27 / 12 / 2024

Taner Yıldız: Yakın zamanda elektrik fiyatlarında artış olmayacak!

Taner Yıldız: Yakın zamanda elektrik fiyatlarında artış olmayacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 5. Yenilenebilir Enerji Kongresi ve Sergisi'nin açılışında yaptığı konuşmada Türkiye'de yakın zamanda elektrik fiyatlarında artma riski görmediklerini bildirdi...



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 5. Yenilenebilir Enerji Kongresi ve Sergisi'nin açılışında yaptığı konuşmada, dünyada petrol, doğal gaz ve kömürün enerji tedarikinin yüzde 80'nin oluşturduğunu ve bunun aşağıya çekilmesine çalışıldığını ancak bu oranın yüzde 70-75'lere çekilebileceğinin tahmin edildiğini söyledi.


ABD'de yenilebilir enerji kaynaklarıyla ilgili bir seferberlik olmasına karşın hala tedarikinin yüzde 46'sını kömürle sağladığını, Çin'in rüzgardaki atılımına rağmen dünyanın yıllık 7 milyar tonluk kömür tüketiminin yarısını tükettiğine ve her hafta sonu bir kömür santralini devreye aldığına dikkati çeken Yıldız, dünyanın temenni ettikleriyle dünyanın gerçeklerinin aynı olmadığını ifade etti.


Geleceğe çevrenin enerjiden daha fazla alacaklı olduğu bir dünya bırakıldığını vurgulayan Yıldız,  "Dünya bugün enerjinin refahını yaşıyor, gelecek kuşaklar ise çevrenin dezavantajlarını yaşayacaklar. Buna mani olmak lazım. Kendimizden çok sevdiğimizi söylediğimiz çocuklarımıza, geleceğimize daha olumsuz bir yapı bırakmak bir paradokstur. O yüzden Türkiye'deki enerji politikalarının çevreye rağmen değil, çevreyle birlikte olması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.


ABD'de kaya gazı bulunmasının fiyatlara etkisine değinen Yıldız, "Hayır şu anda bunun fiyatlara etkisi olmadı. Uluslararası piyasaya arz edilmediği ve dünya ticaretine sunulmadığı için bugün Amerika'da sanayicinin kullandığı doğal gaz fiyatının AB üyesi ülkelerin 3'te 1'i, Japonya'daki bir sanayicinin de 6'da 1'ine denk geliyor. Bu, rekabetin daha da artacağı, hızlanacağı anlamına geliyor" dedi.


Avrupa'da enerjide yaşanan gelişmelerin elektrik fiyatlarının artacağı anlamına geldiğini ifade eden Yıldız, "Türkiye'de nasıl? Türkiye'de böyle bir riski yakın zamanda görmüyoruz. Türkiye'nin en büyük riski döviz fiyatlarıyla aldığı ithal kalemleri lira ile satıyor olması, bankacılık tabiriyle açık pozisyonda olması. Avrupa'da böyle bir şey söz konusu değil, dövizle alıp dövizle satıyorlar. Türkiye buna rağmen özellikle son 10 yıl içerisinde doğal gazı en ucuz alan ülke olmadığı halde en ucuz satan ülkedir. Bu yenilebilir enerjide yapılan yatırımların sonucudur" diye konuştu.  


Bakan Yıldız, elektrik fiyatlarının AB üyesi 28 ülkenin en ucuz 3 ülkesi arasında olduğunu, fiyatların dünyadaki olumsuzluklardan olabildiğince az etkilendiğini belirtti.


Türkiye'de geçen yenilenebilir enerjinin kullanım oranının yüzde 26 olduğuna işaret eden Yıldız, bunu 2023'te en az yüzde 30'a çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.


Bazı HES uygulamalarını eleştiren Yıldız, "Bir kısım hoyratça iş yapan müteahhitlerimizin HES'lerle alakalı politikalarımızı olumsuz etkilediğini söylememiz lazım. Bunlara müsaade etmeyeceğiz. Çevreye, oranın dokusuna uygun bir şekilde tarafımızdan takip edilecekler" diye konuştu.


Doğal gaz ithalatını her geçen yıl daha da azaltmayı hedeflediklerini dile getiren Yıldız, bu yıl devreye alınan 5 bin megavatın üzerindeki kurulu gücün yarıdan fazlasının yenilebilir olmasını önemli buldukları söyledi.


Türkiye'nin enerjideki politika ve stratejilerini ülke gerçeğine uygun olarak sürdürmek istediklerine işaret eden Yıldız,  "Hiçbir zaman için ne vatandaşımızın ne de sanayicimizin ümitleriyle oynamadan gerçeği olduğu gibi aktarmaya ve yönetmeye çalışıyoruz" dedi.


- Enerjide yüzde 25'e kadar tasarruf sağlanabilir


TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Nihat Zeybekçi de yenilenebilir enerji konusundaki rakamların insanları heyecanlandıran rakamlar olduğunu belirtti.


Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda önemli kaynaklara sahip olduğunu kaydeden Zeybekçi, "Ben 2000 yılı ve sonrasını buharın keşfedildiği dönemlerle bir görüyorum. Buharın keşfi ile nasıl ki insanlık tarihi değişmiş, alışkanlıklar yenilenmişse, bugün de dünyadaki bütün sanayi, teknoloji, bilim yenilenebilir enerji kaynaklarının gelişimine göre kendini yeniden yapılandıracaktır" ifadelerini kullandı. 


Zeybekçi, Türkiye'nin bu değişim trendini kaçırmaması gerektiğini vurgulayarak, ülkenin önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji kaynakları alanında kendi teknolojisi ve bilimini üretilebilir hale gelmesinin önemine dikkat çekti. 


Türkiye'nin enerjideki dışa bağımlılığının bağımsızlığını gölgelediğini belirten Zeybekçi, "Türkiye bu alanda teknolojiler üreterek, yenilenebilir enerji kaynaklarının oranını artırarak sanayi ve teknolojideki bağımsızlığını zedeleyen bu gölgeyi kaldıracak bir döneme giriyoruz" dedi.


Zeybekçi, yenilenebilir enerji alanında bazı yanlışlıklar yaşandığına işaret ederek, "Bugün yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmak isteyen yatırımcımız, belirli zorluklarla karşılaşmaktadır. Bir yatırımcı bugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına başvurarak rüzgar enerjisi türbinleri kurmak istediğini söylüyor. Bakanlık da ona bir alan gösteriyor. Yatırımcı bu lisansı aldıktan sonra süreç başlıyor. Birçok bakanlığa izin almak üzere bir prosedür başlıyor. Bu devletin kendi içinde halletmesi gereken bir konu. Yatırımcıya bütün izinlerin alınmış hale getirilerek yatırımcıya sunulması gerekiyor" diye konuştu. 


Zeybekçi, Türkiye'nin enerji tüketimi konusunda da bilinçlenmesi gerektiğine vurgu yaparak, bu sayede yüzde 10-25 arasında bir tasarruf yapılabileceğini söyledi.


AA


Geri Dön