29 / 04 / 2024

Taner Yıldız: Çin, mermeri alıp işleyip bize geri satıyor

Taner Yıldız: Çin, mermeri alıp işleyip bize geri satıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çinli firmaların düşük fiyatla Türkiye'den mermer alması ve bunu işleyerek yeniden Türkiye'ye pazarlamasının mermer sektörünü zorladığını, fabrikaların kapanmasına yol açtığını söyledi



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çin kökenli alıcı firmaların mermer ithalatında ısrarcı olması ve düşük fiyatlarda Türkiye'den alımlarda bulunması ve bunu işleyerek yeniden Türkiye'ye pazarlamasının mermer sektörünü sıkıntıya soktuğunu, fabrikaların kapanmasına yol açtığını söyledi. Yıldız, Çin'e yapılacak doğal taş ihracatında mermercilik sektöründeki üreticilerin birlikte hareket etmesi ve doğal taşların iç piyasada değerlendirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Krizin nedeni Çin
Küresel kriz sonucunda ortaya çıkan talep düşüşü nedeniyle Amerika başta olmak üzere yapılan doğal taş ihracatında yıllık bazda azalma olduğunu belirten Yıldız, sektördeki sıkıntının asıl nedenini ise Çin olarak gösterdi. Yıldız şunları söyledi:
“Çin kökenli alıcı firmaların blok ve yarı mamur mermer ithalatında ısrarcı olması ve düşük fiyatlarda ülkemizden alımlarda bulunması ve bunu mamul ürün olarak tekrar ülkemize pazarlaması, ülkemiz mermer sektöründe fabrika ve tesislerin ekonomik açıdan sıkıntıya girmesine ve bir kısmının da kapanmasına neden olmuştur. Küresel kriz sonucunda ortaya çıkan bu durumun işyeri sahipleri ve çalışanlarına verdiği zararın giderilmesine yönelik her türlü önlem Bakanlığımca alınmaktadır. Özellikle Çin'e yapılacak doğal taş ihracatında mermercilik sektöründeki üreticilerin bir araya gelerek birlikte hareket etmesi ve ithal granitler yerine ülkemizdeki doğal taşların iç piyasada özellikle yapı ve inşaat sektöründe değerlendirilmesine yönelik çalışmalar ve bu sektörde ihracatın ön plana çıkarılması yönünde gerekli düzenlemeler yapılıyor.”
Dünya Mermer Rezervi'nin yüzde 42'sine sahip Türkiye'de, Çin malı granit ithalatı yapılması mermercileri krize soktu.
2005 yılından itibaren Çin'in Türkiye pazarına girmesinden sonra üretimin artmasına rağmen fiyat bazında yüzde 30 düşüş yanşandı. Çin mermeriyle rekabet etme şanslarının hiç olmadığını belirten bir mermerci, “Çinliler metrekaresi 4 dolara ele teslim granit getiriyor. Bizde fiyatlar ise 5 ile 20 dolar arasında değişiyor. Bir de buna nakliye masrafını eklersen fiyat daha da artıyor. Çin granitinin en büyük müşterisi maalesef kamu kurum ve kuruluşları. Bizim tespitlerimize göre Türkiye'de Büyükşehirler başta olmak üzere 165 belediye Çin malı granit kullanıyor. Burada büyük bir rant kapısı var. Bizim tespitlerimize göre 2006 yılında 148, 2007'de 152 ve 2008 yılında da 165 belediye Çin malı granit ithal etti” dedi.

İhracat pek artmıyor
Yıldız'ın verdiği bilgilere göre, Türkiye, 2007 yılında 1 milyar 242 milyon 639 bin TL, 2008 yılında da 1 milyar 402 milyon 75 bin TL'lik doğaltaş ihracatı yaptı. Sektördeki yatırımcılara işletme, ihracat, stok kredisi verilmesinin sağlandığını ifade eden Yıldız, “Yapılan bu düzenlemelerden sonra sektörde görülen hareketlenme ve önceki yıllara göre hem ruhsat müracaatlarında hem de üretim-satış ve gayrisafi yurtiçi hasıla içindeki sektörün payındaki artış miktarları, bakanlığımın hedefine ulaştığını ve yapılan düzenlemelerin gerekliliğini ortaya koymuştur. Yine maden sahalarının ihale edilmesinde ihale gelirlerinden çok öncelikle atıl durumdaki sahaların işletmeye açılarak ekonomiye kazandırılması amaçlanmıştır. Böylece yeni istihdam yaratılarak ülke ekonomike ek katma değer sağlanmış olacaktır” dedi.
Radikal


Geri Dön