28 / 04 / 2024

Taksilerdeki indi-bindi ücreti yasal değil!

Taksilerdeki indi-bindi ücreti yasal değil!

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, taksici esnafının kısa mesafede yolcudan aldığı indi-bindi ücretinin yasal olmadığını belirtti.



Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, taksici esnafının kısa mesafede müşterisinden aldığı indi-bindi ücretinin yasal olmadığını ifade ederek "Taksimetre varsa ve ne yazarsa onu ödersiniz. Eğer 60 lira ödediyse fişini alsın ve hakem heyetinden parasını istesin. Ticaret İl Müdürlüğü'ne de şikayet ederse ciddi cezaları var" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi Başkanlığı (UKOME) Genel Kurulu, ağustos ayındaki toplantısında taksi ücretlerinin güncellendiğini duyurdu. 15 Ağustos 2023'ten itibaren geçerli olan yeni tarifeye göre, taksimetre ücretine yüzde 42 artış oldu. Taksimetre açılışı 14 liradan 20 liraya, kilometre ücreti 18 liradan 25 liraya çıkarken; saat ücreti 84 lira, birim metre (100 metre) 2,5 lira, indi-bindi ise 50 liradan 60 lira oldu.

YOLCU İNDİ-BİNDİ ÜCRETİNE İTİRAZ EDİYOR

Kent merkezindeki beş ilçede geçerli olan tarife, 14 ilçede biraz daha fazla oranda uygulanıyor. Ulaşımda taksiyi tercih ederler ise taksimetre ücretinden çok, indi-bindi ücretine itiraz ediyor. Hakkını tüketici hakem heyetlerinde arayan yolcular, başvurması durumunda bu ücreti geri alabiliyor. 

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, taksi üret tarifesinde alınan indi-bindi ücretinin idari karar olduğunu ve tüketiciyi bağlamadığını ifade etti. 

Taksilerdeki indi-bindi ücreti yasal değil!

Gündüz, bu durumun yasak olduğunu ve bu ücretin alınmamasına dikkati çekerek, "Çift başlı tarife uygulanamaz. 'Belediye ve taksiciler odası izin vermiş. Kısa mesafede bu ücret ödenecek' diyorlar. Bu mümkün değil" dedi.

Taksimetre varsa ve ne yazarsa onu ödersiniz diye ifade eden Gündüz, "Eğer 60 lira ödediyse fişini alsın ve hakem heyetinden parasını istesin. Ticaret İl Müdürlüğü'ne de şikayet ederse ciddi cezaları var" dedi. 

Taksilerin kanuni olarak ücret talep edecekleri tek dayanaklarının taksimetre olduğunu kaydeden Gündüz, tüketicilerin ikinci bir tarife yerine geçen indi-bindi ücretlerini ödeme zorunluluğu olmadığını vurguladı.

'KISA MESAFE İÇİN ALINAN BİR ÖNLEM ASLINDA'

Antalya Şoförler ve Otomobilciler Kamyoncular ve Kamyonetçiler Esnaf ve Sanatkarları Odası Genel Sekreteri İlker Karahan ise indi-bindi ücretinin taksici esnafını ve tüketiciyi mağdur etmemek amacıyla alındığını kaydetti.

Karahan, taksici esnafının saatlerce durakta sıra beklediğini, gelen yolcu talebini karşılamak amacıyla duraktan ayrıldıktan sonra kısa mesafe işler sonrası yeniden durağa geldiğinde uzun bir sıranın en arkasına geçmek zorunda kaldığını söyledi.

Karahan, şöyle konuştu: "İndi-bindi tarifesi, UKOME kararıyla alınan bir ücret. Taşıyan ve taşınan şahısların mağdur olmaması adına bunu tercih ediyoruz. Kısa mesafe diyerek yolcu almıyorlar. Bunu önlemek için alınan bir önlem aslında. Bu tarifeyle müşteriyi almama ihtimali olmuyor. Bugüne kadar vatandaştan da şikayet gelmedi. Vatandaş bu tarifeyi bilerek biniyor."

İstanbul'un bu bölgelerinde depremin şiddeti 9'u bulur: Tek tek açıklandı: Zeytinburnu, Haliç, Büyükçekmece, Silivri...

Depremle Yaşam Sempozyumu kentsel dönüşüme rehber olacak!

SGK'dan Ankara'da satılık 11 arsa ve 1 bina! 1 milyon 125 bin TL'den başlayan fiyatlarla!


Geri Dön