Genel

Tapu harcı nedir? Tapu harç bedeli ne kadar?

Tapu harcına dair vatandaşların merak ettiği bazı huşular bulunmaktadır. Özellikle “Tapu harç bedeli ne kadar?” sorusu sıklıkla sorulmaktadır. İşte tapu harcına dair detaylar!Peki Tapu harcı nedir? Tapu harç bedeli ne kadar?İşte detaylar!

Tapu harcı nedir, Tapu harcını kim öder? Bu soruları tapu işlemlerine başlayan kişiler sormaktadır. Peki Tapu harcı nedir? Tapu harç bedeli ne kadar?

İşte detaylar!

TAPU HARCI NEDİR?

Tapu harcı, taşınmazların alım ve satım işlemleri yapılırken tahsil edilen tapu hizmetleri bedeline verilen bir addır. Tapu harcı, taşınmazı alan kişinin devreden kişiye ödeyeceği bedel üzerinden hesaplanmaktadır ve malın bedelinin yüzde 2'si kadarlık bir kısmını oluşturur. Örnek vermek gerekirse de, 200 bin TL değerinde bir evin satışı gerçekleştiği zaman bu satış bedeli üzerinden yüzde 2'lik miktara denk gelen toplam 4 bin TL, alıcı ve satıcı tarafından ödeme yapılır.

TAPU HARCINI KİM ÖDER?

Tapu harcının kim tarafından ödeneceği araştırılan konuların başında gelmektedir. Tapu harcı hem satıcının hem de alıcının sorumluğunda olan bir konudur. Bu nedenle gayrimenkulü devralan da devreden de tapu harcı ödemek zorundadır.

Ayrıca tapu işlemleri sırasında gerçekleşen satış bedelinden daha düşük bir bedel beyan edilmesi ve bunun ortaya çıkması durumunda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından cezai işlem uygulanabilir. Bu nedenle gayrimenkul alım satım işlemleri sırasında verilen tüm bilgilerin doğru olması gerçek satış bedellerinin ortaya konulması gerekir.

TAPU DEVRETME NEDİR? TAPU DEVRETME NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Tapu devretme işlemine dair pek çok nokta merak edilmektedir. Mülk sahibinin değiştiğini kayıtlara geçmesi adına yapılan bir işlemdir. Alıcı ve satıcı ya da vekilleri, tapu devir işlemlerinde hazır bulunarak işlem tamamlanır. Bu şekilde ev satışı resmi olarak sona ermiş olur.

Gayrimenkul satışı örnek verirsek ev, yazlık ve arsa satışı sonrasında tapu devir teslim işlemi için Tapu Müdürlüğünün resmi web sitesinde tapu randevu kaydı oluşturulması gerekmektedir.

GAYRİMENKUL SATIŞINDA TAPU DEVRİ NE KADAR SÜRER?

Tapu gününde tüm belgelerin ve tapu harcı gibi ödenmesi gereken tutarların tamamlanması durumunda tapu devretme işlemleri aynı gün son bulmaktadır.

Satış için tapuda hangi evraklar gerekir?

Hisseli tapunun riskleri nelerdir?

Hisseli tapu tek tapuya çevrilir mi?