Emlak Terimleri

Tapu alım satım masrafı 2022!

Tapu masrafları, gayrimenkul alım satım işleminde bulunacak olan kimseler tarafından araştırılıyor. Tapu alım satım işi olanlar, devir için belirli tutarlarda masraf ödüyorlar. Peki, 2022 yılı için bu tutar ne kadar oldu? İşte tapu alım satım masrafı 2022...  Aksi bir durum olmadıkça tapu masrafları hem alıcıdan hem de satıcıdan eşit şekilde tahsil ediliyor

Gayrimenkul alım satımı yapacak olanlar ya da tapuda devir işlemleri olanlar 2022 yılı tapu masraflarının ne kadar olduğu ve ne olduğu merak ediyorlar. 

Aksi bir durum olmadıkça tapu masrafları hem alıcıdan hem de satıcıdan eşit şekilde tahsil ediliyor. Ancak çoğu zaman bu masraf, iki tarafın anlaşması durumunda yalnızca alıcı tarafından ödenebiliyor.  

Tapu harcı oranı her iki taraf için de satış bedelinin %2’si olmak üzere toplam %4 olarak uygulanıyor. Tapu harcı, harcı ödeyecek kişi tarafından vergi dairesine ödeniyor ve karşılığında ödendiğine dair makbuz alınıyor. Ayrıca sadece alıcı tarafından tapu döner sermaye harcının da ödenmesi gerekiyor. Peki, bu yıl tapu alım satım masrafı ne kadar?
 

Tapu alım satım masrafı 2022!

Tapu masrafları için ödenecek oran bu yıl değişmedi ve 2022 yılında gayrimenkullerin devir işlemi için alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı binde 20 oranında harç tahsil ediliyor. Gayrimenkulün satış bedeli ne kadar yüksek olursa tapu harcı için ödenecek masraf da o kadar yükseliyor. 

Tapu alım satım işlemlerinde ödenecek olan bir diğer masraf ise tapu döner sermaye bedelidir. Tapu döner sermaye bedeli bu sene 233 TL olarak belirlendi. İlave Hizmet Bedeli ise 32 TL olarak tahsil ediliyor. 

Aplikasyon harcı 2022 ne kadar?

Tapu tevhit harcı bu yıl ne kadar oldu?

Tapu birleştirme işlemi nasıl yapılır? Tapu birleştirme için gerekli belgeler nelerdir?