27 / 04 / 2024

Tapu hibe harcı 2016!

Tapu hibe harcı 2016!

Bir taşınmazın tapusunun devir işlemleri bedel karşılığında yapılabildiği gibi bedelsiz olarak da yapılabiliyor. Tapu dairesinde yapılan hibe işlemi için belli oranlarda tapu harcı ödemesi yapılıyor. Peki, tapu hibe harcı 2016 ne kadar?



Tapu hibe harcı 2016!

Bir taşınmazın tapusunun devir işlemleri bedel karşılığında yapılabildiği gibi bedelsiz olarak da yapılabiliyor. Bir bedel karşılığında yapılan devir işlemleri "satış" olarak nitelendiriliyor. 


Ancak bedel almaksızın yapılan tapu devir işlemi ise "hibe" oluyor. Hibe; bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemi olarak tanımlanıyor. 


Tapu hibe işlemi yapılırken bağış yapan kimsenin diğer mirasçıların da saklı payının gözetmesi gerekiyor.


Tapu dairesinde yapılan hibe işlemi için belli oranlarda tapu harcı ödemesi yapılıyor. Peki, tapu hibe harcı 2016 ne kadar?


Tapu hibe harcı 2016

Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranındaki harç ödemesinin yapılması gerekiyor


Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir. 3. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınır. 



Tapu ipotek harcı 2016!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön