01 / 01 / 2025

Tahir Tellioğlu inşaat sektörünün sorunlarını anlattı!

Tahir Tellioğlu inşaat sektörünün sorunlarını anlattı!

İMKON Başkanı ve TOBB İnşaat Sektörü Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu, Konfederasyon Binası'nda düzenlediği basın toplantında, sektörün sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin görüşlerini paylaştı.



İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı ve TOBB İnşaat Sektörü Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu, mesleki yeterlilik belgesi alınması konusunda hükümetin 248 milyon liralık bütçe ayırdığını belirterek, "Devlet üzerine düşeni yaptı. Şimdi sıra işverenlerde." dedi.


Tellioğlu, Konfederasyon Binası'nda düzenlediği basın toplantında, sektörün sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin görüşlerini paylaştı.


Çalışma hayatını yakından ilgilendiren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanun Tasarısı'nın geçen yıl TBMM'de kabul edilerek yasalaştığını anımsatan Tellioğlu, kanunun inşaat sektöründe çalışanların 25 Mayıs'a kadar mesleki yeterlilik belgesi almasını zorunlu kıldığını bildirdi. 


Devletin belge ile ilgili masrafları karşıladığını anlatan Tellioğlu, "Hükümet bunun için 248 milyon liralık bütçe ayırdı. Devlet üzerine düşeni yaptı. Şimdi sıra işverenlerde. Belgesiz adam çalıştırırsan, iş yerinde kaza olursa gidip hesabını vermek zorunda kalırsın. Cebinden çıkan bir şey yok. Sadece işçiyi teşvik etmen gerekiyor. Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişilerin  25 Mayıs'tan sonra çalışma hayatları yasaklanacaktır. Bu tarihten sonra, belgesiz çalışmaları mümkün olmayacaktır. Belgesiz usta çalıştıran işverenler sorumlu tutularak, cezalı duruma düşecektir. Konfederasyona bağlı üyelerimiz mağdur olmamaları için çalışanlarını belge almaya teşvik etmelidir." diye konuştu.


Tahir Tellioğlu, sektör çalışanlarının 25 Mayıs'a kadar belgelerini almamaları halinde kişi başına 500'er lira para cezası ödemek zorunda kalacaklarını anımsattı.


İnşaat sektörünün sorunları konusunda ilgili bakanlıklarının yeterli seviyede duyarlı olmadığını savunan Tellioğlu, karşılaşan sorunların çözümü için Müteahhitlik Hizmet Yasası'nın bir an önce çıkarılması gerektiğini kaydetti.


Tellioğlu, "Müteahhitlik Hizmet Kanunu ile inşaat firmalarımızın daha nitelikli hale geleceğine inanıyoruz. Yurt dışında nitelikli firmalarla, devletin teşvik sistemiyle daha da aktif olacağız." dedi. 


"KDV yüzde 10'a düşürülsün"


Konutlarda uygulanan yüzde 18'lik KDV'nin yüksek olduğunu ileri süren Tellioğlu, gelecek iki yıl için oranın yüzde 10'a düşürülmesini istedi. Tapu kadastro harçlarının yüksek olmasının konut satışlarını etkilediğini ifade eden Tellioğlu, "500 bin liralık bir ev için vatandaş yaklaşık 20 bin lira harç ödemesi gerekiyor. Bu yüksek rakam, hem alanı hem de satanı kayıt dışına itiyor. Tapu harçlarının yüzde 2’ye indirilmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.


"Yabancıya konut satışına teşvik verilsin"


Tellioğlu, Körfez ülkeleri başta olmak üzere, değişik ülkelerden Türkiye'de gayrimenkul alımı için talep olduğunu belirterek, yabancıya satılan konutlar için devletin teşvik vermesinin sektörün önünü daha da açacağını savundu.


Türk müteahhitlerin, yurt dışında sorunlu bölgelerde iş yaptığını anlatan Tellioğlu, şunları söyledi:


"Devletin bu bölgelerde projeler alarak, inşaat firmalarına paylaştırmasını istiyoruz. Böylece bu bölgelerde sorun olan bürokratik engeller ortadan kalkacak. Etiyopya’da hükümetin 300 bin konut yaptırma planı buna iyi bir örnek.  TOKİ  bunu alıp Türk inşaat firmalarına paylaştırabilir. Üst yapıda TOKİ, alt yapıda İller Bankası öncü olmalıdır." 


Tellioğlu, devletin kamu alacaklarına uyguladığı faiz oranlarının yüksek olduğunu ve bunun da sektörde sıkıntı yarattığını bildirerek, "Merkez Bankasından beklentimiz faizlerin aşağı çekilmesi yönünde. Bu gerçekleştiğinde bankaların da konut kredilerinde faizleri aşağıya çekerek, inşaat sektörünün hareketlenmesine destek vermesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


MÜSİAD'la eğitim için iş birliği


Konuşmaların tamamlanmasının ardından, inşaat sektöründe çalışanların eğitilmesi ve belgelendirilmesi için İMKON ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)  Ankara  Şubesi arasında iş birliği protokolü imzalandı.


MÜSİAD Ankara Şube Başkanı İlhan Erdal, "Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi insanların uzman olduğu alanlarda görev yapmasını istiyoruz. Uzmanlığın artması özellikle inşaat sektöründe kazaların azalmasını sağlayacaktır." dedi.


AA


Haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı


İnşaat sektörünün geleceğinin daha güvenli oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla İMKON ve MÜSİAD Ankara arasında işbirliği protokolü imzalandı

Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) sözleşmelerinin hukuki gereği olan inşaat sektöründeki çalışanların eğitilmesi ve belgelendirmesi noktasında İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şubesi arasında iş birliği protokolü imzalandı.


SIRA İŞVERENLERDE

Toplantıda konuşan İMKON Genel Başkanı ve TOBB İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu, "Mesleki yeterlilik belgesi alınması konusunda hükümet 248 milyon liralık bütçe ayırdı. Devlet üzerine düşeni yaptı. Şimdi sıra işverenlerde" dedi. Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan çalışanların 26 Mayıs 2016 tarihi itibarıyla çalışma hayatlarının yasaklanacak olmasının yanında işverenlerin de sorumlu tutulacağını hatırlatan Tellioğlu, "İşverenler, çalıştırdığı her belgesiz işçi başına 500 TL para cezası vermek zorunda kalacak ve sektör dışına çıkartılacak. Ağır iş kollarından sayılan inşaat sektörünün, meslek kollarının 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu kanununa eklenen 6645 sayılı kanun ve İLO Sözleşmeleri hukuku gereği inşaatlarda belgesiz çalışma hayatı yasaklanacak" şeklinde konuştu. Tellioğlu, inşaat sektörü işveren ve çalışanlarına, mağdur olmamaları için belge alma işlemlerini son güne bırakmamaları için de çağrıda bulundu. MÜSİAD Ankara Şube Başkanı İlhan Erdal ise, ara eleman olarak ve mesleki yeterlilik açısından belgesiz çalışanların Türkiye'nin en büyük sıkıntılarından biri olduğunu işaret ederek, "Çok sayıda kazanın olduğu inşaat sektöründe İMKON olarak böyle bir işe aracı olmanız memnuniyet verici olduğu gibi bizim de MÜSİAD Ankara Şubesi olarak böyle bir protokolü imzalamamız üyelerimiz açısından çok önemli" dedi.


Sabah


Haber Ticaret Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı ve TOBB İnşaat Müteahhitleri Meclis Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat müteahhitlerinin öncelikli 10 sorununa da dikkat çekti.


Tellioğlu, söz konusu sorunları Müteahhitlik Hizmet Kanunu, Eşit belediyeler ve kamu kuruluşları arasındaki çarpık uygulamalar, İmar kanunun sil baştan yapılarak Türkiye ölçeğinde Mastır plan yapılması,Kamu İhale Kanununun sıfırdan hazırlanması, Yurtdışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetleri, Çalışanların iş sağlığı güvenliği ve kalifiyeliği, Kentsel dönüşüm imar uygulamaları ve modern şehirleşme, İnşaat sektöründe inovasyon ve yetkin işgücü, Yabancıya konut satışına ihracat teşviki ile Tapu harcının yüzde 4’ten yüzde 2’ye düşürülmesi olarak sıraladı.

Bu sorunlara yönelik bir rapor hazırladıklarını ve ilgili Bakanlıklara geçtiğimiz aylarda sunduklarını belirten Tellioğlu, önümüzdeki günlerde bu konu başlıklarını tekrardan son gelişmelerle birlikte ilgililere aktaracaklarını kaydetti.


Tellioğlu, inşaat alanında çalışanların eğitilmesi ve belgelendirilmesi noktasında Ankara MÜSİAD ile işbirliği protokolünün de imzalandığı basın toplantısında sektörün sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Tellioğlu, mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişilerin 26 Mayıs 2016 tarihi itibarıyla çalışma hayatlarının yasaklanacağını bildirdi. Söz konusu kişilerin, bu tarihten itibaren belgesiz çalışmasının mümkün olmayacağının altını çizen Tellioğlu, belgesiz usta çalıştıran işverenlerin de sorumlu tutularak cezalı duruma düşeceğini söyledi. Tellioğlu, ağır iş kollarından sayılan inşaat sektörünün, meslek kollarının 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu kanununa eklenen 6645 sayılı kanun ve İLO Sözleşmeleri hukuku gereği 26 Mayıs’tan sonra inşaatlarda belgesiz çalışma hayatının yasaklanacağına vurgu yaptı.


“Üyelerimiz çalışanlarını belge almaya teşvik etmeli”

Tellioğlu, devletin belge ile ilgili masrafları karşıladığını da belirterek, hükümetin bunun için 248 milyon TL ayırdığının altını çizdi. “Masrafları ben karşılıyıyım diyor ve alacağın belge uluslararası geçerli belge olacak” diye konuşan Tellioğlu, “Devlet üzerine düşeni yaptı. Şimdi sıra işverenlerde. Belgesiz adam çalıştırırsan işyerinde kaza olursa gidip hesabını vermek zorunda kalırsın. Cebinden çıkan bir şey yok. Sadece işçiyi teşvik etmen gerekiyor. Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler 25 Mayıstan sonra çalışma hayatları yasaklanacaktır. Bu tarihten sonra, belgesiz çalışmaları mümkün olmayacaktır. Belgesiz usta çalıştıran işverenler sorumlu tutularak, cezalı duruma düşecektir. Müteahhitlik üyelerimizden Konfederasyona bağlı üyelerimizin mağdur olmamaları ve cezalı duruma düşmemeleri için çalışanlarını belge almaya teşvik etmelidir” açıklamasında bulundu.


“Müteahhitlik hizmet yasası bir an önce yasalaşmalı”

Tellioğlu, belge alma zorunluluğu bulunan sektör çalışanlarının 25 Mayıs'a kadar belgelerini almamaları halinde kişi başına 500'er Lira para cezası ödemek zorunda kalacaklarını da vurguladı. İnşaat sektörünün sorunları konusunda ilgili bakanlıklarının yeterli seviyede duyarlı olmadığını savunan Tellioğlu, karşılaşılan sorunların çözümü için Müteahhitlik Hizmet Yasası'nın bir an önce yasalaşması gerektiğini söyledi.


“İnşaat sektörünün mevcut yasal düzenlemeleri taşıması mümkün değil”

Müteahhitlik hizmetlerinin kalite standartlarının artırılarak, güvenilir marka şehirlerin inşasını gerçekleştirebilmesi için sektörün yapısal temellerinin kurulması ve bunların yasal altyapılarının oluşturulması gerektiğini söyleyen Tahir Tellioğlu, sektörü düzenleyen yasaların; sektörün kalite standartlarını geliştirici, sektörü yurt dışında rekabet edici ve gelişmiş ülkelerdeki standartlara eriştirici nitelikte olması gerektiğini de ifade etti. Tellioğlu ayrıca, İmar Kanunu, Yapı Denetim Kanunu, Kentsel Dönüşüm Kanunu, Afet Kanunu, Mahalli İdareler Hizmet Kanunu ve çalışanların iş kanunlarının, genel yapısı itibariyle sektörü düzenleyen ve geliştiren yapıdan uzak göründüğünü belirtirken, şunları kaydetti:


“İnşaat sektörünün bu hali ile mevcut yasal düzenlemeleri taşıması mümkün değildir. İnşaat sektörü ile ilgili kanun tasarılarının hazırlanmasında müteahhitlik hizmetlerini geniş yelpazede icra edenlerin, yapılarının dışarıda tutularak; sözde sektör adına güçlü lobi sahipleri ve diğer sektör aktörleri tarafından düzenlendiği açıkça görülmektedir.


Sektörün unsurlarından birinin diğerlerinin önüne çıkarılması ve tüm hak ve şartları yasal teminat altına alınması gayreti ve birtakım meslek odalarının gelirlerinin ve yetki alanlarının genişletilerek yasal teminata kavuşturulmaya çalışılması yasa tasarılarının ana gayesi olarak görülmektedir. Bu anlayışla hazırlanmış ve yasalaşmış yasa tasarıları yapı sektörünü ve imar kanununu daha da geri bir noktaya taşımıştır.”


“Teknik şartnameyi hazırlayan şirketlerin çoğu batı kaynaklı”

Fransa'da yıllık yaklaşık 100 bin konut üretilirken, buna karşın Türkiye'de yıllık 1,2 milyon konut üretildiğini vurgulayan Tellioğlu, “Dünyanın önemli bir konut fuarı Paris'te yapılıyor. Türkiye'de daha fazla konut üretilmesine rağmen, burada değil. Dünyanın ikinci en büyük müteahhit ülkesi olmuşuz. Fakat inşaatçı tabiriyle amelilikte yani iş yapmakta. Teknik şartnameyi hazırlayan şirketlerin çoğu batı kaynaklı. Bizler Müteahhitlik Hizmet Kanunun yasalaşmasıyla inşaat firmalarımızın daha nitelikli hale geleceğine inanıyoruz. Yurtdışında nitelikli firmalarla devletin teşvik sistemiyle daha da aktif olacağız"diye konuştu.


“Konutlarda gelecek iki yıl için kdv yüzde 10’a düşürülsün”

Konutlarda uygulanan yüzde 18'lik KDV oranının yüksek olduğunu dile getiren Tellioğlu, gelecek iki yıl için bu KDV'nin yüzde 10 düşürülmesini istedi. Tapu kadastro harçlarının yüksek olmasının konut satışlarını etkilediğini vurgulayan Tellioğlu, “500 bin liralık bir ev için vatandaş yaklaşık 20 bin lira harç ödemesi gerekiyor. Vatandaş zaten tüm vergilerini ödüyor. Sadece bir kağıdın birinden birine devretmek, bununla ilgili ciddi bir hizmetin olmadığı bir noktada 20 bin Lira harç gerçekten ciddi bir rakam. Bu da hem alanı hem de satanı kayıtdışı olmaya teşvik ediyor. Biz şeffaflık açısından kayıtlılığı istiyoruz. Bu yüksek rakam hem alanı hem de satanı kayıt dışına itiyor. Tapu harçları en fazla yüzde 2’ye indirilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.


“Yabancı konut satışına teşvik verilsin”

Tellioğlu, Körfez ülkeleri başta olmak üzere dünyanın değişik ülkelerinden Türkiye'de gayrimenkul alım konusunda talepler olduğunu belirterek, yabancıya satılan konutlar için devletin teşvik vermesinin sektörün önünü daha da açacağını kaydetti. Türk müteahhitlerin yurtdışında iş yaptığı bölgelerin sorunlu bölgeler olduğunu ifade eden Tellioğlu, “Devletin bu bölgelerde projeler alarak bu projelere inşaat firmalarına paylaştırmasını istiyoruz. Bu hem bürokratik engelleri ortadankaldıracak. Etiyopya’da hükümetin 300 bin konut yaptırma planı buna iyi bir örnek. TOKİ bunu alıp Türk inşaat firmalarına paylaştırabilir. Üstyapıda TOKİ altyapıda da İller Bankası öncü olmalıdır" dedi.


“Kentsel dönüşüm bir kısım fırsat müteahhitlerinin nasıl çok para kazanacağına dönüştü”

Kentsel dönüşümün de Türkiye'de  ağlıklı işlemediğinin altını çizen Tellioğlu, şunları söyledi: “Türkiye’de kentsel dönüşüm çok doğru bir çıkıştı ama maalesef doğru ilerlemiyor. Sayın Cumhurbaşkanı başta olmak üzere, ciddi bir siyasi irade koydu. Hükümet ilk başta bu işi önemsedi, dik durdu ama şu anda dik durduğunu söyleyemem. Şu anda kentsel dönüşüm dökülüyor. Kentsel dönüşüm dökülen binaların değil de bir kısım fırsat müteahhitlerinin nasıl çok para kazanacağına dönüştü. İnsanlar evini nasıl daha da lüksleştirir o hale dönmüş. Dolayısıyla biz bunu doğru bulmuyoruz.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın sektörle bu anlamda işbirliği içerisinde olması lazım. Genelde Bakanlıklar biz her şeyi biliriz, görüşüyoruz, her yerden haberimiz var havasında gidiyor ama maalesef uyguladıkları politikalar açısından iddia ederek söylüyorum, genelde bizim konularımızın yüzde 75’ine hakim olmadıklarını ve sorunlarımızı da çok bilmediklerini düşünüyorum. Yoksa değerli insanlar, kamu hizmeti vermeye gelmişler. Kişisel problemimiz yok. İşle ilgili problem var.


Siyasetten mi kaynaklanır, bürokrasiden mi kaynaklanıyor bilemiyorum. Sorunun neye dayalı olduğunu kendileri bulmak durumundalar.” Tellioğlu, devletin kamu alacaklarına uyguladığı faiz oranlarının yüksek olduğunu ve bunun da sektördesıkıntı yarattığını sözlerine ekledi.


“Kamu spotunun artırılması gerek”

Tahir Tellioğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’dan da kamu spotunun biraz daha artırılmasına yönelik talep de bulundu. Tellioğlu, konuya ilişkin, “Geri adım atar beklentisi var bu yönde. Bunla ilgili geri adım atılmayacağı noktasında devlet iradesinin ortaya konulması lazım. Ama makul bir çözüm de bulunarak 26 Mayıs’a kadar buadamların belgelendirilmesi mümkün değil. Bunla ilgili de bir makul çözüme gidilmesi gerekiyor” diye konuştu.



Ticaret Gazetesi



Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Bankaların faizi indirmemekte direnmesini eleştiren İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, “Devletin elini taşın altına koyduğu noktada, bankalar da sorumlu davranarak faizleri indirmeli” dedi.

Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında yaptığı indirimin ardından bankaların finansam maliyetlerini aşağı çekmesi yönündeki beklenti sürüyor. İnşaat sektörünün gözünün konut kredisi faiz oranlarının indirilmesi için bankalarda olduğunu belirten İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, “Biran önce faizlerde indirim yapmalı” çağrısında bulundu.

YÜKSEK FAİZ KONUT SATIŞINI VURUYOR

Yaptığı yazılı açıklamayla sektörün iş dünyasının beklentisini ortaya koyan Tellioğlu, bankaların inşaat ve konut piyasasını desteklemesi gerektiğini belirtti. Tellioğlu, “Devletin elini taşın altına koyduğu noktada, hiç değilse bankaların da parmaklarını taşın altına koymalarını bekliyor ve bir an önce indirim çağrısı yapıyoruz. Merkez Bankasının faiz indirimlerine rağmen bankaların kredide yüksek faiz uygulamasını sürdürmesi konut satışlarını vuruyor" değerlendirmesinde bulundu.
Psikolojik sınırın altını görmeli
Kredili satışların artması ve inşaat sektörünün canlanması için konut kredilerinde faizin psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına inmesini beklediklerini vurgulayan İMKON Başkanı Tellioğlu, “Faiz indirimi reel sektöre olumlu yansıyacaktır. Bu durumda inşaat piyasası oldukça hareketlenecektir. Beklentimiz bankaların en kısa sürede bu yönde pozisyon alarak lokomotif sektörlerden biri olan inşaat piyasasını desteklemeleridir" dedi.

Yeni Şafak

Geri Dön