26 / 11 / 2024

Tapu işlemleri için yetki belgesi!

Tapu işlemleri için yetki belgesi!

Tapu işlemleri için yetki belgesi daha çok ticaret işlemleri için kullanılmaktadır. Bu nedenle 2644 sayılı Tapu Kanunu'nun 2. maddesinde ticari yetki belgesi konusu açıkça ifade edilmiştir...





Tapu işlemleri için yetki belgesi!


Tapu işlemleri için yetki belgesi verilmesi aşağıda belirtilen Tapu Sicil Tüzüğü'nün maddeleri ile açıklanmıştır:


Bilindiği üzere; 2644 sayılı Tapu Kanunun 2. maddesi “Hükmi şahısların tapu işlerinde merkez veya şubelerinin bulundukları yerin en büyük mülkiye amirinden nizamnamelerine göre gayrimenkul tasarrufuna izinli olduklarına ve tescil işini yapacak mümessilin salahiyetine dair alınacak belgenin verilmesi mecburidir. Ticaret Şirketleri bu belgeyi ticaret sicil memurundan alırlar.” hükmündedir.

 

Tapu işlemleri için yetki belgesi!


Yine 08.02.1957 tarih ve 9530 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Ticaret Sicil Tüzüğünün 104. maddesinde “Bir unvanın ve işletmenin tescili halinde ilgiliye bir sicil tasdiknamesi verilir ve bu tasdiknameye şu cihetler yazılır.

 

a) Ticaret unvanı;

b) Merkezin adresi (Şubelerin tescilinde şubenin adresiyle beraber merkezin adresi de yazılır.)

c) İşletmenin uğraştığı işler,

ç) İşletme sahibinin hüviyeti (hükmi şahıslarda hükmi şahsın mahiyeti).

d) Belge düzenlendiği sırada işletmeyi temsile yetkili olanlar.

e) Sicil memurluğunun adı, vesikanın verildiği tarih, memurun sicil numarası ve imzası ve memurluk mühürü.

 

Bu vesika verildiği tarihten itibaren bir yıl için muteber olup yılsonunda sicil memuruna getirilir, memur kayıtlarda yapılmış değişikliklerin vesikaya aksettirilmesi lazım geldiği takdirde bu değişiklikleri yapar ve (Görülmüştür, değişikliklerle muteberdir) sözlerini yazarak yeniden imza ve tarih atarak mühürler. Herhangi bir değişiklik gerekmediği takdirde (Görülmüştür, değişiklik yoktur) sözlerini yazar ve imza ve tarih atarak mühürler.

 

İlgilinin eski tasdiknameyi herhangi bir sebeple getirememesi halinde yeniden tasdikname verilir.

 

Memur tarafından görülmüş olan tasdikname yine bir yıl için muteberdir. Vesika üzeride yer mevcut oldukça ikinci fıkradaki muameleler tekrarlanır (T.Ticaret K. 69). İlgililerin veya diğer kimselerin yukarıdaki kayıtlardan başka kayıtların bulunduğunu veya bulunmadığını göstermek üzere tasdikname istemeleri halinde isteğe ve kanun ve tüzük hükümlerine göre doldurularak tasdiknameler verilir (T. Ticaret K. 37 fıkra 2) ve bu tasdiknamelerde tasdiknameye yazılacak cihetler hakkında ileri sürülen isteğin muhtevası ve tasdikname metninin ancak istekte anılan cihetler hakkında muteber olduğu açıkça yazılır.” denilmektedir.



Vekaletle tapu alınır mı?
Tapu devir işlemleri nasıl yapılır?
Vekaletle tapu işlemleri!


Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön