Genel

Tapu devir parası ne kadar?

Tapu devir işlemlerinde yürütülen bazı basamaklar yapılması gerekenler vardır. Onlardan biri de tapu devir parasıdır. Peki bu tapu devir parası nedir? İşte detaylar!Tapu devir masraflarının olup olmadığı ya da varsa ne kadar olduğu merak ediliyor

Tapu masrafları, emlak alım ve satım işleminde bulunacak vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Tapu devir masraflarının olup olmadığı ya da varsa ne kadar olduğu merak ediliyor.

İşte tapu devir parasına dair merak edilen o detaylar…

Emlak alım satım işleminde bulunacak kimseleri tapu masraflarını araştırıyor. Tapu devrinin gerçekleşebilmesi için hem alıcıdan hem de satıcıdan tapu masrafı alınmaktadır. Ama çoğu zaman bu masraf, tarafların anlaşması halinde yalnız alıcı tarafından ödeniyor.  2022 yılında artan harç ve vergiler Resmi Gazete'de vatandaşlara bildirilir yani ilan edilir.

Tapu harçlarına bu yıl ne kadar zam geldiği yayınlanan tebliğlerde açık bir şekilde belirtilir. Peki, tapu masrafları 2022 ne kadar?

TAPU MASRAFLARI 2022 NE KADAR?

Tapu masrafları için ödenecek oran bu yıl da değişmedi. Buna göre 2022 yılında gayrimenkullerin devir işlemi için alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında harç alınır.

TAPU DEVİR NEDİR? TAPU DEVRİ NASIL YAPILIR?

Tapu devri konusu merak edilen diğer konulardan biridir. Tapu devir kısaca; konut, arsa, arazi ya da iş yeri gibi herhangi bir taşınmaza bir mülke ait kullanım hakkının eski sahibinden alınıp, başka yeni sahibine resmi belgeler aracılığıyla geçişi ve kayıt altına alınma işlemidir.

AİLE İÇİNDE TAPU DEVRİ NASIL YAPILIR?

 Aile içi tapu devri çoğunlukla miras ve benzeri durumlarda eşe tapu devri ya da babadan çocuğa tapu devri şeklinde bu işlem gerçekleştirilir. Aile içi tapu devri, gerçek bir satış sürecine sahip olabileceği gibi kişiler arasında bedelsiz tapu devri şeklinde de bağış veyahut hibe yolu ile gerçekleşebilir.

Aile içi taşınmaz satışı üçüncü bir kişiye satış yapar gibi gerçekleştirilebilir. Aile içi tapu devri gereken belgeler sırası ile şunlardır;

Bedelsiz tapu nedir? Bedelsiz tapu devri olur mu?

Aile içinde tapu devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu nasıl bölünür?