Tahir Atilla: Konya'da 1,150 konutluk dev projeye başlayacağız!
İttifak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve İcra Kurulu Başkanı Tahir Atila, 2014’ün Türkiye için iyi başladığını ancak iyi bitmeyeceğini söyledi. Atila, Konya’ya 1150 konutluk dev bir proje yapacaklarını söyledi...
İttifak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve İcra Kurulu Başkanı Tahir Atila, 2014’ün Türkiye için iyi başladığını ancak iyi bitmeyeceğini söyledi. Atila, “İlk çeyrekteki büyüme ile son çeyrekteki büyüme aynı olmayacak” dedi. Ona göre dünya ekonomisine bakıldığında bu durum normal; Avrupa ekonomisi sıkıntılı, Almanya tekrar durgunluğa gidiyor, Brezilya, Rusya düşük büyümelerle ayakta kalmaya çalışıyor. Atila, emtia fiyatlarındaki düşüşün bu ekonomilerin büyümesini baskıladığını, bölgedeki kaos ortamının da sorunu büyüttüğünü vurguladı. “Böyle bir atmosferde Türkiye’nin hızlı büyümesi mümkün değil” diyen Atila, 2015 ve 2016 için yüksek büyüme beklememek gerektiğini söyledi. Görünen o ki İttifak Holding planlarını buna göre yapıyor. Üçüncü çeyrek değil ama dördüncü çeyreğe dair tedirginliğini anlatan Atila, Avrupa’daki negatif görünümün yılın son 3 ayında Türkiye ekonomisine yansıyacağını öngörüyor.
Değişime uyum sağlayacak entellektüel ekip kuracak
Bu ortamda şirketlerin çıkışı, verimlilik odaklı bir yapıya dönüşmeyi başarabilmekte görünüyor. İttifak Holding de bu anlamda bir yeniden yapılanmaya gitmiş. İcra Kurulu Başkanı Tahir Atila, bu yapılanmayı yöneten kişi. “Eskiden tamamen büyüme odaklıydık, sonrasında karlı büyüme hedefi başladı, şimdi farklılaşma da odakta” diyen Atila Mayıs ayında İttifak’ta başlayan değişimi şu sözlerle ortaya koydu:
“Yeni yönetimimiz görevi aldı. Zor bir sürece doğru gidiyoruz. 2015 kolay geçmeyecek, seçim var, coğrafi olarak ateşin içindeyiz. Evet, zor bir sürece giriyoruz ama bundan çıkılacak. Orta ve uzun vadede bunlar aşılacak. İttifak olarak güçlü, itibarlı, seçkin bir dünya şirketi olmayı hedefl iyoruz. Güçlü ülke güçlü şirketle olur. Biz değişim yönetiminde insan kaynağımızı yönetmeyi esas aldık. Bizim çalışanlarımız işini aşkla yapan, kendi işiymiş gibi benimseyen çalışanlar. Dünyanın gittiği yerde bizim değişmemiz gerekiyor, bir dönüşümün içinden geçmemiz gerekiyor. Biz yönetim olarak değişime ayak uydurabilecek, yön verebilecek entellektüel bir ekip oluşturma fikrini benimsedik. Değişime hızla ayak uyduracak bir yapıya dönüşmek zorundayız. Yaptığımız işi sıradan yaparak, görevimizi yaptığımızı zannedemeyiz. Artık her birimiz yaptığımız işe bir farklılık katmak zorundayız.”
Değişimi yönetemeyenlerle mecburen yollarımızı ayırdık
“Bu bir zihniyet devrimi” diyor Atila. Peki bu zihniyet devriminde adım adım ne yapıldı? Holding içinde iş süreçleri tek tek gözden geçirilmiş. Hedef odaklı bir yönetim anlayışı benimsenmiş. “Bu noktada bize ayak uyduramayacağını düşündüğümüz bazı üst düzey arkadaşlarımızla yollarımızı ayırdık” diyen Atila, “Belki acımasız geliyor ama hayat böyle. Bu değişimi götürebilecek bir kadroyla gitmek zorundayız” ifadelerini kullandı. Değişim, yenilik odaklı yeni yaklaşımın ilk örneği, Holding bünyesindeki gıda şirketi Selva’da ortaya çıktı. Selva sadece geçen yıl 20’nin üzerinde yeni ürün piyasaya sundu. Atila, “Sağlıklı ürün konseptinde büyüyoruz” dedi. Selva’da gerçekleştirilen yüzde 75’lik kapasite artışı sonrası büyüme devam ediyor.
Konya’ya 1150 konutluk dev bir proje yapacak
İttifak Holding 25 yılını doldurdu, önümüzdeki 25 yıla farklı bir şekilde bakmayı planlıyor. Bu noktada Holding’in lokomotif sektörü de perakendeden ziyade gayrimenkul olarak belirlenmiş. Seha Yapı ile kentsel dönüşüm projeleri takip ediliyor. Bugüne kadar TOKİ ile çözüm ortağı projeler yapan şirket bundan sonra özgün projelere imza atacak. Müteahhitlik işleri bırakılacak. Şu anda Konya’ya 320 bin metrekarelik bir alanda bir inşaat projesi yapıyor şirket. 1150 konutluk bir proje bu. Mimari proje konkuru yapılmış, mimar seçilmiş. “Sıradışı bir proje yapmak istiyoruz, bizim coğrafyada hiç yapılmamış bir proje olacak. Yalısıyla villasıyla, akıllı ev çözümleri ile, enerji verimliliği çözümleriyle çok farklı olacak, ses getirecek. Güneş enerjisi ile ürettiğimiz enerjiyi dış aydınlatmada kullanmak istiyoruz. Atık suları bahçe sulamada kullanan çevreye saygılı bir proje planlıyoruz.” Ayrıntılar artık netleşmiş, Atila satışa yeni yılın ilk çeyreğinde çıkmayı planladıklarını anlattı. İnşaatın ise etap etap tamamlanması planlanıyor. Peki Seha Yapı’nın Kuzey Irak’ta yaptığı villa inşaatları ne durumda? Atila villa inşaatlarının tüm hızıyla sorunsuz sürdüğünü ancak bölgede yeni yatırım için çok acele etmeyeceklerini açıkladı.
Gözü Güney Amerika’da, makinede Ar-Ge ile ciroyu 3’e katlama hedefi var
Atila’ya göre bölge ülkelerinde yaşanan sıkıntılar sonrası Türkiye’nin çıkışı şu anda Güney Amerika. Atila, makina ihracatında gözlerinin bu bölgede olduğunu anlattı. Selva’nın Güney Amerika’da bayi arayışları olduğunu anlatan Atila makinede İmaş ile Brezilya, Uruguay, Paraguay ve Meksika’ya ihracat yapıldığını anlattı. Makine imalatını Türkiye’nin geleceğinin en önemli sektörlerinden biri olarak değerlendiren Atila şöyle devam etti: “Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtulabilmesi için teknoloji yatırımını artırmak gerekiyor. İmaş’ın imalatını 10 bin metrekarelik alandan 4. OSB’deki 25 bin metrekarelik kapalı alana taşınıyoruz. Ar-Ge bizim için hiç durmayan bir süreç. İtalya’dan bir danışman getirerek Ar-Ge’yi şirketin tamamına nasıl yayarız bunun çalışmasını yapıyoruz. Artık Ür-Ge değil gerçek manada Ar-Ge yapar hale geldik. Bunun da etkisiyle orta vadede ciroyu 3’e katlamayı hedefliyoruz. İmaş’ın tahıl üretim tesisleri alanında çok önemli yenilikleri var, sektörün en önemli fuarında gelecek yıl sergileyeceğiz. Sektörün bir numarasının bile önüne geçen, ondaki bir teknik sorunu çözen bir makine ürettik, büyük talep görüyor, gurur duyuyoruz.”
Adrese 300 mağazaya ulaşacak, Zara'yı Konya'ya getirecek
İttifak’ın 8 ilde 138 mağaza ile hizmet veren Adese, İttifak’ın konsolide cirosunun yüzde 55’ini oluşturuyor. Atila gıda perakendede Migros’un Anadolu Grubu’na satışı sonrasında da konsolidasyonların devam edeceği görüşünde. İttifak da satınalmalara sıcak. Adese’nin hedefi ise orta vadede 300 mağazaya ulaşmak. Perakendede İttifak’ın alışveriş merkezi yatırımları da bulunuyor. 4 tane AVM’si var holdingin. Kule Site AVM’yi büyütme kararı almışlar. 37 bin metrekarelik kiralanabilir alana 8 bin metrekare daha eklenmiş olacak. Tahir Atila, “Şu anda AVM’lerde dolaşan para ekonominin damarlarında dolaşan kan gibi. Konya’nın merkezindeki bu AVM’mizden çok memnunuz. Konya için yüzük taşı denilebilecek bir yer. Marka eksiklerimizi tamamlayacağız. Bir Zara’yı, bir H&M’i getirmek istiyoruz” dedi.
Et ve tavuk çiftliğini serin bölgeye taşıyacak
İttifak Holding, çok stratejik bulduğu gıda sektöründe de yeni hedefl er belirlemiş. Adese bünyesinde satılan tüm etler ve yumurtalar şirket tarafından üretiliyor. Selet bünyesinde 2 bin büyükbaş, 15 bin küçük baş kapasiteli bir çiftlik, 200 bine yakın tavuğun bulunduğu bir de tavuk üretim çiftliği var şirketin. Bu çiftikler, Konya gibi yazın çok sıcak olan bölgeden daha serin bir bölgeye taşınacak. Farklı bölgelerdeki çiftlikleri bir alanda toplayacak entegre bir tesis yatırımı planlanıyor. Yeni yatırımla ilgili Konya Kızılören bölgesinde organize bir çiftlik yatırımı için arsa geliştirme çalışmaları tamamlanmış. Arsayla ilgili tahsis süreci işliyor. Belli ki önemli bir büyüme potansiyeli var bu alanda... Çiftliklerin ihtiyaç duyduğu yem bitkileri de şirket tarafından üretiliyor. İttifak’ın bir de ceviz üretimi var. Türkiye’nin yenilen cevizin yüzde 70’ini ithal ediyor olması onları harekete geçirmiş. Önümüzdeki dönemde hasat edilecek cevizlerin özellikle seyreltmede atılacak kısmının, reçel olarak işlenerek Adese’lerde satışa sunulması planlanıyor. Atila, “Bu yıl iklim kötü geçtiği için bu yıl cevizi pahalı yiyeceğiz. Bizim 11 bin ağacımız var, Konya MÜSİAD kanalıyla da 10 bin ağaç dikildi. Orta Anadolu’dasınız, su yok. Bu ağaçların olduğu bölgelere sensörler bağladık ve su tüketimi 50’de 1’e çekildi. Bu da inovatif bir çalışmadır. Artık detaylarla fark yaratma zamanı” dedi.
Özlem Ermiş Beyhan-Dünya