21 / 12 / 2024

Tapu ayırma masrafı 2015!

Tapu ayırma masrafı 2015!

Tek bir parsel olarak kayıtlı bulunan taşınmazın düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesi işlemine tapu ayırma deniyor. İşte, tapu ayırma masrafı 2015!



Tapu ayırma masrafı 2015!

Tapuda ayırma, tek bir parsel olarak kayıtlı bulunan taşınmazın düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesi olarak karşımıza çıkıyor.


Ayrılacak taşınmaz malların üzerinde, rehin, irtifak hakkı veya şerh var ise bütün hak sahiplerinin muvaffaklarının alınması önem teşkil ediyor.


Tapu ayırma işleminde izlenecek yol...

•Serbest mühendislerce düzenlenmiş ifraz (ayırma) işlemini gösterir krokili beyannamenin Kadastro Müdürlüğü’ne ibrazı.

•Kadastro Müdürlüğü’nce krokili beyannamenin uygunluğunun kontrolü ve onaması.

•İşlemin Belediye Encümeni ve İl İdare Kurulu’nca tasdiki.

•Kadastro Müdürlüğü’nce evrakın Tapu Sicil Müdürlüğü’ne sevki.

•Tapu Sicil Müdürlüğü’nce hukuksal bir engelin bulunmaması halinde, tapu harçlarının tahsili suretiyle işlemin ikmal edilip,tescilinin yapılması.


Ayırma işleminin mali yönü...

a)İfraz veya taksim veya birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38)


b) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 11,38)


c)Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden(Binde 4,55)


İfraz hangi durumlarda yapılmaz?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön