Tapu işlemlerinin tapu dairesine gidilmeden yapılması hedefleniyor!
Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Kesimoğlu "Hedefimiz, e-devlet entegrasyonu sağlanırsa 3-5 sene içinde pek çok tapu işlemini, vatandaşın da elektronik imza kullanımının yaygınlaşmasıyla elektronik ortamlarda yapabilmek" dedi.
Tapu ve Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Kesimoğlu, "Hedefimiz, e-devlet entegrasyonu sağlanırsa 3-5 sene içinde pek çok tapu işlemini, vatandaşın da elektronik imza kullanımının yaygınlaşmasıyla elektronik ortamlarda yapabilmek" dedi.
Kesimoğlu, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığının bir otelde düzenlediği "Güncel Mevzuat Eğitimi" programındaki konuşmasında, kurumlarının çok sıkıntılı günlerden geçerek bugünlere geldiğini, son 8-10 yılda önemli aşamalar kaydettiklerini söyledi.
Tapu ve Kadastro Dairesinin yoğun bir iş yükü bulunduğunu, personelin de bu iş yükü altında ezildiğini vurgulayan Kesimoğlu, gayrimenkul ve inşaat sektöründeki hareketliliğin doğrudan tapuya yansıdığını anlattı.
"Bu da yılda 7 milyon işlem yapmamıza, yaklaşık 20 milyonun üzerinde vatandaşın tapu dairelerine gelmesine sebep oluyor" diyen Kesimoğlu, "Personel desteği sağlama, bu yükü azaltma imkanımız yok. Biz 'teknolojiyi daha çok kullanarak bu yükü nasıl azaltabiliriz' diye uğraşıyoruz. İş yükümüz çok ciddi artmasına rağmen personel sayımız yıllar boyunca baktığımızda sabit kalıyor. Mevcut personelimizi korumakta bile zorlanıyoruz" ifadelerini kullandı.
- Elektronik işlemler
Kurumlarında elektronik işlemin temellerinin atıldığını vurgulayan Kesimoğlu, şöyle devam etti:
"Tüm sistemimiz elektronik ortamda fakat bunu paydaşların ortak kullanımına açarak vatandaşlarımız tapu dairelerine gelmeden işlemler yapılsın diye uğraşıyoruz. Bu elektronik terkinleme başladı, Türkiye'de yaygınlaştırılacak. Örneğin vatandaşlarımızın tapu dairelerine gelmeden direkt bankada terkin işlemlerini yaptırıp daireye gelmeden evinde sonucu kendilerine mesaj olarak bildirilebilecek noktaya geldik. İpotek işlemlerinin vatandaşlarımız tapu dairelerine gelmeden direkt bankayla muhatap olup, bankanın elektronik ortamda yolladığı e imzalı belgeyle sonuçlandırılabilecek bu noktaya gelmeye çalışıyoruz."
Kesimoğlu, "Hedefimiz, e-devlet entegrasyonu sağlanırsa 3-5 sene içinde pek çok tapu işlemini, vatandaşın da elektronik imza kullanımının yaygınlaşmasıyla elektronik ortamlarda yapabilmek. Buna göre bir planlama içindeyiz" diye konuştu.
Samsun Valisi İbrahim Şahin de hizmet içi eğitimin önemine değinerek, "Son 10 yılda gerçekten hem ciddiye alınıyor hem de hiçbir şey verilmese bile arkadaşların bir araya gelip ortak sorunlarını tartışması, ortak sorunlarıyla ilgili sorularını arkadaşlarına sorması açısından hizmet içi eğitim önemli" dedi.
Toplantıya, Tapu Dairesi Başkanı Hidayet Güvenç ile bölge illerinden tapu idarecileri katıldı.
AA