27 / 04 / 2024

Taksim AKM açıldı!

Taksim AKM açıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yenilenen Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) açılışını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile Ankara'dan İstanbul'a geldi ve Cumhuriyet'in 98. yılında hizmete açılan AKM binasındaki törende yer aldı.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yenilenen Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) açılışını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile Ankara'dan İstanbul'a geldi ve Cumhuriyet'in 98. yılında hizmete açılan AKM binasındaki törende yer aldı. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKM'nin önünde Kültür ve Turizm Bakanı tarafından Mehmet Nuri Ersoy karşılandı. Ersoy, AKM binasını dolaşan Erdoğan'a bilgi aktardı. 

AKM'nin açılış kurdelesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanvekili Celal Adan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ve bazı katılımcılar tarafından kesildi. 

Taksim AKM açıldı!

Açılış törenine, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katılım gösterdi. AKM çevresinde güvenlik tedbirleri uygulanırken, Taksim Meydanı ve etrafındaki yollarda çok sayıda vatandaş, töreni meydana kurulan dev ekranlardan izledi. Yerli ve yabancı çok sayıda basın mensubu da töreni yakından takip etti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKM ile ilgili olarak "Biz her zaman ve her konuda olduğu gibi, Atatürk Kültür Merkezi tartışmalarında da sözümüzü eserlerimizle ve hizmetlerimizle söyledik." diye konuştu.

Taksim AKM açıldı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) açılışında gerçekleştirdiği konuşmada, uzun seneler boyunca AKM'nin yenilenmesi projesine karşıduran, bunun için akla hayale gelmeyen yalanlara, iftiralara başvuran kişilerin, ortaya çıkan eser karşısında bir parça da olsa mahcup olmalarını ümit ettiğin belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu eser, eski Türkiye ve yeni Türkiye fotoğrafının en belirgin şekilde görüldüğü yerdir. Biz bunun benzerini biliyorsunuz Harbiye'de de yaşadık. Harbiye'de de aynı durumla karşı karşıya kaldık. 'Yapmayacaklar. Burada sadece oyalıyorlar.' Bunları söylediler. Fakat biz adeta yerin dibine girercesine Harbiye'deki kongre merkezini de yaptık ve İstanbul'umuza kazandırdık." açıklamasında bulundu. 

Erdoğan, "Biz her zaman ve her konuda olduğu gibi, Atatürk Kültür Merkezi tartışmalarında da sözümüzü eserlerimizle ve hizmetlerimizle söyledik." ifadelerini kullanarak şunları kaydetti:

"Biz 1994 yılından beri bu şehir için neler yapmadık ki. Haliç'i temizleyip yeniden halkımızın hizmetine sunduk. Tünelleri, köprüleri, metroları, otoyollarıyla güçlü bir ulaşım altyapısı kurduk. Çünkü biz İstanbul'a aşıktık. Kentsel dönüşüm projeleriyle parklarıyla yeşil alanlarıyla şehrin çehresini değiştirdik. Tamamladığımız İstanbul Havalimanı ve inşası yolunda ilk adımlarını attığımız Kanal İstanbul gibi küresel düzeyde stratejik projelerle şehrimizi dünyanın kalkınma gündeminin merkezine yerleştirdik. Üniversiteleriyle şehir hastaneleriyle statları ve spor salonlarıyla modern yapılarıyla şehri cazibe merkezi haline getirecek sayısız hizmeti halkımızın istifadesine sunduk. İstanbul'un ruhunu oluşturan tarihine, kültürüne, sanatına sahip çıkacak nice eserlere imza attık."

Taksim AKM açıldı!

Bugün de yeni Atatürk Kültür Merkezi'ni hep beraber açtıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin ve İstanbul'un 2023 hedeflerine uygun, böyle bir eseri şehrimize kazandırmakla bizden sonraki nesillere en büyük hediyelerden birini verdiğimize inanıyorum. Burada yürütülecek her kültür sanat faaliyeti büyük ve güçlü Türkiye'nin inşası yolunda kendi alanında atılmış bir adım olacaktır. İstanbul'un 1453'teki fethinden beri bu şehre vurduğumuz mühürlerin son halkası olarak gördüğüm Atatürk Kültür Merkezi'miz ülkemizin kültür-sanat nabzının attığı yer olarak inşallah asırlar boyunca ayakta kalacaktır." diye konuştu.

- "Bu açılışla birlikte 4 Kasım tarihine kadar sürecek Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'ni de başlatmış oluyoruz"

Projesinden inşasına kadar her aşamasını yakından izlediği bu muhteşem eserin ülkeye ve İstanbul'a hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni AKM'yi millete kazandıran Kültür ve Turizm Bakanlığını, mimar Murat Tabanlıoğlu'nu ve kardeşlerini, projenin inşaatını sürdüren Çevre ve Şehircilik Bakanlığını, emeği geçen herkesi tebrik ettiğini dile getirdi. 

Erdoğan, bu açılışla beraber 4 Kasım gününe kadar sürecek Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'ni de başlatmış olduklarına dikkat çekti ve şunları kaydetti: 

"Biraz sonra dünya prömiyerini beraberce izleyeceğimiz Koca Sinan Operası hem Atatürk Kültür Merkezi'mizin hem de Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'mizin açılış programıdır. İstanbul'un benzersiz tarihi mekanlarına ev sahipliği yapan Beyoğlu'nun sahip olduğu değerlerin önemli bir bölümü bu festivalin kapsamında yer almaktadır. Bugünden itibaren 5 gün boyunca 40'ı kapalı ve 24'ü açık olmak üzere 64 farklı noktada yürütülecek sergi, konser, atölye çalışması, edebiyat sohbeti, video gösterisi gibi etkinliklere gençlerimiz başta olmak üzere herkesi davet ediyoruz. İnşallah, artık her yıl ilkbaharda ve sonbaharda yapılarak geleneksel hale getirilecek bu festival, Atatürk Kültür Merkezi ile Galataport arasında uzanan onlarca mekanın hem kendi vatandaşlarımız hem yabancı misafirlerimiz tarafından daha iyi tanınmasına vesile olacaktır."

Taksim AKM açıldı!

- "Artık karşımızda çehresi değişmiş, ufku derinleşmiş, imkanları artmış, hedefleri büyümüş bir İstanbul var"

Böyle bir eserin hayata geçirilmesinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u özellikle kutladığının altını çizen Erdoğan, "Çünkü buraya sadece ara sıra uğramak değil, buraya gerçekten kendini vermek suretiyle yakın markajda burayı takip etmesi, ekibinin aynı şekilde bunu takip etmesi, işte bugün bu açılışı yapma şanına bizi kavuşturdu." açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"İstanbul dünyanın en kadim medeniyet şehirlerinden biri olmasına rağmen hala hak ettiği yere ulaşamamış bir şehirdir. Tarihin bilinen en eski uygarlıklarının izlerini taşıyan, Roma, Bizans, Osmanlı gibi 3 imparatorluğun başkentliğini yapan İstanbul, Cumhuriyetimizin de en kıymetli markasıdır. Milli mücadeleyi zafere ulaştırarak Cumhuriyetimizi kurduktan sonra yeni bir medeniyet hamlesi yapabilmek için ihtiyacımız olan gücü uzunca bir süre sonra ancak toparlayabildik. Bu sıkıntılı dönemde ülkemizin her şehri gibi İstanbul da ağır yaralar aldı. İstanbul'a belediye başkanı seçildiğimizde etrafı gecekondularla çevrili, altyapısı yetersiz, insanları temel hizmetlere bile erişemeyen bir şehir devralmıştık. Uzun yılların birikimi olan sorunları çözmek için kolları sıvadık ve kısa sürede çok önemli mesafe katettik. Başbakanlığımız ve Cumhurbaşkanlığımız döneminde de İstanbul'un her meselesiyle yakından ilgilendik. Çözümü için bizzat gayret gösterdik. Elbette bu kadim şehir geri dönüşü olmayan kimi tahribatlara uğradı. Ama şu gerçeği de hep birlikte kabul etmeliyiz ki artık karşımızda çehresi değişmiş, ufku derinleşmiş, imkanları artmış, hedefleri büyümüş bir İstanbul vardır."

Taksim AKM açıldı!

BAKAN ERSOY: AKM BİR BEDEN, ONA RUH KATACAK OLAN SANATÇILARIMIZ

Atatürk Kültür Merkezi'nin açılış töreninde açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, şöyle konuştu:

"Sanatta milli ve yerli olmanın taşıdığı değeri daima vurguluyoruz. Sanatın evrenselliğine kendi özgünlüğümüzü eklemek en önemli hedeflerimizden biridir. Öz kültürümüz bunu hak edecek zenginliğine sahiptir. Bütün sanatçı ve zanaatkârlarımıza şükranlarımı sunuyor, cani gönülden alkışlıyorum. Tam da bu iradenin tezahürü olarak AKM'nin açılışına özellikle sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Sinan operası hazırlanmıştır. Mimar Sinan'ın şahsında görkemli tarihimizin ustalarımızın elinden çıkan bu şöleni sabırsızlıkla bekliyorum.

Bugüne kadar ilmek ilmek işlediğiniz Türk kültür hayatına değer katacağınızdan şüphemiz yoktur. Son olarak Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'nin de açılışını hatırlatmak istiyorum.

17 gün boyunca binden fazla sanatçının katılımı ile 64 farklı noktada etkinlikler düzenleyeceğiz. Halkımızı bu kültür ve sanat şölenine özellikle davet ediyorum. Bu festivaller ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda iki kez düzenleyeceğiz. Turizmde marka şehir olmak istiyorsanız kültür ve sanatınızı desteklemek, uluslararası markalaşmış etkinlikleri sergilemek gerekiyor.

Sayın Cumhurbaşkanımız yeni AKM'nin temelinde iradedir. Bize destek oldunuz, önümüzü açtınız, size tekrar şükranlarımı arz ediyorum. Herkese en kalbi şükranlarımla teşekkür ediyor, aramızda olmayan büyüklerimizi rahmet ve saygıyla anıyorum. Cumhuriyetimiz daim, bayramımız kutlu, yeni Atatürk Kültür Merkezi'miz hayırlı olsun."

Yeni AKM ne kadara mal oldu?

Taksim AKM projesi nasıl hayata geçti?


Geri Dön