07 / 05 / 2024

Taksim Cumhuriyet Anıtı restore ediliyor

Taksim Cumhuriyet Anıtı restore ediliyor

İstanbul İl Özel İdaresi, Taksim Cumhuriyet Anıtı'nı restore ettirecek



İtalyan Heykeltıraş Pietro Conanico tarafından 81 yıl önce yapılan Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın bronz heykelleri üzerinde yoğun korozyon, taş kaide yüzeyinde kir tabakası, ince kılcal çatlaklar ve yüzeyde kopmaların tespit edilmesi üzerine, restorasyonuna karar verildi.


Restorasyon maliyeti İstanbul İl Özel İdaresi tarafından karşılanacak olan Taksim Cumhuriyet Anıtı Restorasyonu, özellikle Avrupa Kültür Başkenti 2010 yılı hazırlıkları kapsamında ele alınıyor. Restorasyonun 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na yetiştirilmesi hedefleniyor.


İstanbul'un en gözde ve halka açık meydanı olan Taksim Meydanı'nda gerçekleşecek olan restorasyon, ihale sürecinin ardından özel bir iskele ve dış cephe hazırlığı tamamlandıktan sonra başlayacak. 150 Bin TL kaynak ayrılan Taksim Cumhuriyet Anıtı restorasyonunda yapılacak işlerden bazıları şunlardır:


Renkli olan mermer taşın yüzeyinde ki kir oluşumları, taşın rengini soldurmayacak bir şekilde temizlenecek. Bronz heykellerin mekanik ve kimyasal yöntemlerle temizliği yapılarak, yüzeyi tekrar korozyona uğramaması için koruyucu malzeme ile önlem alınacak. Çalışmalarda mevcut taşların özgün malzemesine uygun harç kullanılacak. Mevcut çatlaklar, akrilik esaslı malzeme ve yöntemiyle giderilecek. Ve anıtın mevcut kurşun kaplaması yenilenecek.


Geri Dön