29 / 04 / 2024

Tabanlıoğlu Mimarlık, Beyazıt Kütüphanesi ile ödül aldı!

Tabanlıoğlu Mimarlık, Beyazıt Kütüphanesi ile ödül aldı!

Uluslararası ölçekte önemli işlere imza atan Tabanlıoğlu Mimarlık, aldığı son iyi haber Beyazıt Kütüphanesi'nin renovasyonuna ödül verilmesiydi.Şirketin ortaklarından Melkan Gürsel, bir grup gazeteciye ofisinde açıklamalarda bulundu.



Tabanlıoğlu Mimarlık'ta yeni haberler var. Uluslararası ölçekte önemli işlere imza atan şirketin aldığı son iyi haber Beyazıt Kütüphanesi'nin renovasyonuna ödül verilmesiydi. Şirketin ortaklarından Melkan Gürsel, bir grup gazeteciye ofisinde açıklamalarda bulunurken söyledi, "ABD Mimarlar Odası'ndan büyük ödül almış. Bugün haberi geldi" dedi. Beyazıt Kütüphanesinin hikâyesi renovasyon işi tamamlandıktan sonra Londra'ya taşındı. Başardı bir iş çıktığını söyledi Melkan Gürsel. Başka güzel bir haber daha var: İstanbul tarihi pasajlarındanbirine kavuşacak... 


"Biz kültür ve sosyal anlamda katkı sağlayacak projelere, kendi gücümüz ve kabüiyetimiz çerçevesinde destek olmaya çalışıyoruz. İstanbul Modern, AKM ve üçüncü olarak da Beyazıt Kütüphanesinin renovasyon işini yaptık. Beyazıt Kütüphanesi, kültür yolculuğumuzun son ve önemli duraklarından biri oldu. Dördüncüsü ise Baksı Müzesi bünyesindeki Kadın Evi olacak" diyen Melkan Gürsel'in verdiği bilgiye göre; projenin müteahhitliğini Rena İnşaat yapmış. Bütün mekanik elektrik mühendisliklerini de Aydın Doğan Vakfı üstlenmiş. 

Tabanlıoğlu da mimariyi yapmış ve Bakanlığa hediye etmiş. Bu renovasyon projesi ABD Mimarlar Odası'ndan büyük ödül almışı. 


Melkan Gürsel, "Bugün haberi geldi; Beyazıt Kütüphanesi, Amerika Mimarlar Odası'ndan 'Restorasyon ve Yenileme' dalında büyük ödülü aldı. Platin Ödülü verüdi. Bu renovasyon ayrıca birçok prestijli uluslararası yayında yer aldı. Dahası, Beyazıt'tan çıkan hikâye Londra'ya taşındı. Beyazıt Kütüphanesinde tasarladığımız kitap okuma kutularını bir şekilde Victoria & Albert Müzesi'ne taşıma fikri doğdu ve bunu da Londra Tasarım Festivali yetkililerine üettik. 'Çok beğenildi. 'Beloved / Azizem' enstalasyonunun doğuşu böyle oldu. Sabahattin Ali'nin meşhur romanı 'Kürk Mantolu Madonna'yı anlatan 7 projeksiyon yerleştirdik. Bunlarda Raif Efendi'riîn Berlin'deki, Ankara'daki hayatından kesitler var. Murat Tabanlıoğlu önemli bir fotoğrafçıyla Berlin'e gitti ve Raif Efendi'nin * gezdiği yerleri gezdi, oraların bugünkü halini yansıttı. Victoria & Albert Müzesi'nin ana holünde bir köprünün üzerindeyiz. Bu köprü bir geçiş; Rönesans'ı ve Orta Cağ'ı birleştiriyor ve bir kutu. Bu kutunun üzerindeki yarıklardan baktığınızda hikâyeyi görebüiyorsunuz. Böylece hem mimari hem de edebiyat birleşmiş oluyor. 'Beloved / Azizem' 10 gün LDF kapsamında Victoria & Albert Müzesinde sergilendi. Şu an Londra'da bir depoda, çünkü büyük bir ihtimalle Berlin'e gidecek." 


Kütüphanede ne yaptılar? 


Tarihi önemde bir bina olmaktan öte, kütüphane olarak da özel bir yapı niteliğinde olan Beyazıt Kütüphanesinde renovasyon işi nasıl yapüdı? Ödül alan bu işi, Melkan Gürsel şöyle anlattı: "Beyazıt Kütüphanesi 2015'in sonunda açıldı. Renovasyonda mümkün olduğunca her işte hafif kalarak mekânın ihtişamını ortaya çıkarmak istedik. Avludaki sonradan yapılan çirkin kolonu ve üzerindeki yapıyı attık ve onun üzerine 'polikarbon etfe' bir malzeme koyduk. Hafif, şeffaf, içinde gaz var, kendisi şişiyor. Gökyüzünü görüyorsunuz. Varlığı dahi hissedümiyor. Çok özel yazma eserler vardı. 

Bir kısmına dokunulabiliyor, bir kısmına çok özel koşullarda dokunulabiliyor. Çok özel koşullarda muhafaza gerekiyor. Sıcaklık, nem gibi etkenlerden tahrip oluyorlar. Cam kutular koyduk. Bunların altından ızgaralar vasıtası ile sıcaklık nem gibi her türlü iklimlendirmeyi en ideal şeküde sağladık. Dokunulamayanların da sergüenmesini istedik. Her bölümün ısıtması, soğutması için kanallar açıldı, kanalların üzerindeki dökümleri de dokuya uygun olarak tasarladık. Metalikleri gömmek için kazılar yapılırken bambaşka bir yüzyıl daha çıktı." 


Bu arada, önemli bir haber... Şirketin merkez binası İstanbul'un ve Pera bölgesinin tarihi binalarından biri. 

Melkan Gürsel'in verdiği bilgiye göre; 1800'lerde levanten bir mimar tarafından yapılmış. Gürsel şu bilgileri veriyor: "Bu binayı otele veya farklı bir şeye dönüştürmeden, olduğu gibi kullanmamız, olduğu gibi korumamız da bu düşüncemizin bir göstergesidir. Buranın adı Passage Petits-Champs. 

Tarihi bir pasaj. Buradan geçerek istiklâl Caddesi ile buluşuyorsunuz. Bizim hemen arkamızda, içinde çok güzel bir eski tiyatro salonu olan Garibaldi Binası'nı restore ediyorlar. O restorasyon bittiğinde biz de kapılarımızı açacağız. Garibaldi ile birleşeceğiz. Onlar birçok kültür aktivitesi yapacaklar. Onlara gelenler bizim binamızın içinden geçecek. Amacımız, Beyoğlu'nu aslına uygun yaşatmak. Çünkü bu bölge, çok uzun bir zaman büyük bir kültür mirasına ev sahipliği yaptı. Burada istanbul'u İstanbul yapan bir çeşitlilik var." 


Tabanlıoğlu Mimarlık ortaklarından Melkan Gürsel, "Beyazıt Kütüphanesi, Amerika Mimarlar Odası'ndan 'Restorasyon ve Yenileme' dalında büyük ödülü aldı" dedi. 


Dünya


Geri Dön