28 / 04 / 2024

Taner Yıldız: Doğalgaza zam görünmüyor

Taner Yıldız: Doğalgaza zam görünmüyor

Taner Yıldız doğalgazda otomatik fiyatlama mekanizmasıyla fiyatların her ay sonu belirlenmesiyle ilgili soruları yanıtladı



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgazda otomatik fiyatlama mekanizmasıyla fiyatların her ay sonu belirlenmesiyle ilgili olarak ekim ayı sonu için şu anda zam görünmediğini bildirdi.

Yıldız, Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından İstanbul'da düzenlenen 11. Uluslararası Enerji Arenası çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Yıldız, oranların otomatik fiyatlama mekanizmasında ay sonunda belirlendiğini hatırlatarak, bu ay sonu için ne göründüğünün sorulması üzerine, şöyle konuştu:
"Şu anda zam görünmüyor, onu söyledim. Çok açık bir ifade kullanmış olmama karşın, sürekli zam gelmesini ister tarzda yaklaşım görüyorum, bu doğru değil. Yurt dışından gelen fiyatlar zammı gerektiriyorsa tabii ki bunu yansıtacağız. Bu cümleyi kullanmam halinde zam geliyor diye değerlendiriliyor, böyle bir şey yok. Otomatik fiyat mekanizması nasıl bir şekilde fiyat getiriyor onu hep beraber göreceğiz."
AA

Nükleer Enerji ihalesinin kararı yıl sonunda verilecek!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan'a doğalgaz alımından dolayı ödenecek farkın bütçeden
ödenmeyeceğini, BOTAŞ'ın kendi bünyesinden ödeneceğini bildirdi.

Yıldız, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından İstanbul'da düzenlenen 11. Uluslararası Enerji Arenası çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Nükleer enerji Santrallerin yapımıyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini, ancak şu anda ayrıntıların kamuoyuyla paylaşacak seviyede olmadığını dile getirerek, zamanı geldiğinde bunun kamuoyuyla paylaşılacağını, AK parti hükümetinin nükleer enerji santralleriyle ilgili kararlılığının azalmadan devam ettiğini kaydetti.

Bakan Yıldız, nükleer enerji ihalesiyle ilgili nihai kararın kasım, aralık ayı gibi verileceğini söyledi. Azeri heyetiyle bu hafta veya gelecek hafta görüşme yapılacağını dile getiren Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Azeri gazıyla ilgili doğabilecek farkı belli bir yaklaşımla önceden öngördük. Bu bizim için sürpriz bir şey değil ve kendilerine bunu teklif ettik. Yani bizim 2007 yılının ağustos ayında başlayan gaz akışıyla beraber, 2008 yılının nisan ayında revizyon hakkı elde eden formülün getireceği yükü biz önceden kurgulamış ve hesap etmiş durumdayız bu bizim için sürpriz bir şey değil. Bu yüzden bu anlaşmayla beraber, doğal gaza zammın gelecek olduğunu söylüyorsunuz, bu farklı bir olay. Bu hesabın yapılmasının 5-6 argümanları var. Bu hesap sonucunda biz fark ödeyeceğiz. Geriye dönük, 2008 yılının nisan ayına dönük, bir fark ödeyeceğiz
anlaşmamız halinde. Ne kadar fark ödeyeceğimizi söylememiz doğru değil. Bu müzakerelerine devam ettiğimiz bur konu, henüz nihayetlenmiş değil."

Bakan Yıldız, Azerilere ödenecek farkın bütçeden ödenmeyeceğini, BOTAŞ'ın kendi bünyesinden ödeneceğini ifade ederek, "Ne zaman anlaşabilirsek, ödeyebiliriz" dedi. Bir gazetecinin "Yenilenebilir enerji yasasının gecikmesini" sorması üzerine de, meclisin yeni bütçe dönemine girdiğini, yılbaşına kadar bu kanunun araya girmesinin sor olduğunu kaydetti. Yıldız, şu anda 26 bin megavat civarında rüzgar enerjisiyle alakalı talep olduğunu ve yatırımcıların bu konuda çok istekli davrandıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Çünkü sabit sermaye özel sektör yatırımları son içinde bulunduğumuz global krize rağmen özellikle enerji sektöründe en üst noktaya ulaşmıştır. 2010 yılında inşallah bundan daha fazla yatırım yapılır. 2007 yılında kriz yoktu ama sabit sermaye özel sektör yatırımları enerji sektöründe özellikle 2009 yatırımları daha fazla oldu. O yüzden ben önümüzdeki yıl enerji sektörüyle ilgili yatırımların artan dozlarda devam edeceği kanaatini söylüyorum." Nabucco'ya ortak almayla alakalı konunun yalnızca Türk Hükümetinin veya yalnızca BOTAŞ'ın vereceği bir karar olmadığını belirterek, "Bu tabii ki yeni aday ortağın bu konudaki talebi 6 tane ülkenin ilgili şirketleri tarafından değerlendirilecektir. Türkiye'de bunların arasındadır ve  Türkiye'de orada görüşünü belirtecektir" diye konuştu.
AA

İlgili haber:

Taner Yıldız: Elimizdeki verilere göre doğalgaza zam yok


Geri Dön