23 / 05 / 2024

Taner Berksoy: Konut fiyatları düşecek!

Taner Berksoy: Konut fiyatları düşecek!

Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Taner Berksoy: Eğer çok vahim bir gelişme olmazsa, ki ben bunun olacağını düşünmüyorum, dolar 1.75-1.78 TL, euro ise 2.30-2.40 TL aralığında hareket eder...



Konut fiyatları düşecek

Bu süreçte en çok hangi sektörler olumsuz etkilenir

Turizm değil tabii... Bu yaz turizmin temposu çok iyi. İki şey var tabii burada önemli olan. Ortadoğu ve Kuzey Afrikadaki gelişmeler parayı ve turizmi bize doğru çevirdi gibi görünüyor. Avrupadaki sıkıntılar da, bizim Akdenizdeki rakiplerimizi biraz etkiledi, oradan gelen bir ivme de var. Ayrıca son yıllarda oluşan bir İstanbul cazibesi var. Bütün bunlar etkiliyor turizmi diye düşünüyorum. Bu senenin ödeme dengesi rakamlarında yaz aylarındaki turizmden gelen gelirlerin katkısı önceki yıllardan biraz daha çok. Bu sürecek gibi görünüyor. Turizm iyi gelişen bir sektör. Ama bu dönemde içe dönük üretim yapanların biraz daha ihtiyatlı olması gerekiyor. Çünkü içeride tempo düşüyor. Daha az ithal girdi kullanan sektörler belki biraz daha şanslı olabilir. Çünkü kur yükseldiği için ithalat maliyeti yükseliyor.

Peki inşaat sektörü

Bunu uzun süredir gazeteci arkadaşlarla paylaşıyordum. 2010dan beri inşaat sektöründe bir üretim fazlası olduğunu düşünüyorum. Yani stokta bir genişleme olduğunu, satma problemleri olduğunu düşünüyorum. Yani talep canlı olabilir ama konut üretiminin onun önünde koştuğunu düşünüyordum ve buna en önemli kanıt olarak da bu gazetelerdeki tam sayfa ilanları gösteriyordum arkadaşlara. Talep sıkıntısı olmayan bir sektör bu kadar ilan vermez. Çünkü bu pahalı bir iş diyordum. İnşaatçılarla konuştum, Bizim satış problemimiz yok dediler. Ama onu kendilerine moral olsun diye söylediklerini sanıyorum... Çünkü bu işin uzmanı sayılabilecek insanların değerlendirmeleri; böyle bir problem var, bir arz fazlası var yönünde. Böyle olunca ekonomideki yavaşlamaya bağlı olarak inşaat sektörü de yavaşlayacaktır. Eğer o arada tüketici çok ürküp kaçmazsa tabii... Bu arada Lüks konut satın almayın demek, o lüks konutları yapanların büyük ihtimalle akşam uykularını kaçırmıştır.

Fiyatlar biraz düşer herhalde

Evet. Ama önümüzdeki dönem konut üretimi de yavaşlar...
Vatan


Geri Dön