28 / 04 / 2024

Tapu işlemleri döner sermaye!

Tapu işlemleri döner sermaye!

Tapu müdürlüklerinde gayrimenkul alım satım işlemlerinin tamamlanabilmesi için, tapu harcının ve döner sermaye bedelinin ödenmesi gerekiyor? Peki söz konusu tapu işlemleri döner sermaye bedeli nedir?



Tapu işlemleri döner sermaye!

Tapu dairelerinde gerçekleşen gayrimenkul alım satım işlemleri kapsamında verilen hizmet karşılığında, belli bir bedelin ödenmesi gerekiyor. Ödenmesi gereken bedeller, tapu işlemleri harcı, tapu işlemleri döner sermaye ve diğer vergiler olarak sıralanıyor:


Tapu işlemleri harcı

Tapu harcı ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere, satış için beyan edilen değer üzerinden satıcı ve alıcı için ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.


Bu oran, her yıl yeniden düzenlenen mevzuat ile birlikte değişkenlik gösteriyor. Tapu işlemleri harcı nın yanı sıra ödenmesi gereken bedeller arasında tapu döner sermaye ve vergi kesintileri de yer alıyor. 


Tapu işlemleri döner sermaye

Döner Sermaye İşletmesince her yıl belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.


Tapu işlemleri diğer vergiler

Var olması halinde taşınmaz malın veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor.


Tapu işlemleri için gerekli olan belgeler

Tapu işlemleri için gerekli olan belgeler satıcının yanında bulundurması gereken ve alıcının yanında bulundurması gereken belgeler olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkıyor.


- Satıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 1 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi, temiz belgesi.


- Alıcının yanında bulundurması gereken belgeler; 6 aydan önce çekilmiş 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ile fotokopisi.


- Ayrıca belediye rayiç belgesi ve tapunun aslı veya fotokopisi, ödemede kredi kullanılmış ise, ipotek evraklarının da hazır olması gerekli.



Tapu işlemleri rehberi kitapçığı!
Tapu işlemleri fiyatları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön