02 / 05 / 2024

Tapu işlemleri fiyatları!

Tapu işlemleri fiyatları!

Tapu dairelerinde yapılan tapu devir işlemlerinin tamamlanabilmesi için yapılan gayrimenkul satış rakamı üzerinden hesaplanan tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Peki, tapu harcı nasıl hesaplanıyor? İşte tapu işlemleri fiyatları...



Tapu işlemleri fiyatları!

Tapu alım satım işleri, tapu müdürlüklerinde yapılıyor. İşlemin tamamlanabilmesi için müdürlük tarafından belirlenen bankaya, tapu harcının yatırılması gerekiyor. Peki söz konusu tapu işlemleri fiyatları nasıl hesaplanıyor, neye göre belirleniyor?


Tapu işlemi fiyatı, her yıl mevzuatta belirlenen tapu harç oranları ile hesaplanıyor. 2013 yılı mevzuatına göre tapu harç oranları binde 20 olarak belirlendi. Bu oran üzerinden hesaplanan tapu işlem fiyatı, hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı talep ediliyor.


Tapu harcı oranı, yapılan satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. Örneğin, 400 bin TL'lik gayrimenkul için 8 bin TL tapu harcı yatırılması gerekirken; 100 bin TL'lik gayrimenkul için ise 2 bin TL tapu harcı ödeniyor.


Tapu harcı ödeme süresi

Tapu işlemlerinin yapılabilmesi için tapu harcının müdürlük tarafından gönderilen mesajda belirtilen randevu saatinden önce ödenmesi gerekiyor. Tapu harç dekontu ile birlikte tapu müdürlüğüne gidildiğinde işlemler yapılıyor.


Tapu harcı pişmanlık dilekçesi

Yapılan gayrimenkul satışında tapu harcının eksik ödenmesi halinde, cezalı duruma düşmemek için, vergi dairelerine gidip harcınızı eksik yatırdığınızı, ödenmeyen kısmı da ödemek istediğinizi söz konusu tapu harcı pişmanlık dilekçesi ile bildirebiliyorsunuz.



Tapu işlemleri kaç gün sürer?
Tapu işlemleri rehberi kitapçığı!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön