Tapu nasıl bölünür?
Tapu kütüğünde tek tapu altında bulunan büyük boyutlardaki parsellerin bölünmesi işlemine tapunun bölünmesi işlemi deniyor. Tapunun bölünmesi gayrimenkulün bir sahibi varken, bölünmesi, bir kısmının satılması durumlarında oluyor. Peki, tapu nasıl bölünür?
Tapuya tek bir parsel halinde kayıtlı olan gayrimenkullerin, birden fazla parsel şeklinde ayrılması işlemine tapunun bölünmesi işlemi deniyor. Tapuda ifraz işlemi ise bir gayrimenkulün bir sahibi varken, bölünmesi ya da bir kısmının satılması durumlarında meydana geliyor.
Tapu kütüğünde tek tapu altında bulunan büyük boyutlardaki parsellerin bölünmesi işlemi olarak da tanımlamak mümkün oluyor. Bu işlem ile büyük bir alanı kapsayan parseller bölünerek küçük parseller haline getirilmekte, dolayısıyla satışı veya paylaşımı kolaylaştırıyor. Bu işlemin yapılabilmesi için öncelikle Tapu kadastro müdürlüğüne başvurulması gerekiyor, buradan alınan yazı ile eğer taşınmaz belediye sınırları içerisinde ise ilgili belediye encümenine, değil ise il idare kuruluna yapılması gerekiyor. Eğer belediye encümeni veya il idare kurulu onay verirse daha sonra tapu sicil müdürlüğüne başvurularak tapuların ayırma işlemi gerçekleştiriliyor.
Tapu ayırma işlemlerinde belli şartlar bulunuyor, eğer parsel ifrazdan sonra söz konusu şartları taşımayacak ise bölünme işlemi onaylanmıyor. Mesela tarımsal alanlarda her bir parselin en az 5000 metrekare olması gerekiyor. Dolayısıyla 10.000 metrekareden daha küçük bir parselin bölünmesi müracaatı onaylanmıyor. Tapu bölünmesi işlemi için belli şartlardan bir tanesi de gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye gerekli evrakların eksiksiz olarak verilmesi oluyor. Tapu bölünmesi işlemi için gerekli evraklar aşağıda yer alıyor;
* Ayrılması istenen taşınmaz malın sahibine ait veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı veya pasaportu ve temsil belgesi,
* İstendiği takdirde tapu senetlerine yapıştırılmak üzere taşınmaz mal sahibinin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı,
* Taşınmazın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulunun olumlu kararı.
* İfraz işleminin yapıldığı gayrimenkulün niteliği eğer bina ise DASK deprem sigortasının da olması gerekiyor.
Tapu bölünmesi işleminin mali yönü..
Tapunun bölünmesi işlemi için ödenmesi gereken harç ifraz olan parselin ifraz olmadan önceki değeri üzerinden hesaplanıyor. İfraz işleminin yapıldığı gayrimenkullerin ilgili belediye tarafından bildirilen Emlak beyan değerinden az olmaması gerekiyor. Buna göre beyan edilecek değerleri üzerinden binde 11,38 oranında tapu ifraz harcı tahsil ediliyor.
Tapu bölünme işleminin gerçekleşebilmesi için ifraz işlemine konu olan gayrimenkullerin üzerinde rehin, irtifak hakkı veya şerh varsa bunların da hak sahipleri tarafından alınması gerekiyor.
Tapuda şerh harcı kimden alınır?
Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com