Emlak Terimleri

Tapu iptal davası zamanaşımı ne kadar?

Tapu iptal davasında zamanaşımı süresi, davanın niteliğine göre değişebiliyor. Peki, tapu iptal davası zamanaşımı ne kadar? İşte tapu iptal davası zamanaşımı süresi ile ilgili merak edilenler...Tapu iptal ve tescil davaları tapuya kayıtlı malik adına açılıyor

Tapu iptal davası, çeşitli nedenlerden dolayı açılabiliyor. Tapu iptal ve tescil davaları tapuya kayıtlı malik adına açılıyor. Bir tapu kaydı muvazaalı ise, o kaydın iptalinde kendisinin bir menfaati olan herkes tapu iptal davası açma hakkına sahip oluyor.

Muvazaa, gerçek ismi ve niteliği saklanarak, başka bir isim altında üçüncü kişileri aldatmak için göstermelik olarak yapılan işleme deniyor.

Tapu iptali için bir dilekçe ile Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurulabiliyor. Davacılar, tapu iptal davasında hak düşürücü süre olup olmadığını varsa bu sürenin kaç yıl olduğunu merak ediyor. Peki, tapu iptal davası zamanaşımı ne kadar? Tapu iptal davası zamanaşımı süresi nedir?

TAPU İPTAL DAVASI ZAMANAŞIMI NE KADAR?

Tapu iptal davasının zamanaşımı süresi dayandığı hukuki sebebe ve kanuna göre değişkenlik gösteriyor. Kadastrodan kaynaklı tapu iptal ve tescil davalarında Kadastro Kanunu'nda yer alan “hak düşürücü süre” nedeniyle 10 yıl içinde açılması gerekiyor.

Ancak tapu iptal davasında zamanaşımı bulunmuyor. Mirasçılar arasında muris muvazaasına (mirasçıdan mal kaçırma amacına dayanan hibe, satış, ölünceye kadar bakım vaadi sözleşmesi vs) dayanan tapu iptal davası hak düşürücü süre veya zamanaşımına tabi olmuyor. Ancak iptalin gerçekleşmesi için muvazaanın varlığının ispat edilmesi gerekiyor.

Muvazaa nedeniyle tapu iptali dava karar örneği aşağıda yer alıyor:

MUVAZAA NEDENİYLE TAPU İPTALİ DAVA KARARI

T.C.
YARGITAY
HUKUK GENEL KURULU

• TAPU İPTALİ ( Taşınmazın İntikalini Sağlayan İşlemin Muvazaalı Olması )
• ZAMANAŞIMININ SÖZKONUSU OLMAMASI ( Muvazaaya Dayanılmış Olması )
• MUVAZAALI İŞLEM ( Hiçbir Hüküm Doğurmaması )
• HAKİMİN MUVAZAALI İŞLEMİ RE'SEN GÖZÖNÜNDE TUTMASI ( İşlemin Hiçbir Hüküm Doğurmaması Nedeniyle )
• MUVAZAA NEDENİNİN ORTADAN KALKMASI VEYA BİR ZAMANIN GEÇMESİ ( Görünüşteki İşlemin Geçerli Hale Gelmemesi )

818/m.18
1086/m.240,293

Kirasını düzgün ödeyen kiracı nasıl çıkarılır?

Tapu devir masrafları kime aittir?

Tapu sorgulama şifresiz nasıl yapılır?