Genel

Tapu harcı ödemesi nereye yatırılır?

Tapu, taşınmazların satışında kullanılan resmi bir belgedir. İlk defa tapu harcı yatıracak kişiler, “Tapu harcı ödemesi nereye yatırılır?” şeklinde soruya yanıt arıyor. İşte detaylar!jpg'/> Tapu harcının ödenmesine yönelik bazı yollar bulunmaktadır

TAPU HARCI ÖDEMESİ NEREYE YATIRILIR?

Tapu harcının ödenmesine yönelik bazı yollar bulunmaktadır. İşte o yollara dair detaylar…

TAPU HARCI NEDİR?

Tapu harcı, taşınmazların alım ve satım işlemleri yapılırken istenilen tapu hizmetleri bedeline verilen bir addır. Tapu harcı, taşınmazı alan kişinin devreden kişiye ödeyeceği bedel üzerinden hesaplanmaktadır ve malın bedelinin yüzde 2'si kadarlık bir kısmını oluşturur. Örnek verirsek, de, 200 bin TL değerinde bir evin satışı gerçekleştiği zaman bu satış bedeli üzerinden yüzde 2'lik miktara denk gelen toplam 4 bin TL, alıcı ve satıcı tarafından ödeme yapılıyor.

TAPU HARCINI KİM ÖDER?

Tapu harcının kim tarafından ödeneceği konusu merak edilip araştırılıyor. Tapu harcı hem satıcının hem de alıcının ödediği bir tutardır. Bu nedenle gayrimenkulü devralan da devreden de tapu harcı öder.

Buna ek olarak tapu işlemleri sırasında gerçekleşen satış bedelinden daha düşük bir bedel isteniyorsa ve bunun ortaya çıkması halinde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından cezai işlem uygulanıyor. Bu nedenle gayrimenkul alım satım işlemleri sırasında verilen tüm bilgilerin doğru olması gerçek satış bedellerinin ortaya konulması gerekir.

TAPU HARCI ÖDEME SÜRESİ NE KADAR?

Tapu işlemleri için ilk yapılması gereken randevu saatinden 15 dakika önce tapu dairesinde olmalısınız. Daha sonra da size iletilen bilgi mesajı üzerinden tapu harcı yatırılmalıdır. İlgili tapu dairesinde yoğunluğa bağlı olarak üzere tüm işlemler 1 gün içinde tamamlanıyor.

Tapu harcı ödeme süresi ne kadar?

Arsa satışında tapu harcı ne kadar?

Tapu harcı ödemesi nasıl yapılır?