17 / 05 / 2024

Taner Yıldız: Şahdeniz-2 projesinin başlaması için engel yok!

Taner Yıldız: Şahdeniz-2 projesinin başlaması için engel yok!

Türkiye, Şahdeniz'le üretimi en somut gazın topraklarımızdan geçmesini garantiye aldı. Nabucco, TAP ve ITGI projelerine ise "Gerekirse boru hattımızı yapacağız" mesajı verdi



Yıllık 16 milyar metreküp gaz üretecek Şahdeniz Doğalgaz Projesi'ni Türkiye "mat" etti. Başbakan Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in imzaladığı anlaşmayla Türkiye bölgede üretimi en somut gazın kendi topraklarından geçmesini garanti altına aldı. Sürpriz hamleyle Nabucco, TAP ve ITGI projelerine "Gerekirse boru hattımızı kendimiz yapacağız" mesajı verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2018'de Şahdeniz gazının Türkiye ve Avrupa'ya ulaşacağını belirterek, "Şahdeniz-2 projesinin başlamasının önünde engel kalmamıştır. Nabucco, ITGI anlaşmaları teklifleri tartışılacaksa ekonomik olarak bunlara da alternatif bir boru hattı da aynı zamanda o anlaşmaya konmuştur" dedi.

"10+6" MİLYAR METREKÜP
Anlaşmayla Azerbaycan'da 2017'de üretimine başlanacak 16 milyar metreküplük Şahdeniz- 2 gazının rotasının Türkiye'den geçirilmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Gazın 6 milyar metreküpü Türkiye üzerinden geçerken 10 milyar metreküpü Avrupa'ya satılacak. Öte yandan Nabucco Projesi'ne uluslararası yatırım fonlarının gösterdiği ilgi arttı. Nabucco Boru Hattı Şirketi Kurum Sözcüsü Christian Dolezal, özellikle özel sermaye fonlarıyla görüşme halinde olduklarını belirterek, Abu Dabi'nin yatırım fonu IPIC (International Petroleum Investment Company) ile ortaklık için şartları masaya yatırmaları gerektiğini vurguladı.
Sabah/MEHMET NAYIR


Geri Dön