Genel

Tamer Kalender projesiyle Sudanlı yetimleri sevindirdi

Sudan"da yaşanan iç savaşta anne ya da babasını kaybeden Sudanlı küçük yetimlere,  binlerce kilometre öteden uzanan yardım eli çocukların yüzünü güldürdü

Yıllarca kişisel olarak yetimler için yaptığı çalışmalar ve ürettiği  projelerle tanınan Konya"da yaşayan inşaat mühendisi Tamer Kalender, 2008 yılında  gittiği Sudan"ın Güney Darfur Eyaleti"nin başkenti Nyala"da adeta binlerce küçük  yetimin yaşam kaynağı oldu.

Burada yetkililerle yaptığı görüşmeler sonunda bir kız okulunda eğitim  gören öğrencilerin okullarına aç geldiğini, hatta açlıktan bayıldığını öğrenen  Kalender, bunun üzerine hayata geçirdiği proje ile yetim öğrencilere her gün bir  öğün yemek verilmesini sağladı.   Bu projenin daha sonra Ribat İnsani Yardım Derneği (RİDA) tarafından  sahiplenildiğini, kendisinin de derneğin yönetim kurulu üyeliğine seçildiğini  anlatan Kalender, projenin 1 yıllık giderlerini de kendisi tarafından  karşılandığını bildirdi.

Kalender, bir yıl sonra yeniden Sudan"a döndüğünde yaptıkları yardımların  sonuçlarını gözlemleme imkanı bulduğunu belirterek, şunları söyledi:'Sadece yemek yardımının okullarda 8 ana başlıkta faydası olduğunu  belirledik. Bunlardan biri yetim çocukların Türkiye"den böyle bir yardımın  yapıldığı bilmesi ve Türkiye"ye karşı sevgi duyması. çocuklarda İslam kardeşliği  uyandı, ders başarıları arttı. çekingen duran çocuklar, birbirleriyle oynamaya  başladı, öz güvenleri gelişti. Burası çatışma bölgesi, farklı kabilelerden  insanlar yaşıyor. Bunların bir arada yemek yemesi aralarındaki küslükleri giderdi  ve kardeş oldular. Kız çocukları dilenmek zorunda kaldıkları için istismar  ediliyordu. çocukların iffet duyguları gelişti.'

Bu olumlu yansımaların ardından projeyi geliştirme kararı aldıklarını  anlatan Kalender, 'Burada bir yetimin aylık yemek maliyeti 15 lira. Aklımıza  Türkiye"deki çocuklarla buradaki yetimleri kardeş yapma fikri geldi. çünkü 15  lirayı bizim çocuklarımızın hepsi verebilir. Sudanlı ve Türk çocuklar arasında  kardeşlik köprüsü oluşturmak istiyoruz. Bu köprüye bizim Türk çocuklarının daha  çok ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde binlerce çocuğa ulaşma imkanı  doğacak' diye konuştu.

Kalender, bin 100"e yakın çocuğa yemek vermeye başladıklarını dile  getirerek, 'Projemiz Nyala"da büyük ses getirdi. Halk Türklerin geldiğini ve  yetimlere sahip çıktığını söylüyor. Böyle bir kamuoyu oluşmuş. İnşallah Allah  yüzümüzü kara çıkarmaz' dedi.

Nyala"da, bazı değişik projeler üzerine de çalışmalar yaptıklarını  anlatan Kalender, şunları kaydetti: 'Sudanlı yetimlerin düzenli ve sürekli yardım yerine, ayaklarının  üzerinde durmaları gerektiğini düşünüyoruz. Burada 7 bine yakın yetim çocuk var.  çok zeki ve yeteneklilerini de üniversiteye kadar götürmek istiyoruz. İnşallah bu  projeye Türkiye"den insanlar destek verirlerse, böyle bir kardeşlik köprüsü  kendiliğinden oluşmuş olacak. Buradaki çocuklar da açlıktan düşüp,  bayılmayacak.'

'YARDIMLAR ARDINDAN çOCUKLAR YÜZLERİ VE GÖNÜLLERİ GÜLDÜ'-
Nyala"da, 75 kız, 51 erkek yetimin barındığı Faydalı Nesiller Yetiştirme  Merkezi"nin öğretmeni Suat Hüseyin Mahmud da Türkiye"ye yapılan yardımlar için  teşekkür etti.

Mahmud, merkezde barınan yetim çocukların imkansızlıklardan dolayı kitap  edinemediklerini ifade ederek, 'RİDA Derneği bize yemek konusunda büyük katkı  veriyor. Derneğin ve Türk hayırseverlerinin yaptığı yardımlar sonucu çocuklarda  gözle görünür 2 şey değişti. İlk olarak çocukların sağlıklarında gelişme oldu.  İkincisi ise bu çocuklar ders yönünden gözle görülür bir başarıya imza attılar.  Daha da sosyalleştiler. Yardımlar çocukların hayatına heyecan kattı. Üniversiteye  yönelik farklı çalışmalar yapmaya başladılar. çocuklarımız artık hayata pozitif  yaklaşmaya başladılar. Bu çok önemli bir gelişme. Yüzleri ve gönülleri güldü'  şeklinde konuştu.
AA