28 / 04 / 2024

Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik koşulları!

Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik koşulları!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında kira zamları nedeniyle tartışmalar sürerken, Sinop Barosu avukatlarından Esat Özel, tahliye taahhütnamesinin geçerlilik koşullarını yazdı. İşte tahliye taahhütnamesinin geçerlilik koşulları...



Ev sahipleri ve kiracılar arasında kira zamları nedeniyle tartışmalar sürerken, tahliye ile ilgili detaylar da pek çok kişi tarafından merak ediliyor. 

Sinop Barosu avukatlarından Esat Özel, resmi sosyal medya hesabı https://twitter.com/turk_avukat üzerinden tahliye taahhütnamesinin geçerlilik koşullarını kaleme aldı.

turk_avukat kullanıcı adına sahip Avukat Esat Özel, paylaşımında tahliye taahhüdünde tarihin net olarak ifade edilmesi gerektiğini, tahliye taahhüdünün yazılı şekilde yapılması gerektiğini, tahliye taahhüdünün kiralananın tesliminden sonra verilmiş olması gerektiğini, tahliye taahhüdünün nizzat kiracının kendisi tarafından verilmesi gerektiğini belirtti.

Avukat Esat Özel ayrıca kira sözleşmesi ile tahliye taahhütnamesinin aynı tarihte alınması durumunda taahhütname geçerli olmadığını da kaydetti.

İşte Avukat Esat Özel'in tahliye taahhütnamesi ile ilgili paylaşımı ve o paylaşıma gelen yanıtlar...


Tahliye taahhütnamesinin geçerlilik koşulları;

- Tahliye taahhüdünde tarih net olarak ifade edilmelidir. 

- Tahliye taahhüdü yazılı şekilde yapılmalıdır.

- Tahliye taahhüdünün Kiralananın Tesliminden sonra verilmiş olması gerekmektedir.

- Tahliye Taahhüdünün bizzat kiracının kendisi tarafından verilmesi gerekmektedir.

- Kira sözleşmesi ile tahliye taahhütnamesinin aynı tarihte alınması hâlinde taahhütname geçerli değildir.

Fakat;

- Yenilenen sözleşme ile birlikte verilen tahliye taahhütleri ise sözleşme ile aynı tarihi taşısa dahî geçerli olarak kabul edilmektedir.


 Tahliye taahhütnamesi hakkında bilinmesi gerekenler: 

- Kiracının kiralananı belirli bir tarihte boşaltmayı ve teslim etmeyi taahhüt etmesi hâlidir. 

Söz konusu husus 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 352/1’de düzenlenmiştir.

TBK’nin 352/1 maddesi;

- Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.

 

Tahliye taahhütnamesi örneği

Avukat Esat Özel'in paylaşımına gelen yorumlar arasında "Tahliye taahhütnamesini noterden yaptırın, ev aldım kiracıma 1 sene otur evime çıkacağım dedim, ev bulamıyorum git mahkemeye ver 2 yıl sürer dedi, dediği olacak gibi, itiraz etmiş imza benim değil diye. Hukuk çok kötü durumda ve kiracıdan yana,fazla evim olsa kiraya vermem asla". yorumu dikkat çekti.

 

Başka bir kullanıcı ise kiracının eşinin de taahhütnamede imzası bulunması gerektiğini, yoksa aile konutu gerekçesiyle taahhütnamenin geçersiz sayıldığını belirtti.

Tahliye taahhütnameleri ile ilgili detaylar gündemden düşmezken, bir kullanıcı Avukat Esat Özel'e "Tahliye taahhüdüne dayalı İcra Mahkemesinde görülme itirazın kaldırılması ve tahliye davasında ev sahibi davacı kazanırsa, kiracı istinafa bile gitse ev sahibi hemen evi boşalttırabilir mi?" sorusunu sordu

Başka bir kullanıcı ise "Hocam tahliye taahhüdünnamesinde TC numarası ev sahibinin iki tarafa da yazılmış geçersiz olur mu ? Bir de 2021 yılını alenen 2022 diye değiştirmişler geçerliliği nedir?" sorusunu yöneltti.

 

 

Borsacılar Avrupakent GYO'daki yüzde 10'luk iskontoyu az buldu!

Ev sahibi ve kiracı krizi gittikçe büyüyor! İşin içine şimdi de silahlar girdi!

Ünlü doktorun kiracı isyanı devam ediyor!


Geri Dön