03 / 05 / 2024

İşyeri hibe harcı 2016!

İşyeri hibe harcı 2016!

Tapuda taşınmaz mal devri hibe işlemi ile de yapılabiliyor. Peki, bir işyerinizin olduğunu ve hibe etmek istediğini düşünelim. Bu durumda 2016 yılında yapılacak bu devir işlemi için ne kadar hibe harcı ödenir? İşyeri hibe harcı 2016 ne kadar?



İşyeri hibe harcı 2016!

Tapuda taşınmaz mal devir işlemleri bir bedel karşılığında yapılabildiği gibi bedelsiz olarak da yapılabiliyor. Bu şekilde gerçekleşen işlemlere hibe deniyor. Hibe işlemi için ödenmesi gereken masraflar satış işlemlerinden farklı oranlarda hesaplanıyor.


Hibe, bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemi oluyor. 


Peki, bir işyerinizin olduğunu ve hibe etmek istediğini düşünelim. Bu durumda 2016 yılında yapılacak bu devir işlemi için ne kadar hibe harcı ödenir? İşyeri hibe harcı 2016 ne kadar?


Tapu ve Kadastro Harçları Listesine göre; Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden (Binde 68,31)harç tahsil ediliyor.


Yukarıdaki esaslar neticesinde işyeri hibesi için de binde 68,31 oranında harç ödemesi yapılıyor. Örneğin hibe işlemi yapılacak işyerinin değerinin 500 bin TL olduğunu düşünelim. Bu durumda ödenmesi gereken harç bedeli; 34 bin 155 TL olarak hesaplanıyor.



Tapu ve kadastro işlemlerinden alınacak harçlar 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön