Kent Haberleri

Tapu müdürlüklerinde 2 buçuk milyonun üzerinde kimlik doğrulama işlemi yapıldı!

Son dönemde tapu müdürlükleri, bankalar, noterler, sınav merkezleri, belediyeler ve ziyaretçi kabul noktalarında çipli kimlik kartı ile kimlik doğrulama işlemleri yapılıyor.

EGA iştiraki olan biOnay'ın Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, parmak izi doğrulamasıyla sahte kimlik ile gerçekleştirilen işlemleri kontrol altına almak için kullanılan cihazın önümüzdeki günlerde SGK, ÖSYM, Milli Eğitim Bakanlığı ve kolluk kuvvetleri içerisinde kullanımının yaygınlaşmasını beklediklerini dile getirdi.

Mobil kart erişim cihazı biOnay'ın Kurucu Ortağı Ümit Yaşar Usta, son dönemde tapu müdürlükleri, belediyeler, sınav merkezleri, noterler, bankalar ve ziyaretçi kabul noktalarında çipli kimlik kartı ile kimlik doğrulama işlemlerinde kullanılmaya başlandığını kaydetti.

2000 yıllının başında sahte kimliklerle gerçekleştirilen işlemlerin önlenmesi için TÜBİTAK ile başlatılan sağlık kartı projesi, daha sonrasında yeni vatandaşlık kimlik kartları olarak Nüfus Vatandaşlık İşleri tarafından devam ettirilmişti. Böylece parmak izi içeren çipli kimlik kartlarıyla tüm kurumlarda sahtecilik işlemlerinin önlenmesi hedeflendi.

TAPU MÜDÜRLÜKLERİNDE 2,5 MİLYON ÜZERİNDE İŞLEM YAPILDI

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ümit Yaşar Usta, 973 tapu ve kadastro müdürlüğünde 2000, Ziraat Bankası şubelerinde ise 1000 adet kimlik doğrulama cihazıyla hizmet verdiklerini söyledi.

Tapu müdürlüklerinde 12 aylık sürede 2 buçuk milyonun üzerinde kimlik doğrulama işlemi yaptıklarının bilgisini veren Usta, "İş Bankası da yakın zamanda sahada yeni müşteri edinimi için biOnay'ı kullanmaya başladı. Bunlar yanında sağlık sektöründe, sigorta ve araç kiralama şirketlerinde, ziyaretçi kabul noktalarında da kimlik doğrulama işleminin yapılmaya başlanmasını bekliyoruz" diye ifade etti.

Usta, yaygınlaşmalarla beraber Türkiye'de 1 milyonun üzerinde kimlik doğrulama cihazı ihtiyacının olacağı öngörüsünde bulundu.

KART ERİŞİM CİHAZLARIYLA KİMLİKLERE E-İMZA DA YÜKLENEBİLİYOR

Usta, kurum ve kuruluşta kullanılmaya başlanan kart erişim cihazı (KEC), şahısların çipli kimlik kartlarına dakikalar içerisinde elektronik imza yüklenmesini sağladığını belirtti.

Mevcut e-imzaların (Nitelikli Elektronik Sertifika - NES) başvuru ve edinim süreci klasik yöntemle 7-10 gün sürerken, KEC ile NES edinimi sadece 2-3 dk gibi kısa sürede yapıldığını kaydeden Usta, "Ayrıca kimlik tespiti KVK uyumlu parmak izi ile yapıldığından hem daha güvenli hem de yasal elektronik kanıt oluşturuluyor" diye konuştu.

Ege Yapı Modernyaka'da 299 bin TL peşinatla 60 ay vade fırsatı!

Çimento sektöründe sürdürülebilir üretim için ilk adım atıldı!