Mimarlık

Taksim camisi için yarışma yapılsın!

Taksim’e cami projesinin katılıma ve rekabete kapalı bir şekilde hazırlandığını belirten şehir plancıları ve mimarlar, “Cami için uluslararası bir proje yarışması yapılsın” diyor

İstanbul Birinci İdare Mahkemesi tarafından “ihtiyaç olduğu aşikar” denerek önü açılan Taksim’e cami projesi, mimarlar ve şehir plancıları arasında tartışmalara neden oldu. Uzmanlar Taksim Meydanı’nda bulunan otopark arazisinin tamamını kaplayan projenin, sadece cami ile sınırlı olmadığını belirterek Taksim’e “ekstra bir yük” getireceğini savunuyor. Projeyi Taraf ’a değerlendiren şehir planlayıcıları projenin katılıma kapalı bir şekilde yapılmasını eleştirirken, Mimar Korhan Gümüş proje için akil adamların toplanıp karar vermesini ve yarışma sonucunda seçilen projenin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.


Uzmanların görüşleri şöyle: 


Erhan Demirdizen (Şehir Plancısı): Cami, Taksim Meydanı’nı tamamen kontrolden çıkarır. Yapılması düşünülen cami projesi meydanda bulunan otopark alanının tamamını kapsıyor. Proje sadece cami olarak düşünülmediği için Taksim Meydanı’ndaki nüfus ve trafik yoğunluğunu daha da artıracaktır. Projede cami, altında iki-üç kat Dinler Tarihi Müzesi, sergi salonları, kafeteryalar ve alışveriş alanları ile en altta ise üç veya dört katlı bir otopark yapılması düşünülüyor. Dolayısıyla proje, alana ekstra yoğunluk getirecek. Bölgede cami ihtiyacı olabilir. Ancak caminin Taksim Meydam’na cepheli bir alanda yapılması biraz zorlama bir proje. Civarda daha uygun bir alan bulunarak proje gerçekleştirilebilirdi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan: Ahmet Vefik Alp tarafından tasarlanan ve yapılması düşünülen caminin mimarisi Türk mimarisiyle bağdaşmıyor. Proje mimari olarak da bir bütün olarak da benim hoşuma gitmedi. Umarım o proje . iptal olur. Taksim Meydam’na düşünülen cami projesi tamamen gösteriştir.

Mete Tapan: (Eski Koruma Kurulu Başkanı) Şehir planında alan ibadet yeri olarak aynlmış ve bu koruma kurulu tarafından da onaylanmıştır. Ancak proje tam olarak netlik kazanmadığı için projenin olumsuzluklannı tartışmanın anlamı yok. Yapılması düşünülen cami mimari olarak çevresiyle uyum içinde olmalıdır. Taksim Meydanı İstanbul’un en önemli meydanıdır. Bana göre bu meydanın tekrar ele alınıp tasarlanması gerekir. Cami içinde düşünülen proje yanşmayla karara bağlanmalıdır.

Korhan Gümüş: (Mimar) Taksim’e cami projesi için sadece kamu iradesi dikkate alınmamalı. Akil adamlar heyeti toplanıp Taksim için ne yapılması gerektiği tartışılmalı ve sonrasında düzenlenen yanşmalar sonucunda proje seçilmelidir. Kiliselerde insanlar istediğini yapıyor, uyuyabiliyor, konuşabiliyor. Bizim ülkemizde cami bazı kesimleri korkutuyor, çekindiriyor. Bunun olmaması lazım. Taksim Meydanı’nda kamusal alan neredeyse yok. Bir tarafında zabıta, Gezi Parkı’nın bir köşesinde de ellerinde makineli silahlarla kar maskeli çevik kuvvet polisleri nöbet tutuyor. Burada bir işgal söz konusu aslında. Güzel projeler ve yarışmalarla alan düzenlenmeli. 0 zaman kamusal alan oluşur ve şehir güzelleşir. Türkiye’de yapılan camiler bir felaket, camilerin uluslararası yanşmalara açılmasını öneriyorum” dedi.

Hüseyin İstemil / TARAF