Genel

Taksim Topçu Kışlası, Hayal-et Yapılar'dan alıntı çıktı!

Taksim'de Recep İve-dik Stadı'nın sırrı çözüldü. Görüntü 'Hayalet Yapılar' sergisinden alınıp Başbakan'ın arkasına yansıtılmış.AKP'nin reklam sloganı, 'Hayaldi, gerçek oldu', gerçek oldu....

Taksim'de Recep İve-dik Stadı'nın sırrı çözüldü. Görüntü 'Hayalet Yapılar' sergisinden alınıp Başbakan'ın arkasına yansıtılmış.
AKP'nin reklam sloganı, 'Hayaldi, gerçek oldu', gerçek oldu. Başbakan Erdoğan'ın önceki gün açıkladığı Taksim Topçu Kışlası'nı yeniden inşa projesi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın desteklediği 'Hayalet Yapılar' adlı sergi ve kitap projesinden alıntı çıktı.

Başbakan'ın projeleri anlatırken barkovizyona yansıyan 'hayali' Topçu Kışlası görüntüsü üzerindeki Recep İvedik afişi ve sahadaki fut-bolcularıyla birlikte birebir olarak 'Hayal-et Yapılar' sergi ve kitabında yer almıştı. Görüntüye projenin internet sitesi www.hayal-et.org'dan ulaşmak mümkün.

Mimar Cem Kozar ve Pattu Mimarlık ekibince hayata geçirilen 'Hayal-et Yapılar' projesi İstanbul'un tarih boyunca geçirdiği yıkımlar ve yeniden yapılmaları, 12 yapı üze¬rinden tartışmaya açmayı amaçlıyordu. Günümüzde var olmayan, çeşitli nedenlerle yıkılan bu 12 yapı, tarihsel veriler ışığında bilgisayar ortamında yeniden canlandırılmış, sonra da "Peki bu yıkımlar olmasaydı, kent nasıl gelişirdi" sorusu üzerinden İstanbul'la İlgili senar¬yolar üretilmişti. Galata Surları, incili Köşk, eski Çırağan Sarayı gibi bugün yerlerinde yeller esen şaheserlerin arasında, Erdoğan'ın önceki gün "Yeni-den yapacağız" dediği Taksim Topçu Kışlası da yer aldı.

Şakaydı gerçek oldu
Mimar Kozar, Başbakan'ın kullandığı Topçu Kışlası imajının kendisine ait olduğunu Radikal gazetesi sayesinde fark etti. Zira Radikal, imajdaki küçük bir ayrın tiyi, 'Recep İvedik' filmine ait afişi fark edip sayfalarında büyütmüştü. Kozar fotoğrafı Radikal'de görünce şaşırdığını belirtti:

"Bizim projemiz bu yapıların yeniden inşa edilmesine karşı duran bir projeydi. Yola çıkarkenki düşüncemiz bu yıkımların kötü birer anı olarak kalmasıydı. Çünkü böyle binaları yeniden inşa etmeye kalktığınızda bir . tiyatro dekorundan öteye gidemeyecektir. Başlarkân aramızda dalga geçiyorduk 'Ya yapmaya kalkarlarsa' diye." Mimar Kozar, proje fotoğrafının kullanılması konusunda kendilerine herhangi bir başvuru yapılmadığını da söyledi.
Radikal/ERKAN AKTUĞ / İSTANBUL