27 / 04 / 2024

Taksim meydanı yayalaştırma projesi!

Taksim meydanı yayalaştırma projesi!

Vatandaşların eylemine konu olan "Taksim meydanı yayalaştırma projesi" ile ilgili detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Taksim meydanı yayalaştırma projesi!

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Taksim Meydanı’nın tamamının yayalaştırılması kararı 2011 yılının Eylül ayında kabul edildi. Taksim meydanı yayalaştırma projesi kapsamında, "Taksim Gezi Parkı" da bulunuyordu.


Yayalaştırma projesi dahilinde Gezi Parkı'nda bulunan ağaçların sökülüp, yerine eskiden olduğu gibi Topçu Kışlası inşa edilmesi ve buranın da rezidans ya da avm hizmeti vereceğine dair açıklamalar yapıldı. Halk, tam da bu noktada, ağaçların kesilmemesi için eyleme geçti. Peki söz konusu "Taksim meydanı yayalaştırma projesi" nin diğer detayları nelerdir, Gezi Parkı'nın tarihi nedir, merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım.


Gezi Parkı tarihi

Bugün Gezi Parkı'nın bulunduğu alan, 1806 yılında Halil Paşa Topçu Kışlası olarak hizmet veriyordu. Kışla, zamanla spor faaliyetlerine hizmet veren bir alan olarak düzenlendi. Türkiye Milli Futbol Takımı burada ilk resmi futbol maçını 26 Ekim 1923 tarihinde Romanya ile oynadı.


Topçu Kışlası'nın yıkılıp park olarak yapılması hususu, Atatürk'ün 1436 senesinde İstanbul'un nazım planını oluşturması için çağırdığı Henri Prost'un hazırladığı planlar arasında yer alıyordu.


Prost'un gerçekleştirilmesi kararı alınan Taksim-Maçka semtleri arasında yeşil alan olmasını öngören "2 No'lu Park" projesine Topçu Kışlası yıkılarak başlandı. Kışla, 1940 yılında dönemin İstanbul Valisi Lütfi Kırdar tarafından 2 No'lu Park için yıkıldı. Bunun hemen akabinde Taksim Gezi Parkı yapıldı. Ancak, çevre alanların otel alanları olarak düzenlenmesi nedeni ile, projenin devamı gerçekleşemedi.


Taksim meydanı yayalaştırma projesi

Taksim Meydanı'nı araç trafiğinden arındırma ve yayaların kullanımına açma amacını taşıyan Taksim meydanı yayalaştırma projesi için ilk adım 2011 yılının Eylül ayında atıldı. Bu tarihte kararın alınmasından sonra, 28 Haziran 2012 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilgili ön yeterlilik ihalesinin tamamlandığını açıkladı.


2012 yılının Ekim ayında Koruma Kurulu Taksim yayalaştırma projesi için onay verdi. 23 Ağustos 2012 tarihinde ihale gerçekleştirildi. İhaleye 11 firma katıldı. Projenin ihalesini Kalyon İnşaat 51 milyon 555 bin 370 TL bedel ile kazandı.


31 Ekim 2012 tarihinde Taksim'i yayalaştırma projesinin ilk etabına  Zambak Sokak, Cumhuriyet Caddesi ve Divan Oteli'nin bulunduğu bölge trafiğe ve çoğunlukla da yaya ulaşımına kapatılarak başlandı.


2013 yılının Şubat ayında yapılan çalışmalar sırasında Osmanlı dönemine ait bir kemere rastlanması sonucunda inşaatın belli bölgelerinde inşaat çalışmalarına ara verilse de Nisan 2013'te projenin yüzde 50’si tamamlandı.


28 Mayıs 2013 tarihinde Taksim Gezi Parkı'nda yapılacak Kışla için yıkım çalışmalarına başlandı.


1 Haziran 2013'te 4 gün süren halkın eylemi sonucunda 6. İdari Mahkemesi, Taksim Topçu Kışlası projesine karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi.


Taksim gezi parkı son durum

Bugün, 7 Haziran 2013 tarihinde, Gezi Parkı için yapılan eylemlerin devam etmesi nedeni ile çalışmalar devam etmese de, yapılan açıklamalar, buranın tekrar kışlaya döndüreleceği yönünde.


Taksim gezi parkı adresi

Taksim Gezi Parkı, İstanbul'un Beyoğlu İlçesi'nde, Taksim Meydanı'nın kuzeydoğusunda Cumhuriyet, Asker Ocağı ve Mete caddeleri arasında yer alıyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön