02 / 05 / 2024

Tapu mağduru İngiliz aileler mahkeme savaşını kazandı!

Tapu mağduru İngiliz aileler mahkeme savaşını kazandı!

Aydın'ın Didim İlçesi'nde satın aldıkları evlerin tapusu kendilerine verilmediği gerekçesiyle 2009 yılında satıcı şirket aleyhine dava açan 57 İngiliz ailesi, 3 milyon sterlin değerindeki beş yıllık mahkeme savaşını kazandı.




Aydın'ın Didim İlçesi'nde satın aldıkları evlerin tapusu kendilerine verilmediği gerekçesiyle 2009 yılında satıcı şirket aleyhine dava açan 57 İngiliz ailesi, 3 milyon sterlin değerindeki beş yıllık mahkeme savaşını kazandı. İngilizler, ödedikleri paraları faizi ile geri alacak. Davanın Türkiye'de başka davalara da örnek teşkil edeceği belirtildi.

Didim'de işadamı Ahmet Akyel, Manastır Koyu olarak bilinen bölgedeki arazisi üzerine İngilizlere konut yapılmak üzere bir inşaat şirketiyle anlaşma yaptı. Anlaşma çerçevesinde Golden Beach Villas adlı sitede yapılan daireler İngilizlere satıldı. İngiltere'nin çeşitli kentlerinden Türkiye'ye gelerek Aydın'ın Didim ilçesindeki bir şirketten 2007-2008 yıllarında daire satın aldıklarını, ancak aradan geçen sürede tapularının kendilerine verilmediğini iddia eden yaklaşık 200 İngiliz (57 aile), paralarını iade almak için 2009 yılında Londra merkezli Türk avukat Burcu Orhan Holmgren aracılığıyla Didim Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Davanın ilk duruşması 2011 yılının Ocak ayında yapıldı. Avukat Holmgren, dava dilekçesinde müvekkili olduğu İngilizlerin yüklenici şirket ve arsa sahibi olan davalılardan bağımsız bölüm satın alıp, satış bedelini ödediklerini, taşınmazların müvekkillerine teslim edilmesine rağmen tapu kayıtlarının verilmediğini belirtti. Avukat Burcu Orhan Holmgren, dava konusu taşınmazların arsa sahibi adına olan tapu kayıtlarının iptali ile davacılar adına tescilini, tescilin mümkün olmaması halinde ise müvekkillerinin harici satış nedeni ile ödemiş bulundukları paraların ödeme tarihlerinden itibaren her türlü faiz ve cezai şartla birlikte davalılardan tahsiline karar verilmesini talep etti.

"MAHKEME, BEDELLERİN GERİ ÖDENMESİNE KARAR VERDİ"

Yaklaşık 3 yıl süren dava sonrası Didim 1.Asliye Hukuk Mahkemesi, 28 Kasım 2013 tarihinde davanın kısmen kabulüne karar verdi. Davacıların tapu iptal-tescil ve cezai şart alacağına ilişkin taleplerinin reddeden Didim 1.Asliye Hukuk Mahkemesi, ödendiği tespit edilen bedellerin pound üzerinden meblağların her bir davacı yönünden ve dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizleri ile birlikte davalılardan tahsiline karar verdi.

"YARGITAY DA YEREL MAHKEME KARARINI ONADI"

Yargıtay'a taşınan dava, 30 Nisan 2014 tarihinde Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'ne gönderilirken, Yargıtay İngiliz mağdurların ödediği bedelin faizi ile birlikte iadesine karar verdi.

Avukat Burcu Orhan Holmgren, 57 İngiliz ailesinin 2009 yılında açtığı davasının 5 yıldır sürdüğünü belirterek, Türk mahkemelerinin Türkiye'ye iyi niyetle yatırım yapmış yaklaşık İngiliz vatandaşını çok mutlu ettiğini söyledi. Holmgren, DENGE’ye yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

"Bu kararın önemli noktası ilk kez bir mahkemenin arsa sahibi ile müteahhidi birlikte sorumlu tutmasıdır. Günümüze dek arsa sahipleri “arsa sahibi” olduklarını, kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaptıklarını ve alıcılara karşı sorumlulukları olmadığını iddia ederek, benzer uyuşmazlıklarda sorumluluktan kaçmışlardır. Bu davada da arsa sahibi bu şekilde itirazlarda bulundu, ancak müteahhit firma ile arsa sahibi arasındaki sözleşme bir nevi ticari iş ortaklığı sözleşmesi olup, kat karşılığı inşaat sözleşmesi değildir. Bu nedenle hem Didim'deki yerel mahkeme, hem de onama kararı veren yüksek mahkeme buna istinaden ve müvekkillerimin bizzat arsa sahibi ile de sözleşme yaptığından hem arsa sahibi, hem de müteahhit açısından ödenen paraların iadesine karar vermiştir."

"BU KARAR ÖRNEK TEŞKİL EDECEK"

Avukat Burcu Orhan Holmgren, bu kararın benzer durumlardaki diğer alıcılar için yol gösterici olacağı gibi, arsa sahibi ve müteahhit firmaların aralarındaki anlaşmalarının da yasal koşullara uygun ve alıcı haklarını da koruyucu şekilde düzenlemelerini sağlayacak bir yaptırım niteliğinde olduğunu düşündüğünü sözlerine ekledi.

İngiliz ailelerinden Paula Hesson, mahkemenin kendi lehlerine karar verdiği için mutlu olduğunu, paralarını geri almayı umut ettiklerini söyledi. Başka bir yatırımcı ailesi Sharon Dawkins ise "Didim'deki yerel mahkeme ödediğimiz paraların bize geri önenmesi yönünde karar verdi. Yüksek Mahkeme ise bu kararı onadı ve artık inanılmaz rahatız. Bizler bu davada büyük mücadele veren avukatımız Burcu Orhan Holmgren'a minnettarız" ifadesini kullandı.



Aydın Denge


Geri Dön