Tapu iptal davası hangi durumlarda açılamaz?
Tapu iptali davası kanunsuz bir şekilde düzenlenen tapu kaydının yeniden hukuka uygun hale getirilmesi için açılan bir davadır. Peki, Tapu iptal davası hangi durumlarda açılamaz? İşte konu hakkında tüm detaylar... Bu gibi durumlarda dava açılacak kişi, mülkiyet hakkının sahibi oluyor
Tapu iptali davası, tapu kaydının haksız bir şekilde alınması durumunda açılabiliyor. Bu gibi durumlarda dava açılacak kişi, mülkiyet hakkının sahibi oluyor. Kayıt malikinin ölmesi, dava açılmasına engel olmuyor. Kayıt maliki ölmüş ise, tapu davası mirasçılarına karşı açılabiliyor.
Gayrimenkulün üçüncü kişilere devredilmesi gibi durumlarda devreden kişiye dava açılması ve tapu kaydının yapıldığı üçüncü kişiye ayrı bir dava açılması gerekiyor. Tapu iptal ve tescil davası özünde bir ayni hakka dayanıyor. Bu sebeple de davanın açılması için belirli bir süre bulunmuyor. Ayni bir hakka yani mülkiyet hakkına dayandığından süre kısıtlaması olmadan her zaman açılabiliyor.
Mülkiye haklarının korunması adına açılabilecek tapu davaları için zamanaşımı söz konusu olmuyor. Tapu davası, belirli bir süre içerisinde açılması gerekiyor. Davanın zamanaşımına uğraması durumunda tarafların dava açma hakkı ortadan kalkıyor. Zamanaşımına uğrayan davalar için zamanaşımı itirazında bulunulması da mümkün oluyor.
Tapu iptali davasının açılması için genel süre 10 yıl olarak karşımıza çıkıyor. Belirli hallerde bu süre daha uzun olabiliyor. Kadastrodan kaynaklı tapu iptal davalarının süresi 10 yıl olarak belirtiliyor. Peki, hangi durumlarda iptal davası açılamaz?
Tapu iptal davası hangi durumlarda açılamaz?
Bazı tescil işlemleri, ilk bakışta usulsüz gibi görünse hukuka uygun olabiliyor. Özellikle bir mülkiyetin tapu tescilinde öncelik sahibi birilerinin bulunması, tescil konusunda birçok anlaşmazlığa neden olabiliyor.
Tescil işleminden sonraki 10 sene boyunca, elindeki taşınmazın tapusunu herhangi bir özel veya tüzel kişiye devretmeden kesintisiz bir şekilde elinde tutar ise kişi aleyhinde; tescil işleminde usulsüzlük tespit edilse dahi iptal davası açılamıyor. Burada aranan şart, tapu aleyhinde daha önce herhangi bir iptal davasının açılmamış olması oluyor.
Tapu kütüğüne kaydedilmemiş, diğer bir ifadeyle tapu tescil işlemi yapılmamış gayrimenkullerde, eğer mülk devlet hazinesine ait ise ve taşınmazı kullanan birey ise en az 20 yıl boyunca kullanıyorsa taşınmaza ücreti karşılığında öncelikli olarak sahip olabiliyor. Bu şekilde yapılan bir tescil işlemi aleyhine iptal davası açılamıyor.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta taşınmazın devlet hazinesine mi yoksa üçüncü bir şahsa mı ait olduğu oluyor. Özel kişilere ait mülklerin başka birisi tarafından izinsiz kullanımı işgal olarak nitelendiriliyor ve üzerinden kaç yıl geçerse geçsin tapu iptal davası açılabiliyor.
Tapu iptal ve tescil davasında görevli mahkeme, Asliye Hukuk Mahkemeleri olarak karşımıza çıkıyor.
Tapu iptal ve tescil davası nedir, nasıl açılır?
Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası nedir, nasıl açılır?
Kiracının ihtiyaç sebebiyle tahliyesi nasıl olur?
Kira uyarlama davası nedir, ne zaman açılabilir?
Kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır, şartları nelerdir?
Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli evraklar 2022 nelerdir?
Kira sözleşmesi hangi durumlarda fesh edilir?
Yapı kullanma izin belgesi nasıl sorgulanır?
Tahliye taahhütnamesi nasıl hazırlanır?
Tahliye taahhütnamesi ile kiracının tahliyesi nasıl olur?
Hisseli gayrimenkul satışı nasıl olur?
Müşterek tapu nedir? Müşterek tapu nasıl satılır?
Tapuda tevhit işlemi nedir? Tapuda tevhit nasıl yapılır?
Tapu ifraz işlemi nedir? Tapuda ifraz nasıl olur?