstanbul’a dönen Mimar Arif Suyabatmaz tarafından atıldı. İşte ayrıntılar...
İstanbul’da faaliyet gösteren Suyabatmaz Demirel Mimarlık ofisinin temelleri 1995’te Viyana’dan İstanbul’a dönen Mimar Arif Suyabatmaz tarafından atıldı. Viyana’da çeşitli mimarlarla birlikte çalışan Suyabatmaz, Türkiye’ye döndükten sonra önce Yıldız Teknik Üniversitesi’nde ardından kurucularından biri olduğu Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek Lisans programında stüdyo eğitmeni olarak çalışırken bir yandan da projelerini hayata geçirmeye devam etti. 2006 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nden mezun olan Hakan Demirel’in New York’taki çalışmalarından sonra Arif Suyabatmaz ile ortak olması ile birlikte ofisin adı 2008 yılında Suyabatmaz Demirel olarak değişti.
Suyabatmaz Demirel’in daha çok konut, ticaret ve ofis fonksiyonlarında yoğunlaşan mimari üretimlerinde tek ailelik konutlardan yüksek katlı rezidanslara, tek bir dükkan biriminden alışveriş kompleksine dek uzanan geniş bir ölçek dağılımı görülür. Titiz malzeme, renk ve detay seçimi ve uygulaması ile ayrışan ofisin yalın ancak zengin mimari dili, konvansiyonel fonksiyonlar için farklı mekansal kurguları geliştirmelerine imkan verir. Suyabatmaz Demirel, her projeye ayrı bir araştırma alanı ve klişelerin sorgulanabileceği bir fırsat olarak yaklaşmakta ve mimari üretimlerini bu çerçevede geliştirmektedir.
Suyabatmaz Demirel’in bir diğer ortağı olan Leyla Tara Suyabatmaz’ın girişimleri ile 2010 yılında yine İstanbul’da kurulan RAMPA Sanat Galerisi nedeniyle çağdaş sanatın üretimi ve sergilenmesi de Suyabatmaz Demirel Mimarlık ofisinin özel ilgi alanına girmektedir.
Cityscape Dubai Awards 2010’da Güneşli Konutları ile Geleceğin Konut Yapıları kategorisinde, Ekopark İstanbul ile Geleceğin Rekreasyon Yapıları kategorisinde ve Güneşli Tower ile Ticari/Karma Yapılar kategorisinde alınan Takdir Ödülleri; MIPIM AR Future Projects Awards 2010’da Güneşli Tower ile alınan Birincilik Ödülü Cityscape Dubai Awards 2011’de Bodrum Rezidans projesiyle Geleceğin Konutları kategorisinde alınan Takdir Ödülü 2011 yılında "The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies" ile "The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design" kurumları tarafından Hakan Demirel’e verilen Europe 40 Under 40 Ödülü International Property Awards 2011’de Güneşli Tower projesiyle alınan Takdir Ödülü, Tao Tower projesiyle alınan Avrupa’nın En İyi Ofis Yapısı Ödülü, Ekopark İstanbul ile alınan Avrupa’nın En İyi Rekreasyon Yapısı Ödülü, Bodrum Rezidans ile alınan Takdir Ödülü ve ODTÜ Ögrenci Merkezi Yarışma Projesiyle alınan Takdir Ödülü MIPIM AR Future Projects Awards 2012’de Retrofit kategorisinde Halat Fabrikası Loftları projesiyle ve Yüksek Yapılar kategorisinde Tao Tower projesiyle alınan Birincilik Ödülleri; 2013 yılında yine MIPIM AR Future Projects Awards’da Ofis kategorisinde TRI-G projesiyle alınan Birincilik Ödülü ve WAF’ta Süryani Ortodoks Kadim Kilisesi projesiyle alınan Takdir Ödülü 2014 yılında MIPIM AR Future Projects Awards’da Perakende ve Rekreasyon kategorisinde Sultangazi Pazar Alanı ve Kat Otoparkı Projesi ile alınan Birincilik Ödülü ile 2014 yılında Uluslararası Architecture+Design &CERA Ödülleri’nde Hakan Demirel’e verilen “Altın Genç Mimar” ödülü, Suyabatmaz Demirel Mimarlık’ın bugüne kadar almış olduğu ödüllerden bazılarıdır.