03 / 05 / 2024

Taner Yıldız: Nabucco projesi rafa kalkmadı, hâlâ masada!

Taner Yıldız: Nabucco projesi rafa kalkmadı, hâlâ masada!

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Nabucco'nun sona ermediğini kaydederek "Proje rafa kalkmadı. Hâlâ masada" dedi, Yıldız Nabucco ve TAP projelerinin birbirini tamamlayan projeler olduğunu da sözlerine ekledi




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Azerbaycan doğalgazının nakledilmesi için Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TAP) seçilmesinin Nabucco Projesi'nin rafa kalktığı manasına gelmediğini söyledi. Yıldız, "Ülkemiz, eşzamanlı olarak Nabucco ve TAP'a destek verdi. Bu projeler rakip değil, birbirini tamamlayan projelerdir" dedi. Yıldız, başta Irak gazı olmak üzere bölgedeki diğer gaz tedarikçilerinin pozisyonu ve Avrupa ülkelerinin ihtiyacı göz önüne alındığında Nabucco Projesi'nin bir noktada hayata geçirilmesinin mümkün olduğunu vurguladı. 


KON SEPTİ DEĞİŞTİ 

Enerji Bakanı Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı'nın tahminlerine göre Avrupa Birliği'nin 2030 yılına kadar 200 milyar metreküp ilave doğalgaza ihtiyacı olacağını anımsattı. TANAP (Trans-Anadolu) Projesi'ne yönelik anlaşmaların imzalanmasının ardından Nabucco Projesi'nin konseptinin değiştiğini belirten Yıldız, "Ülkemiz eşzamanlı olarak Nacucco ve TAP'a destek vermiştir. Bahsi geçen projeler birbirine rakip değil, birbirini tamamlayan projelerdir" dedi. 


GÜNDEMDE TAP VAR

Bakan Yıldız, BOTAŞ'ın ya da Bakanlığın belirleyeceği başka bir şirketin TAP'a ortak olması konusunu yeniden değerlendirdiklerini açıkladı. İki yıl önce TAP Konsorsiyumu BOTAŞ'ı yüzde 15 payla ortak olmaya davet etmişti. Yıldız, "Şahdeniz 2 doğalgaz üretiminin ihraç yollarının kesinlik kazanması ve ülkemizin enerji merkezi olması hedefi doğrultusunda ortaklık konusu yeniden değerlendirilmektedir" dedi. Yıldız, TAP ile yılda 7-10 milyar metreküp doğalgazın tüketildiği Karadağ, Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Slovenya boru hattının bağlanma imkânının bulunduğunu söyledi.



HaberTürk


Geri Dön