Emlak Terimleri

Tapu masrafı ne kadar 2022? Tapu masrafını kim öder?

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu dairesinde ödenmesi gereken bir takım masraflar karşımıza çıkıyor. Peki, Tapu masrafı ne kadar 2022? Tapu masrafını kim öder? İşte tapuda ödenmesi gereken masraflar hakkında tüm detaylar... Gayrimenkulün tapuda beyan edilen satış bedeli üzerinden hesaplanıyor

Tapu harcı, gayrimenkullerin alım-satım işlemleri gerçekleştirilirken ödenmesi gereken bir masraf olarak karşımıza çıkıyor ve sadece bir kez ödeniyor. Gayrimenkulün tapuda beyan edilen satış bedeli üzerinden hesaplanıyor. 

Tapu harcını hesaplamak için alıcı veya satıcının tapuda beyan ettiği gayrimenkul alış-satış fiyatları üzerinden işlem yapılması gerekiyor. Hesaplama yapılırken hem alıcı hem de satıcı, alış/satış işlemi için beyan edilen konut fiyatının %2’si kadar toplamda %4 olacak şekilde (her bir taraf %2) harç ödemekle yükümlü oluyor. 

Bu kapsamda örneğin tapuda alış/satış değeri 200 bin TL olarak beyan edilen bir gayrimenkul için %4 oranı üzerinden toplamda 8 bin TL harç ödemesi yapılması gerekiyor. 

Bu durum sadece satıcının alıcıdan tüm tapu harcını ödemesini talep etmesi ve alıcının bu durumu kabul etmesi şartı ile değişebiliyor. Bu tip bir anlaşma, sözleşme kapsamında sunulursa aynı örneğe göre bu kez sadece alıcı 8bin TL tapu harcını ödemekle yükümlü olur. 

Tapu işlemlerinde döner sermaye bedeli 2022 yılı için döner sermaye hizmet bedeli 233 TL ve ilave hizmet bedeli ise 32 TL olmak üzere toplam 265 TL olarak tahsil ediliyor. Bu tutar alıcı ve satıcı tarafından aksi kararlaştırılmadıkça genel usul olarak alıcı tarafından tahsil ediliyor.
 

Tapu harcı ödemeleri Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve PTT haricindeki tüm bankaların kredi kartları ile Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştirilebiliyor. 

Ödenecek tutar ile ödemelerin yapılması gereken banka bilgileri tapu müdürlüğü tarafından kısa mesaj yolu ile alıcı ve satıcıya bildiriliyor. Buna ek olarak e-tahsilat hizmeti veren müdürlüklerden işlem yapıldığında internet üzerinden harç ödemesi imkanı da bulunuyor. Bunun için e-devlet sistemine giriş yaparak tapu harcı borç sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

Tapu harcını Gelir İdaresi web sitesi üzerinden online olarak ödeyebiliyorsunuz. Bunun yanı sıra bankalara da ödeme yapabiliyor ve faturanızı alabiliyorsunuz. Aşağıda yer alan bankalardan ödemenizi anında gerçekleştirmeniz mümkün:

Ziraat Bankası
Ziraat Katılım Bankası
Halk Bankası
Vakıflar Bankası
Vakıf Katılım Bankası
PTT
Emlak Katılım Bankası

Tapu senedi nedir? Tapu senedi çeşitleri nelerdir?

Tapu takyidat belgesi nedir? Takyidat belgesi nasıl alınır?

Tapu daireleri bayram tatilinde açık mı?

Kira şerhi nasıl kaldırılır?

Tapuda kira şerhi ücreti 2022 ne kadar?

Kira şerhi nasıl yapılır? Tapuda kira şerhi için gerekli belgeler neler?

Kiracıya ihtarname nasıl çekilir?

Tapu iptal davası hangi durumlarda açılamaz?

Tapu iptal ve tescil davası nedir, nasıl açılır?

Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası nedir, nasıl açılır?

Kiracının ihtiyaç sebebiyle tahliyesi nasıl olur?

Kira uyarlama davası nedir, ne zaman açılabilir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır, şartları nelerdir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli evraklar 2022 nelerdir?

Kira sözleşmesi hangi durumlarda fesh edilir?

Yapı kullanma izin belgesi nasıl sorgulanır?

Tahliye taahhütnamesi nasıl hazırlanır?

Tahliye taahhütnamesi ile kiracının tahliyesi nasıl olur?

Hisseli gayrimenkul satışı nasıl olur?

Müşterek tapu nedir? Müşterek tapu nasıl satılır?

Tapuda tevhit işlemi nedir? Tapuda tevhit nasıl yapılır?

Tapu ifraz işlemi nedir? Tapuda ifraz nasıl olur?