Tapu masrafı ne kadar tutar?
Tapu masrafı ne kadar olur, tapu masrafı nereye, nasıl ödenir şeklinde sorular sıkça sorulmaktadır. İşte detaylar!
Tapu masrafı ne kadar tutar, Tapu harcı hesaplama ve sorgulama işlemi pek çok kişinin merak ettiği konuların başında gelmektedir.
İşte tapu masrafı ne kadar tutar? Sorusunun detaylı yanıtları…
TAPU HARCI HESAPLANMASI
Tapu harcını hesaplamak için alıcı ya da satıcının talepte bulunduğu gayrimenkul alış ve satış fiyatları üzerinden işlem yapılır.
Hesaplama kapsamında hem alıcı hem de satıcı, alış/satış işlemi için beyan edilen konut fiyatının %2’si kadar toplamda %4 olarak harç ödenmektedir. Bu bağlamda örnek verirsek, tapuda alış, satış değeri 200 bin TL olarak bildirilen bir gayrimenkul için %4 oranı üzerinden toplamda 8 bin TL harç ödeme yapılır. Bu durum yalnızca satıcının alıcıdan tüm tapu harcını ödemesini istemesi üzerine ve alıcının bu durumu kabul etmesi şartı ile değişmektedir. Bu tip bir anlaşma, sözleşme ile sunulursa verdiğimiz aynı örneğe göre bu kez de alıcı 8.bin TL tapu harcını karşılamakla yükümlüdür.
TAPU HARCI SORGULAMA
Tapu harcı sorgulama işlemleri e-Devlet sisteminde bulunan Tapu ve Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama - Döner Sermaye Ödeme sayfası üzerinden yapılmaktadır. Bu şekilde linke giriş yapıldıktan sonra ekranda bulunan “e-Tahsilat seri numarası’’ başlıklı alana seri numarası yazıp “Sorgula’’ butonuna basılır.
Ekrana gelen yeni tablo üzerine ise TC kimlik numarası ve e-Devlet şifresi yazılıp “Giriş’’ butonu ile onay verilmektedir. Bu işlemle ekrana tapu harcına ilişkin bilgileri gelmektedir. Bu sorgulama işleminde gerekli olan e-Devlet şifresidir. Bu şifrede kişiye en yakın olan PTT şubesi gişesinden kolaylıkla temin edilir.
TAPU HARCI ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?
Tapu harcı ödemesinin nasıl yapıldığı da sıklıkla sorulmaktadır. Tapu harcı ödemek için izlenen yollar şu şekildedir: Sorgulama işleminden sonra açılan yeni alanda tapu harcına ve tutarına ilişkin bilgiler açık bir şekilde görülebilir. Bu bilgilerin hemen altında yer alan “Şimdi öde’’ butonu yer almaktadır bu butona tıklanır. Gelen yeni ekranda ise güvenlik şifreli online ödeme için ilgili alana kredi veya banka kartı numarası, son kullanma tarihi ve 3 haneli güvenlik kodu (CVC2) yazılıp “Ödeme yap’’ butonuna basılır ve son ekranda yer alan boşluğa, banka tarafında cep telefonuna gönderilen SMS’teki kod girilir ve “Ödemeyi tamamla’’ butonuna basılır bu şekilde internet üzerinden ödeme işlemi yapılır.
Hangi durumlarda tapu iptal davası açılamaz?
Tapu harcı ödemesi nasıl yapılır?
Gerçek tapu nasıl olur? Ev alırken tapuda ne yazmalı?