Genel

Tabanlıoğlu, Galerist'i devraldı, doğuya sanat götürmek istiyor!

Taha Tatlıcı ile birlikte Galerist'i Murat Pilevneli'den devralan Mimar Melkan Tabanlıoğlu, sanata yatırım yapanlar arasına girdi. Tabanhoğlu, 'Ben hamilik yapacağım. Diyarbakır'da da galeri açarız, ülkenin başka yerinde de' dedi

Türkiye'nin son yıllarda inşa edilen pek çok ünlü binasına imza atan Tabanlıoğlu Mimarlık'ın ortağı Mimar Melkan Tabanlıoğlu, Ocak 2011'de, Taha Tatlıcı ile birlikte Murat Pilevneli'ye ait sanat galerisi Galerist'in hissedarı olmuştu. Müzayedelere olan ilginin arttığı, dev şirketlerin önemli sanatçıların sergilerini Türkiye'ye getirdiği, sanatın yatırım ve prestij açısından da ön plana çıktığı yakın döneme uygun olarak bu yeni alana yönelen Tabanlıoğlu ile gelecek planlarını konuştuk

Sizi galeri sahibi olmaya yönelten neydi

Mimari ve sanatın ilintili olduğuna inanıyorum. Bugüne kadar yaptığımız binalarda da her zaman sanata bir ortam hazırlamaya çalıştık. Türkiye'nin ilk modern sanat müzesi İstanbul Modern'i de biz yaptık. Sanat ve mimari sosyal birleştiriciler. Bu işin arkasındaki esas zihniyet buydu. Murat Pilevneli ile konuşuyorduk. O bana teklif etmişti. O sırada Taha'nın da böyle bir düşüncesi vardı; üçlü olduk. Ancak haziranda Murat ile yollarımızı ayırdık; Taha ile yüzde 50-50 ortak olduk.

Sanat, ticari olarak da yükselen bir grafik çiziyor. Bu açıdan beklentiniz nedir

Sanat, Türkiye ve dünyada çok konuşulmaya başladı. Arka arkaya müze, galeriler açılıyor. Bugüne kadar alakası olmayan insanların bile ilgi odağı oldu. Prestij sağlar hale geldi. Biz 'Bir gelişme var. Bu trene atlayalım' demedik. Bu sektör büyüyen bir iş haline gelecek tabii. Ama Galerist, mimarlığın yanında yaptığım iş olmaktan öte, desteklediğim ve hamilik yaptığım bir kurum. Vizyonu ¬mu koyacağım; çalışanları da temsil edecek genç sanatçılara da destek vereceğiz. Tek hedef; sanatçılarıyla, emek veren küratörlerle, Türk sanat ortamı için iyi bir yer olması. Bunun için daha fazla galeri açmak gerekiyorsa açarız. Diyarbakır'da da açarız, ülkenin başka illerinde de. İşi Doğu'ya taşımak isteriz. Sanatı, entelektüel anlayışı ne kadar yayarsanız o kadar güzel meyveler toplarsınız.

'Sektör oluşsun diye çalışacağız'

İleride genç sanatçılara yönelik veya genel anlamda sektöre yenilik getirecek kapsayıcı bir çalışma planlıyor musunuz

Evet, tabii ki. Önce, Galerist'in çizgisini ve programını oturtmak gerekiyor. Biz bir isim aldık, altını da sonra doldurduk. Bu sürecin ardından belediyelerle bir şeyler yapmak, şehirler için çalışmak, sanatın arkasında bir endüstri olmadığından zorluk çeken genç sanatçılar için çabalamak istiyoruz. Sanatı sektör haline getirip iş alanı yaratmak için her şeyi yapabiliriz. şžu anda da genç sanatçıların atölye masraflarını ödüyoruz mesela. Bir süre izlemeye alıp onlara sergi yapmaları için ortam yaratıyoruz. Bu gibi şeyler devam edecek.

Haziranda, Andy VVarhol sergisi getirdiniz. Yakında benzer örnekler olacak mı

Olacak. Her kurum para kazanmalı. çünkü ekonomik olarak ayaklarının üzerinde durmazsa sağlıklı ilerleyemez. Fakat burası kendini yürütebildiği müddetçe ilk amacımız para kazanmak olmayacak. Batı sanatının Türkiye ile. Doğu sanatının Batı ile buluşması için bir köprü vazifesi görecek. çok iyi sergiler getireceğiz. Türk sanatçıları da tanıtacağız.

ESKİ BINALARI SERGİ AçMAK İçİN KULLANACAK

Kaç galeriniz var şu anda

İstanbul Tepebaşı'nda ve Akaretler'de olmak üzere toplam 2 galerimiz bulunuyor. Bir de şu an, 22 Ekim'e kadar sürecek 'That's Fucking Avvesome' adlı mentalKLINIK sergisi için kullandığımız eski Hasköy İplik Fabrikası var. Bu gibi eski binaları çeşitli sergiler için daha fazla kullanmak, galeriye dönüştürmek istiyoruz. Belediyeler ve mülk sahipleriyle anlaşabildiğimiz ölçüde bu şekilde kentsel dönüşüm uygulamaları yapmak var aklımızda.

Peki yoğunluk nasıl

İnanın, galerilerde şu an sürekli sergi var. Bu yalnız bizim galerimiz için değil, pek çok yer için geçerli.

Melkan Tabanlıoğlu

Mesleği: Mimar

Yaşı: 41

Yatırım Alanı: Sanat Galerisi İşletmeciliği

Başlangıç Sermayesi: 60 bin TL

Hedef: Sanata iş alanı yaratmak.

Menekşe Ataselim / HABERTÜRK