24 / 12 / 2024

Tapu için fazla masraf ödemeyin!

Tapu için fazla masraf ödemeyin!

Konut satışının 1 milyon 200 binlere ulaştığı 2015 yılında, inşaat firmaları hala küçük hesaplar peşinde. İnşaat firmaları tüketici aleyhine sözleşmeler imzalatarak kanunen kendilerinin ödemesi gereken tapu masraflarını da tüketicilerin üzerine yıkıyor.



Konut satışının 1 milyon 200 binlere ulaştığı 2015 yılında, inşaat firmaları hala küçük hesaplar peşinde. İnşaat firmaları tüketici aleyhine sözleşmeler imzalatarak kanunen kendilerinin ödemesi gereken tapu masraflarını da tüketicilerin üzerine yıkıyor. Büyük projeler yapan firmaların bu yolla milyonlarca lira haksız kazanç elde ettiklerini ifade eden Rehber Hukuk Bürosu Avukatı Ahmet Çetinkaya tüketicilerin haksız yere kendilerinden alınan bu paraları yasal faiziyle birlikte geri alabileceklerini söylüyor.


Son 10 yılda en hızlı büyüyen sektörlerden biri olan inşaat sektörü beraberinde getirdiği sorunları da kendisi gibi büyütmeye devam ediyor. Son yıllarda inşaat firmalarının tüketici aleyhine maddeler içeren sözleşmeler imzalatarak kendilerinin ödemesi gereken tapu masraflarını tüketici üzerine yıkması bu sorunlardan biri. Örneğin; bir projeden 500 bin lira değerinde ev aldınız ve tapunuz çıktığında evin mülkiyetini devralmak için firmaya başvurdunuz. Firma size tapuyu üzerinize almanız için kanunen belirlenmiş olan yüzde 4 oranındaki tapu harcını ödemeniz gerektiğini söylüyor ve sizden 500 bin liralık bir ev için 20 bin lira para alıyor. Eğer konu hakkında biraz bilgi sahibiyseniz aslında bunun yüzde 2’lik kısmını satıcıya diğer yüzde 2’lik kısmının da alıcıya ait olduğunu belirtiyorsunuz. Fakat firma size eğer bu parayı ödemezseniz tapu devrini yapmayacağını söylüyor. Siz de evinize kavuşmanın hayaliyle çaresizlik içinde bu parayı ödüyorsunuz.


Ankastrenin KDV’sini isteyebilirler

Bazı firmalar tapu harcının yanı sıra mutfaktaki ankastrenin KDV’si gibi ödediğiniz 500 bin liranın yanında komik kalacak nitelikteki (300-500 lira gibi) ücretleri de talep edebiliyor. Böylece sizden 10 bin 500 lira para haksız yere tahsil edilmiş oluyor.


İstanbul’daki büyük projelerde bu tür soruların sıkça yaşandığını söyleyen Rehber Hukuk Bürosu Avukatı Ahmet Çetinkaya bu şekilde proje bazında firmanın eline oldukça büyük rakamlar geçtiğini söylüyor ve ekliyor: “Örneğin 2 bin dairelik bir konutta tüketiciden alınan bu haksız kazanç 21 milyon lirayı buluyor.”


Peki bu konuda tüketici ne yapmalı?

Ahmet Çetinkaya birçok firmanın sözleşmesinde “Tapu işlemlerine ait vergi resim ve harçlar kanunen ait olduğu tarafça ödenir” yazmasına rağmen yine de tapu harcını tüketicilerden aldıklarını söylüyor. Bu konuda tüketicilerin haksız yere kendilerinden alınan bu paraları yasal faiziyle birlikte geri alabileceklerini belirten Avukat Ahmet Çetinkaya, konut teslimi esnasında ya da paranın ödenmesi anında haksız bir ödeme yaptığı düşünen ya da konutu eksik teslim alan tüketicilerin firma tarafından imzalattırılan belgelerin altına “tüm dava haklarım saklıdır” yazdırmalarının ve yaptıkları ödeme karşılığı firmadan belge almalarının hak kaybına uğramamaları açısından önemli olduğunun altını çiziyor.


Bu konuda yaşanan haksızlığın Türkiye çapında milyarı bulan boyutlara ulaştığını söyleyen Çetinkaya, vatandaşların bu konuda bilinçlenmesinin aslında bu tür sıkıntıların da önüne geçilmesi adına büyük bir adım olduğunu ve bilinçli tüketici karşısında firmaların da daha dikkatli olacağını tüketici aleyhine maddeler içeren sözleşmelerden uzak duracağını belirtiyor.


Rehber Hukuk Bürosu Avukatı

Ahmet Çetinkaya 




Haber Bizim Anadolu Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Konut satışının 1 milyon 200 binlere ulaştığı 2015 yılında, inşaat firmaları hala küçük hesaplar peşinde. inşaat firmaları tüketici aleyhine sözleşmeler imzalatarak kanunen kendilerinin ödemesi gereken tapu masraflarını da tüketicilerin üzerine yıkıyor.


Büyük projeler yapan firmaların bu yolla milyonlarca lira haksız kazanç elde ettiklerini ifade eden Rehber Hukuk Bürosu Avukat Ahmet Çetinkaya tüketicilerin haksız yere kendilerinden alınan bu paraları yasal faiziyle birlikte geri alabileceklerini söylüyor. 


Son 10 yılda en hızlı büyüyen sektörlerden bırı olan inşaat sektörü beraberinde getirdiği sorunları da kendisi gibi büyütmeye devam ediyor. Son yıllarda inşaat firmalarının tüketici aleyhine maddeler içeren sözleşmeler imzalatarak kendilerinin ödemesi gereken tapu masraflarını tüketici üzerine yıkması bu sorunlardan bırı Örneğin; bir projeden 500 bin lira değerinde ev aldınız ve tapunuz çıktığında evin mülkiyetim devralmak içiıı firmaya başvurdunuz. Firma size tapuyu üzerinize almanız için kanunen belirlenmiş olan yüzde 4 oranındaki tapu harcım ödemeniz gerektiğini söylüyor ve sizden 500 bin liralık bir ev için 20 bin lira para alıyor. Eğer konu hakkında biraz bilgi sahibiyseniz aslında bunun yüzde 2'lik kısmım satıcıya diğer yüzde 2'lik kısırımın da alıcıya ait olduğunu belirtiyorsunuz. Fakat firma size eğer bu parayı ödemezseniz tapu devrini yapmayacağını söylüyor. Siz de evinize kavuşmalını hayaliyle çaresizlik içinde bu parayı ödüyorsunuz. Bazı firmalar tapu harcının yanı sıra mutfaktaki ankastrenin KDV'si gibi ödediğiniz 500 bin liranın yanında komik kalacak nitelikteki (300-500 lira gibi) ücretleri de talep edebiliyor. Böylece sizden 10 bin 500 lira para haksız yere tahsil edilmiş oluyor. Ahmet Çetinkava birçok firmanın sözleşmesinde "Tapu işlemlerine ait vergi resim ve harçlar kanunen ait olduğu tarafça ödenir" yazmasına rağmen yine de tapu harcını tüketicilerden aldıklarını söylüyor Bu konuda tüketicilerin haksız yere kendilerinden alman bu paraları yasal faiziyle birlikte geri alabileceklerini belirten Avukat Ahmet Çetinkaya, konut teslimi esnasında ya da paranın ödenmesi anında haksız bir ödeme yaptığı düşünen ya da konutu eksik teslim alan tüketicilerin firma tarafından imzalattırılan belgelerin altına "tüm dava haklarını saklıdır" yazdırmalarının ve yaptıkları ödeme karşılığı firmadan belge almalarının hak kaybına uğramamaları açısından önemli olduğunun altını çiziyor.


Serpil YILDIRIM/Bizim Anadolu



Haber Diyarbakır Söz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye'de konut satışı 2015 yılında 1 milyon 200 binlere  ulaştı. Değeri milyonlarla ifade edilen konutlar inşa eden inşaat firmalarının hazırladıkları sözleşmelerle kanunen kendilerinin ödemesi gereken tapu masraflarını tüketicilere yıktığı ileri sürüldü. Büyük projeler yapan firmaların bu yolla milyonlarca lira haksız kazanç elde ettiklerini savunan Avukat Ahmet Çetinkaya, tüketicilerin haksız yere kendilerinden alınan bu paraları yasal faiziyle birlikte geri alabileceklerini söyledi.

 

SÖZLEŞMEYİ İMZALARKEN 

Son 10 yılda en hızlı büyüyen sektörlerden olan inşaatta tapu masrafı sıkıntısı yaşanıyor. Avukat Ahmet Çetinkaya, firmaların tüketici aleyhine maddeler içeren sözleşmeler imzalatarak kendilerinin ödemesi gereken tapu masraflarını tüketici üzerine yıktığını belirtti. Avukat Çetinkaya, Örneğin: bir projeden 500 bin lira değerinde ev aldınız ve tapunuz çıktığında evin mülkiyetini devralmak için firmaya başvurdunuz. Firma size tapuyu üzerinize almanız için kanunen belirlenmiş olan yüzde 4 oranındaki tapu harcını ödemeniz gerektiğini söylüyor ve sizden 500 bin liralık bir ev için 20 bin lira para alıyor.

 

BİLGİ SAHİBİ DEĞİLSENİZ 

Eğer konu hakkında biraz bilgi sahibiyseniz aslında bunun yüzde 2 lik kısmını satıcıya diğer yüzde 2 lik kısmının da alıcıya ait olduğunu belirtiyorsunuz. Fakat firma size eğer bu parayı ödemezseniz tapu devrini yapmayacağını söylüyor. Siz de evinize kavuşmanın hayaliyle çaresizlik içinde bu parayı ödüyorsunuz. Ankastrenin KDVsini isteyebilirler. Bazı firmalar tapu harcının yanı sıra mutfaktaki ankastrenin KDVsi gibi ödediğiniz 500 bin liranın yanında komik kalacak nitelikteki (300-500 lira gibi) ücretleri de talep edebiliyor. Böylece sizden 10 bin 500 lira para haksız yere tahsil edilmiş oluyor, diye konuştu. 


Diyarbakır Söz



Haber Yeni Mesaj Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Konut satışının 1 milyon 200 binlere ulaştığı 2015 yılında, inşaat firmaları hala küçük hesaplar peşinde. İnşaat firmaları tüketici aleyhine sözleşmeler imzalatarak kanunen kendilerinin ödemesi gereken tapu masraflarını da tüketicilerin üzerine yıkıyor.


Son 10 yılda en hızlı büyüyen sektörlerden biri olan inşaat sektörü, beraberinde getirdiği sorunları da kendisi gibi büyütüyor. Son yıllarda inşaat firmalarının, konut alıcılarına tüketici aleyhine maddeler içeren sözleşmeler imzalatarak kendilerinin ödemesi gereken tapu masraflarını tüketici üzerine yıkması da bu sorunlardan biri. Örneğin, bir projeden 500 bin lira değerinde ev aldınız ve tapunuz çıktığında evin mülkiyetini devralmak için firmaya başvurdunuz. Firma size tapuyu üzerinize almanız için kanunen belirlenmiş olan yüzde 4 oranındaki tapu harcını ödemeniz gerektiğini söylüyor ve sizden 500 bin liralık bir ev için 20 bin lira para alıyor. Eğer konu hakkında biraz bilgi sahibiyseniz aslında bunun yüzde 2'lik kısmını satıcıya, diğer yüzde 2'lik kısmının da alıcıya ait olduğunu belirtiyorsunuz. Fakat firma size eğer bu parayı ödemezseniz tapu devrini yapmayacağını söylüyor. Siz de evinize kavuşmanın hayaliyle çaresizlik içinde bu parayı ödüyorsunuz. 


Ankastrenin KDV'sini isteyebilirler 

Bazı firmalar tapu harcının yanı sıra mutfaktaki ankastrenin KDV'si gibi ödediğiniz 500 bin liranın yanında komik kalacak nitelikteki (300-500 lira gibi) ücretleri de talep edebiliyor. Böylece sizden 10 bin 500 lira para haksız yere tahsil edilmiş oluyor. İstanbul'daki büyük projelerde bu tür soruların sıkça yaşandığını söyleyen hukukçular, bu şekilde proje bazında firmanın eline oldukça büyük rakamlar geçtiğini dile getiriyor. 


Konut alıcısı ne yapmalı? 

Hukukçular, birçok firmanın sözleşmesinde 'tapu işlemlerine ait vergi resim ve harçlar kanunen ait olduğu tarafça ödenir' yazmasına rağmen yine de tapu harcını tüketicilerden aldıklarını söylüyor ve bu konuda tüketicilerin haksız yere kendilerinden alman bu paraları yasal faiziyle birlikte geri alabileceklerini belirtiyor. Hukukçular ayrıca, konut teslimi esnasında ya da paranın ödenmesi anında haksız bir ödeme yaptığını düşünen ya da konutu eksik teslim alan tüketicilerin firma tarafından imzalattırılan belgelerin altına 'tüm dava haklarım saklıdır' yazdırmalarının ve yaptıkları ödeme karşılığı firmadan belge almalarının hak kaybına uğramamaları açısından önemli olduğunun altını çiziyor. 



Yeni Mesaj 


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


TÜRKİYE'de konut satışı 2015 yılında 1 milyon 200 binlere ulaşırken, inşaat firmalarının hazırladıkları sözleşmelerle kanunen kendilerinin ödemesi gereken tapu masraflarım tüketicilere yıktığı ileri sürüldü. 


Büyük projeler yapan firmaların bu yolla milyonlarca lira haksız kazanç elde ettiklerini savunan Avukat Ahmet Çetinkaya, tüketicilerin haksız yere kendilerinden alınan bu paraları yasal faiziyle birlikte geri alabileceklerini söyledi. 


Son 10 yılda en hızlı büyüyen sektörlerden olan inşaatta tapu masrafı sıkıntısı yaşanıyor. Avukat Çetinkaya, firmaların tüketici aleyhine maddeler içeren sözleşmeler imzalatarak kendilerinin ödemesi gereken tapu masraflarım tüketici üzerine yıktığım belirtti. Avukat Çetinkaya, "Örneğin; bir projeden 500 bin lira değerinde ev aldınız ve tapunuz çıktığında evin mülkiyetini devralmak için firmaya başvurdunuz. Firma size tapuyu üzerinize almanız için kanunen belirlenmiş olan yüzde 4. oranındaki tapu harcım ödemeniz gerektiğini söylüyor ve sizden 500 bin liralık bir ev için 20 bin lira para alıyor. Eğer konu hakkında biraz bilgi sahibiyseniz aslında bunun yüzde 2'lik kısmım satıcıya diğer yüzde 2'lik kısmının da alıcıya ait olduğunu belirtiyorsunuz" dedi. Çetinkaya, inşaat firmalarının sık sık masrafı alıcının ödemediği durumda tapu devrine yanaşmadığım dile getirdi. 


Çetinkaya, "Siz de evinize kavuşmanın hayaliyle çaresizlik içinde bu parayı ödüyorsunuz. Ankastrenin KDVsini isteyebilirler. Bazı firmalar tapu harcının yanı sıra mutfaktaki ankastrenin KDV'si gibi ödediğiniz 500 bin liranın yanında komik kalacak nitelikteki (300-500 lira gibi) ücretleri de talep edebiliyor. Böylece sizden 10 bin 500 lira para haksız yere tahsil edilmiş oluyor" diye konuştu. Çetinkaya, sözleşme imzalarken tereddüt yaşayanların imza atarken "dava hakkım saklıdır' yazarak imza atmaları tavsiyesinde bulundu. 


Sözcü




Haber Günboyu Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Son yılların en hızlı büyüyen sektörü inşaatta tapu masrafı sıkıntısı yaşanıyor. Avukat Çetinkaya, firmaların tüketici aleyhine maddeler içeren sözleşmeler imzalatarak kendilerinin ödemesi gereken tapu masraflarını tüketiciye yıktığını belirtti. 


Türkiye'de konul satışı 2015 yılında 1 milyon 200 binlere ulaştı. Değeri milyonlarla ifade edilen konutlar inşa eden inşaat firmalarının hazırladıkları sözleşmelerle kanunen kendilerinin ödemesi gereken tapu masraflarını tüketicilere yıktığı ileri sürüldü. Büyük projeler yapan firmaların bu yolla milyonlarca lira haksız kazanç elde ettiklerini savunan Avukat Ahmet Çetinkaya, tüketicilerin haksız yere kendilerinden alınan bu paraları yasal faiziyle birlikte alabileceklerini söyledi. 


YÜZDE 4 TAPU HARCI 

Son 10 yılda en hızlı büyüyen sektörlerden olan inşaatta tapu masrafı sıkıntısı yaşanıyor. Avukat Ahmet Çetinkaya, firmaların tüketici aleyhine maddeler içeren sözleşmeler imzalatarak kendilerinin ödemesi gereken tapu masraflarını tüketici üzerine yıktığını belirtti. Avukat Çetinkaya, "Örneğin; bir projeden 500 bin lira değerinde ev aldınız ve tapunuz çıktığında evin mülkiyetini devralmak için firmaya başvurdunuz. Firma size tapuyu üzerinize almanız için kanunen belirlenmiş olan yüzde 4 oranındaki tapu harcını ödemeniz gerektiğini söylüyor ve sizden 500 bin liralık bir ev için 20 bin lira para alıyor. 


FİRMANIN DAYATMASI 

Eğer konu hakkında biraz bilgi sahibiyseniz aslında bunun yüzde 2'lik kısmını satıcıya diğer yüzde 2"lik kısmının da alıcıya ait olduğunu belirtiyorsunuz. Fakat firma size eğer bu parayı ödemezseniz tapu devrini yapmayacağını söylüyor. Siz de evinize kavuşmanın hayaliyle çaresizlik içinde bu parayı ödüyorsunuz. Ankastrenin KDV'sini isteyebilirler. Bazı firmalar tapu harcının yanı sıra mutfaktaki ankastrenin KDV'si gibi ödediğiniz 500 bin liranın yanında komik kalacak nitelikteki (300-5(X) lira gibi) ücretleri de talep edebiliyor. Böylece sizden 10 bin 5(X) lira para haksız yere tahsil edilmiş oluyor." diye konuştu. İstanbul'daki büyük projelerde bu tür soruların sıkça yaşandığını dile getiren Çetinkaya, bu şekilde proje bazında firmanın eline oldukça büyük rakamlar geçtiğini vurgulayarak, "Örneğin 2 bin dairelik bir konutta tüketiciden alınan bu haksız kazanç 21 milyon lirayı buluyor" ifadesini kullandı. 


TESLİM ESASLARI 

Ahmet Çetinkaya, birçok firmanın sözleşmesinde 'tapu işlemlerine ait vergi resim ve harçlar kanunen ait olduğu tarafça ödenir yazmasına rağmen yine de tapu harcını tüketicilerden aldıklarını söyledi. Bu konuda tüketicilerin haksız yere kendilerinden alınan bu paraları yasal faiziyle birlikte geri alabileceklerini belirten Çetinkaya, konut teslimi esnasında ya da paranın ödenmesi anında haksız bir ödeme yaptığı düşünen ya da konutu eksik teslim alan tüketicilerin firma tarafından imzalattırılan belgelerin altına 'tüm dava hakların saklıdır'yazdırmalarının ve yaptıkları ödeme karşılığı firmadan belge almalarının hak kaybına uğramamaları açısından önemli olduğunun altını çizdi. 


HAKSIZ KAZANÇ 

Bu konuda yaşanan haksızlığın Türkiye çapında milyarı bulan boyutlara ulaştığını söyleyen Çetinkaya, vatandaşların bu konuda bilinçlenmesinin aslında bu tür sıkıntıların da önüne geçilmesi adına büyük bir adım olduğunu, bilinçli tüketici karşısında firmaların da daha dikkatli olacağını, tüketici aleyhine maddeler içeren sözleşmelerden uzak duracağını belirtti. 



Günboyu 




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye'de konut satışı geçen yıl 1 milyon 200 binlere ulaştı. Ev sahibi olabilmek için 100 binlerce lirayı gözden çıkaran tüketici bunun yanında bir de farkında olmadan kendisine ait olmayan ödemelerle karşı karşıya kalıyor. Tapu masrafları bunlardan biri... Tüketici aleyhine maddeler içeren sözleşmeler imzalatan inşaat firmaları kendilerinin ödemesi gereken tapu masraflarını tüketici üzerine yıkıyor. 


Yüzde 4 değil yüzde 2 

Bir projeden 500 bin lira değerinde ev alan tüketici, tapu çıktığında evin mülkiyetini devralmak için firmaya başvurduğunda firma Tapuyu üzerinize almanız için kanunen belirlenmiş olan yüzde 4 oranındaki tapu haremi ödemeniz gerekiyor' diyor. 

Yani tüketici 500 bin liralık ev için 20 bin lira tapu masrafı ödüyor. İşin aslı bunun yüzde 2'lik kısmının satıcıya, diğer yüzde 2'lik kısmının alıcıya ait olması. 


FAİZİYLE GERİ ALINABİLİR 

Rehber Hukuk Bürosu Avukatı Ahmet Çetinkaya, sözleşmede 'Tapu işlemlerine ait vergi, resim ve harçlar kanunen ait olduğu tarafça ödenir' yazmasına rağmen tapu harcının tüketiciden alındığını vurguladı. Çetinkaya, "Tüketici haksız yere kendisinden alınan parayı yasal faiziyle geri alabilir. Bunun için, belgelerin altına 'Tüm dava haklarım saklıdır' yazdırmaları ve ödeme karşılığı firmadan belge almaları gerekiyor" dedi. 



Posta 




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Aralarında büyük projeler hayata geçiren firmaların yer aldığı kimi inşaat şirketleri, "tapu oyunu'yla milyonlarca lira haksız kazanç elde ediyor. İnşaat firmaları tüketici aleyhine sözleşmeler imzalatarak kanunen kendilerinin ödemesi gereken tapu masraflarını da tüketicilerin üzerine yıkıyor. 

Mevzuatta, konut fıyatının yüzde 4'ü tutarındaki tapu harcının yüzde 2'şer olmak üzere alıcı ve satıcı tarafından ödeneceği belirtilmesine rağmen, şirketler tapu masrafının tamamını alıcıya ödetiyor. 

Örneğin; bir projeden 500 bin lira değerinde ev aldınız ve tapunuz çıktığında evin mülkiyetini devralmak için firmaya başvurdunuz. Firma size tapuyu üzerinize almanız için kanunen belirlenmiş olan yüzde 4 oranındaki tapu haremi ödemeniz gerektiğini söylüyor ve sizden 500 bin liralık bir ev için 20 bin lira para alıyor. Eğer konu hakkında biraz bilgi sahibiyseniz aslında bunun yüzde 2'lik kısmını satıcıya diğer yüzde 2'lik kısmının da alıcıya ait olduğunu belirtiyorsunuz. Fakat firma size eğer bu parayı ödemezseniz tapu devrini yapmayacağını söylüyor. Siz de evinize kavuşmanın hayaliyle çaresizlik içinde bu parayı ödüyorsunuz. 


Paranızı faiziyle geri alabilirsiniz 

Rehber Hukuk Bürosu Avukatı Ahmet Çetinkaya, "Daire fiyatı 500 bin TL olan 2 bin konutluk projede şirketin haksız kazancı 20 milyon TL'yi buluyor" dedi. Ahmet Çetinkaya tüketicilerin alınan haksız tapu bedelini yasal faiziyle birlikte geri alabileceklerini belirterek, "Tüketiciler firma tarafından imzalattırılan belgelerin altına 'tüm dava haklarım saklıdır' yazdırmak ve yaptıkları ödeme karşılığı belge almalı. Hak kaybına uğradıklarını düşündüklerinde bir hukuk uzmanına danışmaklar" dedi. 



Posta 




Haber Güneş Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Tüketici aleyhine sözleşme imzalatan bazı inşaat şirketleri, kendilerinin ödemesi gereken tapu masraflarım da tüketicilerin üzerine yıkarak haksız kazanç sağlıyor. 


Hızla büyüyen sektörlerin başında gelen inşaat ve emlak sektörü, bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Tüketicinin nasılsa haberi yoktur düşüncesi ile hazırlanan sözleşmeler sonucu birçok kişi haksız paralar ödüyor. Örneğin; bir projeden 500 bin lira değerinde ev aldınız ve tapunuz çıktığında evin mülkiyetini devralmak için firmaya başvurdunuz. Firma size tapuyu devretmek için kanunen belirlenmiş olan yüzde 4 oranındaki tapu harcını ödemeniz gerektiğini söylüyor ve sizden 500 bin liralık bir ev için 20 bin lira para talep ediyor. Hukuken yüzde 2'lik kısmı satıcıya diğer yüzde 2'lik kısmı ise alıcıya aittir. Ayrıca şirket parayı ödemezseniz evin mülkiyetini size veremeyeceği konusunda tehdit edebiliyor. 


DAVA HAKKINIZI SAKLI TUTUN 

Tapu işlemlerine ait vergi resim ve harçlar kanunen ait olduğu tarafça ödenir" yazmasına rağmen yine de tapu harcını tüketicilerden alındığını söyleyen Avukat Ahmet Çetinkaya, tüketicilerin haksız yere kendilerinden alman bu paraları yasal faiziyle birlikte geri alabileceklerini söylüyor. Konut teslimi esnasında ya da paranın ödenmesi anında haksız bir ödeme yaptığını düşünen ya da konutu eksik teslim alan tüketicilerin firmanın imzalattığı belgelerin altına "tüm dava haklarım saklıdır" yazmalarının ve yaptıkları ödeme karşılığında bir belge almalarının, hak kaybına uğramamaları açısından önemli olduğunun altını çiziyor.



Güneş


Geri Dön