18 / 05 / 2024

Taksim, Dolapdere ve Karaköy otelcilerin yeni gözdesi!

Taksim, Dolapdere ve Karaköy otelcilerin yeni gözdesi!

İstanbulda yaşanan arsa sıkıntısı konut projelerini olduğu gibi, otel yatırımlarını da etkiliyor. İyi arsa bulamayan otel yatırımcıları da 4-5 yıldızlı otel için konut projelerindeki rezidans bloklarının sahipleri ile göüşüyor



İstanbulda yaşanan arsa sıkıntısı konut projelerini olduğu gibi, otel yatırımlarını da etkiliyor. İyi arsa bulamayan otel yatırımcıları da 4-5 yıldızlı otel inşa edebilmek için konut projelerindeki rezidans bloklarını dönüştürmek için inşaatçılarla pazarlığa oturuyor. Havaalanı bölgelerinde ve şehir merkezinde otel piyasası 4-5 yıldıza odaklanırken, gelişmeye ve dönüşüme açık bölgelerde de 2-3 yıldızlı otellerin dönemi başlayacak. İstanbul Gayrimenkul Değerleme'nin (IGD) sahipleri Celal Erdoğdu ve Ahmet Büyükduman fizibilite çalışmaları doğrultusunda çıkardıkları yeni yatırım bölgelerine göre İstanbul'da Şişli, Dolapdere, Kurtuluş'un yanı sıra Karaköy, Taksim ve Galata da 2-3 yıldızlı otel yatırımlarıyla öne çıkacak bölgeler olacak. Anadolu yakasında ise havaalanı bölgesi potansiyel taşıyor.

Sirkeci ile başlayacak
İstanbul Gayrimenkul Değerleme'nin (İGD) sahipleri Celal Erdoğdu ve Ahmet Büyükduman'ın verdiği bilgilere göre, Avrupa yakasında büyük bir yatırım ihtiyacı var ancak arsa sıkıntısı yatırımları zorlaştırıyor. Bu nedenle yeni bölgelere yönelmek gerekiyor. Avrupa yakasında, Sultanahmet ve civarı parsel küçüklüğü sebebi ile yatırımlar için küçük ölçekte kalırken Sirkeci'de otel yatırımlarının değerlenmesi bekleniyor. Karaköy de ikinci etap olarak oteller için yeni bölge olacak. Galataport sayesinde yüksek bir turizm potansiyeli taşıyan Karaköy, tarihi hanların dönüşümüyle de otel yatırımlarına cevap verecek. Karaköy'ü Galata ve Perşembe Pazarı bölgesinin gelişimi izleyecek. Üsküdar ve Yenikapı ise her iki uç için yeni bölgeleri gündeme getirecek.

Dolapdere'de 2-3 yıldızlı otel
Taksimin dolmasına karşın Dolapdere'ye uzanan gelişimin yeni otel lokasyonları oluşturacağını söyleyen Celal Erdoğdu, şunları söyledi: "Dolapdere ile birlikte Şişli ve Kurtuluş gibi bölgelerde özellikle 2-3 yıldızlı otellere ihtiyaç var. Şehir otelciliğinde yıldız endişesinden kurtulduğumuz taktirde yatırımlar hızlanacak. Çünkü yatırımcı hala yanlış yolda, yıldız kompleksinden kurtulabilmiş değil. Türkiye'de otel yatırımcısı, yatırımı ile duygusal bir bağ kuruyor ve yatırımının beş yıldız olmasını istiyor. Ancak şehirlerin şu an ihtiyacı olan 2 ve 3 yıldızlı oteller. Dünyada bir çok büyük şehirde 2-3 yıldızlı otellerin oda sayısı 4-5 yıldızlı otellerden daha fazladır. İstanbul'un bu trendi yakalayabilmesi için şehrin merkezi noktalarında 4-5 yıldızlı otellere yakın lokasyonlarda 2-3 yıldızlı 5 bin oda ihtiyacı varsayılabilir. Beyoğlu'nda, Şişli'de artan apart otel tesisler bu ihtiyacın en önemli göstergesi."

Taklit değil yaratıcılık gerek
Ahmet Büyükduman da, yatırımcıların zarar etmemek için aynı bölgelere yöneldiğini ve taklitler sonucunda bazı bölgelerde öbeklenmenin olduğunu belirterek, "Lokasyon doğruysa bu öbeklenme yatırımı kazançlı kılıyor ancak yanlışsa tümden olumsuz etkiliyor. Bu riski almamak için başka riskler almak gerekiyor. Örneğin İstanbul'da hala yatırım için yaratıcı olunması gereken pek çok bölge var" diye konuştu.

Anadolu'da otelin nedeni iş geliştirmek
Mehmet Büyükduman, Anadolu'da otel yatırımlarının diğer işlerine destek olacak bir yatırım aracı olarak görüldüğünü belirterek, şöyle konuştu: "Bir otel zincirinin markası altında otel sahibi olmak bir prestij olarak kabul ediliyor. Şehrin önde gelen kişilerinin sosyal toplantılarını yapabilecekleri bir tesise sahip olmak, şehre gelen bürokrat ve siyasetçileri ağırlamak yatırımcıların iş ağlarını genişletiyor. Diğer yatırım alanlarındaki iş fırsatları için özel ilişkiler geliştirmelerini sağlıyor."
 
En büyük potansitel Taksim
Hazırladıkları fizibilite raporlarına göre şu anda İstanbul'da en çok doluluğa ulaşabilecek, gelişmeye müsait bölgelerin başında Taksim- Osmanbey-Şişli metro hattı ve çevresinin geldiğini kaydeden Celal Erdoğdu, "Havaalanı ile metro hatları önem taşıyor. Anadolu yakasında ise, yatırımlar Sabiha Gökçen Havaalanı etrafında gerçekleşecek. Ancak bölgenin havaalanından başka çekim gücünün olmaması yatırımcıyı temkinli olmaya itiyor" diye konuştu.

Meltem Kara/Hürriyet


Geri Dön