22 / 12 / 2024

Takipteki alacaklardaki artış oranı konut kredilerinde yüzde 30 oldu!

Takipteki alacaklardaki artış oranı konut kredilerinde yüzde 30 oldu!

Vatandaşların son dönemlerde düşen alım gücü yüksek faiz ortamında olmasına karşın ihtiyaç kredilerine yönelmesine neden olurken, borçların da ödenmekte zorlandığı görülüyor. Takipteki alacaklardaki artış oranı konut kredilerinde yüzde 30’a ulaşırken, bu rakam oldukça dikkat çekti.



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan resmi verilere göre, takipteki kredilerde artış bireysel alanda görülüyor.

TAKİPTEKİ ALACAKLARDAKİ ARTIŞ KREDİLERDEKİ ARTIŞTAN HIZLI


Ekonomim’den Özder Şeyda Uyanık imzalı habere göre yılbaşından bu yana bireysel kredilerde artış takipteki alacakların gerisinde kaldı. Konu ile ilgili olarak açıklanan rakamlara göre konut kredilerinde yüzde 8 artış görülürken, taşıt kredilerinde yüzde 19 azalış görüldü. İhtiyaç kredileri ise yüzde 33 artarken, bireysel kredi kartlarındaki artış da yüzde 39 şeklinde oldu.


Açıklanan rakamlara göre takipteki alacaklardaki artış oranı konut kredilerinde yüzde 30 şeklinde olurken, taşıtta kredilerin gerilemesine karşın takipteki kredilerde artış yüzde 53 şeklinde oldu. İhtiyaç kredilerinde artış oranı yüzde 55 şeklinde olurken, kredi kartlarında takipteki alacaklar yılbaşından bu yana yüzde 180 oranında artış gösterdi.

TİCARİ KREDİLERDE KOBİ’LER ÖNE ÇIKTI

BDDK tarafından paylaşılan verilere göre KOBİ kredilerinde kredi artışı yüzde 23 oranında olurken, takipteki alacaklar yüzde 69 oranında artış gösterdi. KOBİ’lerde kredi düzenlemeleri kredilerdeki artışı sınırlarken, alacaklardaki yükseliş ise daha fazla oldu.

ORANDAKİ YÜKSELİŞ DİKKAT ÇEKTİ

Tüm bunların dışında takipteki kredilerin kredilere oranlarındaki artış da ihtiyaç kredisi ve kredi kartlarındaki yükselişiyle dikkat çekti.ı. Bireysel kredi kartlarında da yılbaşında takipteki alacakların toplam kredi kartlarına oranı yüzde 1,37 şeklinde olurken, 11 Ekim tarihi haftasında yüzde 2,75 seviyesine çıktı.
Taşıt kredilerinde ise takipteki alacak oranı yüzde 0,15’ten yüzde 0,28’e yükselirken, konutta yüzde 0,11’den yüzde 0,13’e ve KOBİ kredilerinde de yüzde 1,81’den yüzde 1,90’a yükseldi.

TOPLAM KREDİLER İÇİNDEKİ ORAN DA YÜKSELDİ

Söz konusu rakamlara göre tüketici kredilerinin içinde kredi kartlarında da artış da oldukça dikkat çekti. Tüketici kredilerinin içinde yılbaşından bu yana konut kredilerinin oranı yüzde 16’dan 14’e düşerken, taşıt kredilerinin oranı da yüzde 4’ten 2’ye indi.

Ayrıca ihtiyaç kredilerinde oran yüzde 37’de kalırken, bireysel kredi kartlarının oranı ise yüzde 44’ten 47’ye yükseldi.

Yeni göç dalgası barınma krizini derinleştirecek! 2025'te İstanbul'da ortalama kiralar 50 bin TL'yi geçer...

Miras paylaşımı nasıl yapılır? Anne babasından miras kalanlar ve kardeşi olanlar dikkat! 

Kredi ile konut almak isteyenlere uzmanlardan uyarı geldi! İyi araştırma yapın!


Geri Dön