Emlak Terimleri

Tapu masrafı 2022 ne kadar? Tapu harcı hesaplama nasıl yapılır?

Konut, iş yeri ve arsa alım satım işlemleri sırasında tapu harcı ödemesi yapılıyor. Hem alıcıdan hemde satıcıdan alınan bu tutarın bu yıl ne kadar olduğu merak ediliyor. Peki, Tapu masrafı 2022 ne kadar? Tapu harcı hesaplama nasıl yapılır? İşte tüm detaylar... Tapu harcı ödemelerinde aksi bir durum olmadıkça tapu masrafları hem alıcıdan hem de satıcıdan eşit olacak şekilde taksil ediliyor

Gayrimenkul alım satım işlemleri sırasında yapılan işlemler için tapu harcı ödemesi gerçekleştiriliyor. Tapu harcı ödemelerinde aksi bir durum olmadıkça tapu masrafları hem alıcıdan hem de satıcıdan eşit olacak şekilde taksil ediliyor. Ancak çoğu zaman bu masraf, tarafların anlaşması durumunda yalnızca alıcı tarafından ödeniyor. 
 
2022 yılında artan harç ve vergiler Resmi Gazete'de yayınlanıyor ve duyuruluyor. Tapu harçlarına bu yıl ne kadar zam geldiği yayınlanan tebliğlerde açıklanıyor. Peki, Tapu masrafı 2022 ne kadar? Tapu harcı hesaplama nasıl yapılır? İşte tüm detaylar... 

Tapu masrafı 2022 ne kadar? 

Tapu masrafları için ödenecek oran bu yıl değiştirilmedi ve 2022 yılında gayrimenkullerin devir işlemi için alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı binde 20 oranında harç tahsil edilecek. Satış bedeli ne kadar yüksek olursa tapu harcı için ödenecek masraf da o kadar yüksek olarak hesaplanacaktır. 

Tapuda ödenecek olan bir diğer masraf ise tapu döner sermaye bedeli olarak biliniyor. Tapu döner sermaye bedeli bu sene 233 TL olarak tahsil ediliyor. İlave Hizmet Bedeli ise 32 TL olarak ödenecek.

Tapu harcı hesaplama nasıl yapılır? 

Satışa konu olan iki evin tapu masraflarını gelin birlikte hesaplayalım. Bunlardan biri 500 bin TL, ikincisi ise 1 milyon TL olsun. İşte hesaplaması:

500 bin TL'lik bir evin tapu masrafı:
Alıcının tapu harcı: 10 bin TL
Satıcının tapu harcı: 10 bin TL
Toplam tapu harcı: 20 bin TL
Döner sermaye bedeli: 233 TL
İlave hizmet bedeli: 32 TL

1 milyon TL'lik bir evin tapu masrafı:
Alıcının tapu harcı: 20 bin TL
Satıcının tapu harcı: 20 bin TL
Toplam tapu harcı: 40 bin TL
Döner sermaye bedeli: 233 TL
İlave hizmet bedeli: 32 TL

Kardeşler arasında tapu devri masrafı 2022!

Tapu 2 kişi üzerine olursa masraf ne kadar?

Tapu devir masrafları kime aittir?